Schimbare majoră în privința cazierului judiciar

Guvernul stabilește prin ordonanță de urgență că instituțiile nu vor mai cere de la cetățean cazierul judiciar, ci îl vor obține singure, a spus premierul Dacian Cioloș la începutul ședinței de Guvern de marți.

Cazierul judiciar, care era solicitat pentru foarte multe decizii sau tipuri de documente oferite cetăţenilor, acest cazier judiciar, conform cu această ordonanţă de urgenţă pe care o propunem astăzi, se va solicita doar între instituţii, în aşa fel încât cetăţeanul nu va mai trebui să se plimbe între ghişee, să scoată cazier judiciar pe o hârtie de la un ghişeu şi să-l depună la alt ghişeu. Prin această ordonanţă, instituţiile statului vor fi abilitate şi obligate să se organizeze în aşa fel încât să poată să transmită direct aceste date”, a declarat Cioloș.

„Apoi, copiile după buletin, care se solicită, la fel, la foarte multe dosare, ele vor putea fi trimise şi prin email, iar actul normativ pe care îl propunem astăzi prevede ca în termen de 30 de zile instituţiile publice au obligaţia să anunţe adresa de email la care se vor putea transmite aceste documente, atunci când este sunt solicitate. Apoi se vor elimina copiile legalizate pentru o serie de documente. Această legalizare se va face conform cu originalul de către funcţionarii care solicită aceste documente, în aşa fel încât nu vor mai trebui cheltuieli suplimentare sau să punem oamenii în plus pe drumuri pentru chestiuni care se pot face şi mai simplu. Apoi, în relaţia cu fiscul, va exista posibilitatea plăţilor prin card, atât la ghişeele ANAF, cât şi la Trezorerie, pentru diferite dări sau obligaţii financiare. Şi, de altfel, venim şi cu nişte măsuri prin care într-un mod mai larg cerem instituţiilor statului să-şi diversifice mijloacele de plată, oferind posibilitatea plăţii cu cardul sau prin alte mijloace electronice”, a mai spus premierul referindu-se la modalitatea în care Executivul său vrea să simplifice birocrația.

O schimbare vizează și acordarea unui certificat de naștere copiilor și adulților fără identitate.

Un al doilea act normativ pe care îl propunem astăzi spre adoptare vizează simplificarea şi facilitarea obţinerii de identitate a unor cetăţeni ai acestei ţări care trăiesc alături de noi, dar care, din diferite motive administrative sau anumite circumstanţe specifice, nu au identitate. Şi vă daţi seama că pentru cei fără identitate este mult mai greu să aibă acces la anumite servicii publice, să aibă acces la educaţie, să aibă acces la sănătate, să aibă acces la un loc de muncă şi de cele mai multe ori aceste persoane le găsim şi în rândul celor mai săraci sau vitregiţi de soartă. Cel mai grav este că avem mulţi copii fără identitate şi care, deci, nu pot să-şi asigure un viitor la fel ca şi ceilalţi. Prin acest act normativ venim, deci, cu nişte mecanisme mai simple şi mai clare prin care să se acorde un CNP şi un certificat de naştere copiilor, dar şi adulţilor fără identitate. Astfel vom acorda mai mult timp pentru procedura de declarare a unui nou-născut de la 15 la 30 de zile, tocmai pentru a da timp suficient pregătirii unor documente, mai ales în situaţii mai dificile, când părinţii la rândul lor nu au acte de identitate, pentru ca ei să se poată identifica şi să poată să facă aceste documente pentru copii. Apoi pentru copiii mai mari sau pentru adulţi care nu au certificate de naştere se va putea face o cerere la primărie şi primarul astfel va fi obligat ca în termen de 90 de zile să elibereze actele de identitate pe baza unor declaraţii şi colectării unor date necesare pentru acest lucru. Şi ce e mai important că pentru adulţi şi copii fără identitate trecem de la o procedură judecătorească, care era mai complexă în momentul de faţă, la o procedură administrativă care este mai rapidă. Pentru copiii instituţionalizaţi şi care nu au acte de identitate, acest lucru se va putea face şi pe baza declarării domiciliului la instituţia la care ei sunt instituţionalizaţi. Deci este o decizie importantă care ne va permite, aşa cum spuneam, ca toţi cei născuţi în România să poată să obţină act de identiate şi apoi să beneficieze de diferite prestaţii sociale„, a mai spus premierul Cioloș la începutul ședinței de Guvern.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.