Scriitorul Gabriel Garcia Marquez a murit

Scriitorul Gabriel Garcia Márquez, laureatul premiului Nobel pentru literatură în 1982, a murit, joi.

Scriitorul avea 87 de ani. Gabriel Garcia Márquez fusese externat recent dintr-un spital din Ciudad de Mexico, într-o stare de sănătate considerată „delicată”.

Gabriel Garcia Márquez s-a născut pe 6 martie 1927, în localitatea columbiană Aracataca. Scriitorul locuia în Mexic de câteva decenii. Slăbit din cauza unui cancer, nu a mai scris nimic de la cel mai recent roman al său, „Memoria de mis putas tristes” („Povestea târfelor mele triste”), apărut în 2004.

Gabriel García Marquez a primit premiul Nobel pentru literatură în anul 1982. În nuvelele şi romanele sale se reunesc fantasticul şi realităţile de zi cu zi, scriitorul fiind inclus de mulţi critici literari în categoria romancierilor realismului fantastic sud-american. Cel mai popular roman al său este „Un veac de singurătate” (1967), vândut în peste 30 de milioane de copii şi tradus în peste 25 de limbi, dar foarte cunoscute sunt şi „Cronica unei morţi anunţate” (1981), „Dragostea în vremea holerei” (1985), „Generalul în labirintul său” (1989) şi „Povestea târfelor mele triste” (2004). Scriitorul era cunoscut, de asemenea, şi pentru faptul că era un susţinător al ideologiei comuniste.

Preşedintele Columbiei, Juan Manuel Santos, l-a omagiat pe Twitter pe marele scriitor. „Cel mai mare columbian”, a spus șeful statului columbian despre Gabriel Garcia Marquez. „Un veac de singurătate şi tristeţe în faţa morţii celui mai mare columbian din toate timpurile”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.