Şcolile cu mai puţin de 300 de elevi trebuie comasate

Din toamnă, şcolile cu mai puţin de 300 de elevi trebuie comasate, altfel nu mai primesc finanţare de la Ministerul Educaţiei.

Legea dă însă primăriilor o şansă să păstreze unităţile şcolare. Asta doar dacă bugetul le permite să finanţeze în totalitate şcolile, şi implicit să plătească salariile dascălilor.

În Cosâmbeşti, Ialomiţa, numărul elevilor este de două ori mai mic decât prevede noua ordonanţă pentru şcolile finanaţate în continuare de Ministerul Educaţiei. Primarul nu vrea să-i trimită pe copii departe de casă.”Am optat pentru menţinerea şcolilor în forma existentă. Am considerat că pierzând o asemenea instituţie, ştirbim identitatea comunei”, a declarat Bogdan Popescu, primar comuna Cosâmbeşti pentru România Tv.

La fel se întâmplă şi în Mărculeşti şi Valea Ciorii. Oamenii nu ştiu încă din ce bani vor finanţa şcolile. Ştiu doar că nu vor să renunţe la ele. „Avem să le asigurăm bani pentru profesori. La anul nu ştiu ce va mai fi. Vor fi alegeri”, a spus Gheorghe Ciriblan, primar comuna Mărculeşti.

Împotriva comasării sunt şi părinţii care nu vor să-şi oblige copiii să facă naveta. „Îi cărăm tocmai acolo? Sunt mici. Au microbuz, dar când întârzie şi noi stăm în Munteni, nu e frig şi pentru ei”, a spus un părinte supărat.

În Ialomita, din 111 unităţi şcolare existente în acest moment, vor rămâne 93 din toamnă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.