Scleroza multiplă, mai ușor de descoperit

Deși nu se cunoaște niciun tratament pentru scleroza multiplă, există anumite tratamente ce pot ajuta la prevenirea unor noi crize și care pot îmbunătăți starea de sănătate după o criză. Sunt trei subtipuri ale bolii, iar stabilirea corectă a lor se face destul de dificil în prezent, testele sunt foarte scumpe și se fac pe timp îndelungat.

După 12 ani de cercetări, o echipă internațională de oameni de știință au identificat un biomarker care va permite determinarea subtipului de scleroză multiplă cu numai un simplu test de sânge. În prezent, pacienții diagnosticați cu scleroză multiplă așteaptă mult timp până poate fi determinat subtipul bolii. În acest timp, spun medicii, ei pot primi timp de mai multe săptămâni medicamente care sunt ineficiente. Cercetătorii spun că biomarkerul va determina tipul de scleroză multiplă cu o acuratețe de 85-90%, ceea ce va permite medicilor să prescrie tratamentele potrivite mai repede, după cum spune și profesorul Gilles Guillemin, cercetător la Universitatea australiană Macquarie, care a supervizat studiul.

El sper ca această nouă descoperire să conducă la dezvoltarea unor noi terapii și tratamente personalizate pentru pacienții diagnosticați cu această boală. Testul cu biomarker conține și triptofan, care are legătură cu inflamațiile la nivelul creierului. Astfel că ei se așteaptă să înțeleagă și alte boli cauzate de inflamații și pe cele neurodegenerative, cum sunt Alzheimer, Parkinson sau boala Lou Gehrig (boală neuronală motorie). Oamenii de știință lucrează la dezvoltarea unui kit pentru acest test de sânge, care să fie disponibil în următorii doi ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.