Federația Părinților:

„În școli există o delăsare inadmisibilă cu privire la securitatea elevilor”

Reprezentanții părinților și ai elevilor spun că în școli există o „delăsare inadmisibilă” față de siguranța elevilor, precizând că nu se iau măsuri la nivelul unităților școlare, administrației locale sau centrale. MEN nu a mai făcut de câțiva ani o statistică a cazurilor de violență.

„În școli sunt multe lucruri care nu se respectă și nu se acționează. În unitățile școlare există o stare de delăsare inadmisibilă. Sunt profesori care trec pe holurile școlilor și văd elevii, care se înjură și se îmbrâncesc, și nu au niciun fel de reacție, să îi întrebe pe copii cine sunt, de la ce clasă, cine este dirigintele. (…) În general, directorii de școli au obiceiul să nu sesizeze violențele din școli astfel încât să nu se constituie o problemă la nivelul unității școlare pentru că ei sunt obligați să ia niște măsuri. Există o comisie, la nivelul fiecărei unități școlare, care nu prea funcționează, din păcate”, a declarat, pentru MEDIAFAX, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.

Federația Părinților a avut, de-a lungul anilor, inițiative în ceea ce priveşte siguranța în școli, dar nici consiliile locale și nici ministerul Educației nu au făcut pași reali în rezolvarea problemelor.

„Conform legii actuale, paza ar trebui să revină consiliului local, numai că domnii primari nu vor să bugeteze posturile de paznici și nu înțeleg de ce. Primarul trebuie sa slujească comunitatea, nu propriile lui interese. Am făcut, acum doi ani, un experiment la Hunedoara, cu un buton de panică, care a fost un succes deplin, cu 80% au scăzut cazurile de violență. Atunci, s-a făcut un protocol între ministerul de Interne și prefecturi, astfel încât după acești doi ani, să se implementeze la nivel național. Din păcate, a existat aceeași rea voință”, a adăugat Cristache.

Reprezentantul părinților a menționat că cea mai bună soluție pentru diminunarea cazurilor de violență în școli ar fi ca ministerul Educației să deblocheze posturile de paznici, menționând că fiecare unitate şcolară ar avea nevoie de doi paznici.

„Ar mai fi o variantă, acolo unde nu sunt deloc posibilități, școlile să fie închise pe perioada cursurilor și să se deschidă după ce se termină orele. Dar nici asta nu ar fi o garanție, pentru că un părinte tâmpit, este tâmpit și în afara școlii. Îl poate aștepta pe copil și îl bate în afara școlii. Cine are înfierată această ură, acționează violent ori unde, nu numai în cadrul școlii”, a subliniat reprezentantul părinților.

Lipsa implicării consiliilor locale în ceea ce privește paza corespunzătoare în școli este menționată și de reprezentanții elevilor.

„Aceste evenimente ne arată încă o dată cât de slabă este capacitatea școlilor de a asigura securitatea elevilor și lucrul acesta ar trebui să ne pună pe gânduri. La nivelul municipiului Constanța, vinovatul moral este primarul Dcebal Făgădău și primăria care refuză de doi ani și jumătate să asigure paza unităților de învățământ, care este prinsă în legea educației”, a explicat, pentru MEDIAFAX, Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

O altă cauză care duce la acte de violență în școli este legată de abuzurile care se petrec asupra copiilor chiar în sânul familiei.

„În România, violența se cultivă încă din familie, iar asta înseamnă că avem o problemă de mentalitate per ansamblu. Este nevoie ca instituțiile statului să fie mult mai active în ceea ce ține de violența la adresa copiilor, în special acasă. Potrivit studiilor, unul din doi copii este victimă a violenței în familie și cât timp statul va tolera ideea că bătaia este ruptă din rai, vom avea în continuare probleme și acte de violență în școli. Ele nu există de azi, de când sunt făcute publice, ci dintotdeauna, doar că îl ultimul timp sunt aduse mai des în atenția opiniei public”, a precizat Manda.

În ultima săptămână, în mai multe școli din România au fost înregistrate incidente.

În Constanța, trei mame au ajuns în arest la domiciliu, după ce au bătut un elev de 13 ani pe holurile școlii. Incidentul s-a petrecut marți, la Școala Gimnazială nr. 28 ”Dan Barbilian” din Constanța, polițiștii fiind sesizați de directorul unității de învățământ.

Directorul școlii a declarat că mamele veniseră la școală ca să depună o plângere împotriva băiatului, care le-ar fi terorizat copiii, dar lucrurile au degenerat.

