Schweighofer promite că își va reevalua propriile păduri din România

Compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de lemn din România, a decis să facă studii pentru a-și evalua pădurile pe care le deține în România. Acolo unde vor fi identificate dovezi științifice că au mai rămas păduri virgine, cvasivirgine și seculare, compania va înceta permanent orice lucrări silvice pentru a proteja flora și fauna, susțin reprezentanții ONG-ului de mediu Agent Green. Austriecii dețin în România 14.666 de hectare de păduri în județele Hunedoara, Gorj, Valcea, Prahova, Buzau, Vrancea, Neamt si Suceava. Toate acestea vor fi evaluate în următoarele luni de experți propuși de Agent Green. Acolo unde vor fi identificate păduri seculare, păduri virgine și cvasivirgine vor fi realizate studii care vor sta la baza amendării amenajamentelor silvice aflate în derulare spre a oferi protecție totală pădurilor.

Holzindustrie Schweighofer se confruntă în acest moment cu mari probleme după ce organizația Forest Stewardship Council (FSC) a decis la începutul acestui an să retragă definitiv certificarea pentru lemnul procesat de grupul austriac ce operează în Romania. Urmare a acestei decizii mai multe lanțuri de retail Brico Dépôt România, Hornbach și Leroy Merlin, au încetat relațiile contractuale cu austriecii, principalii beneficiari ai lemnului tăiat din pădurile României. Această situație i-a afectat pe procesatori și în consecință au purces la deschiderea de căi de negociere cu FCS. Forest Stewardship Council este o organizație internațională non-profit, înființată în anul 1993 la inițiativa unor organizații de drepturile omului și de mediu, precum și a unor companii din silvicultură și industria lemnului. Este una dintre cele mai răspândite și prestigioase certificări la nivel mondial. O întâlnire între Holzindustrie Schweighofer și FCS a avut loc săptămâna trecută la Hotel Mercure din Capitală.

,Suntem dispuşi să ne asumăm această responsabilitate care depăşeşte competenţa imediată a unei companii de prelucrare a lemnului, împreună cu efortul de a stabili măsuri suplimentare în acest sens. Într-o primă etapă, vom plasa suprafeţele noastre forestiere din Câmpuşel sub protecţie integrală în conformitate cu toate normele de protecţie a mediului, dezvoltând astfel o zonă strict protejată”, a declarat Frank Aigner, director general al Grupului Schweighofer. Această suprafaţă forestieră se află chiar între parcurile naţionale Retezat şi Domogled-Valea Cernei. Această vale este localizată la o altitudine între 1250 şi 1650 m şi reprezintă un coridor important în special pentru urşi, lincşi şi cervide.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.