Imaginile au fost filmate de elevi cu telefoanele mobile și au ajuns astfel și pe rețelele de socializare.

Atât poliția, cât și conducerea unității de învățământ au deschis o anchetă.

Un alt caz asemănător s-a petrecut, luni, într-o localitate din Timiș, unde un elev a fost agresat de tatăl unui coleg chiar în sala de clasă. Părintele a fost chemat de fiul său, care a avut un conflict cu elevul agresat.

“Incidentul s-a petrecut luni, la ora 11.20, când tatăl unui elev a intrat în școală, având în vedere că nu există pază și elevi de serviciu. Părintele a profitat că profesorul de Educație Tehnologică a fost ieșit din clasă, se presupune că a mers până în cancelarie cu catalogul, iar pentru acest aspect, unitatea de învățământ a constituit o comisie de cercetare disciplinară prealabilă, pe motiv că nu se afla în acel moment în clasă. Acest fapt a înlesnit, într-un fel, pătrunderea părintelui în clasă, iar agresarea fizică a copilului s-a produs în momentul în care colegul nostru ar fi trebuit să fie în clasă. Tatăl i-a aplicat trei lovituri cu pumnul în zona capului, copilul se afla în bancă. După ce l-a agresat, părintele a părăsit sala, după care a ajuns și profesorul în clasă. Directorul școlii a chemat poliția. Copilul prezintă o echimoză în zona feței de la loviturile aplicate”, a afirmat, joi, Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiș.

Tatăl elevului agresat a depus o plângere la Poliția Timiș, fiind deschis un dosar penal pentru loviri și alte violențe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Mai nene pana nu se cheama parintii la scoala( cei care au parinti) si nu sunt amendati parintii pentru violenta odraslelor in scoli nu se rtealizeaza nimic. La adoua abatere exmatricularea din scoala. Nu este obligatori ca toti obraznicii sa faca scoala. Afara si sa lase copii caumninti care vor sa invete carte in pace. Starea scolii reflecta starea natiei. Dezastru total! PARINTII TREBUIE SA-SI FACA SINGURI DREPTATE FIINDCA PROFESORII IN FRUNTE HADAR VOR NUMAI BANI FARA SA FACA NIMIC, FARA SA IA ATITUDINE, FARA SA SCHIMBE REGULAMENTUL DE FUNCTIONARE AL SCOLII. Huuo minstrului agramat!

    • Dupa cum arata postarea matale, ministrul e mai putin agramat decat cel care-l numeste asa.
      Verifica inainte de a posta, asta numai daca iubesti gramatica.

  2. „În școli există o delăsare inadmisibilă cu privire la securitatea elevilor”!!!!SRI si SIE, chiar SPP ,se aude? E un os de ros,atatea scoli or cate 2 pe schimb ,plus unul pentru libere deci cam 5-6 cadre valoroase per scoala ,chiar pensionari …Iata „obiective grase „de protejat!Dar repede, pana nu se baga Jandarmeria ,favorita regimului Dragnea !

    • Nu Dragnea e presedinte, desteptule care nu esti. Ce sa faca Dragnea? Nu l-a votat nimeni.

  3. Mai neica … eu nu imi amintesc sa fi avut vreodata probleme de securitate la scoala.
    Ca sa nu mai spun ca mergeam singuri la scoala si ne intorceam singuri de la scoala.
    Bine, toate clasele aveau si cate un pampalau pe care-l aducea si-l lua bunica de la scoala ca, cica, era prea greu ghiozdanul (astia erau copii fara „tara” care au avut ghinionul ca bunica sa le fie in aceeasi localitate, noi ceilalti mergeam la bunica doar in vacante in timp ce astia stateau toata vacanta singuri la oras).
    Deci … vad ca voua va provoaca mari probleme capitalismul asta.
    Nu doar ca nu va vedeti copii luni de zile (nu poti sa-ti iei copii la spalat la fund de babe), dar muriti de frica si in timp ce ei sunt la scoala.
    Hmmmmm, frumoasa si placuta viata aveti … Nu mai vorbesc de copilaria odraslelor voastre.

    • Asta pentru ca tu nu prea ai trecut pe la scoala. Sau ai fost la fara frecventa. Violenta in scoli e o problema veche, un loc unde elevii se aleg cu traume pentru tot restul vietii. Educatia trebuie lasata in seama familiei, nu a statului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.