Scriitorul Liiceanu nu încape de scriitorul Vosganian

Scriitorul Gabriel Liiceanu a declanşat un atac furibund la adresa coaliţiei PSD-ALDE, cu accent pe PSD şi pe liderul acestei formaţiuni politice, „domnul condamnat penal Liviu Dragnea“. Domnul Liiceanu susţine că în ultimii 27 de ani, liderii social-democraţi au constituit „axa răului“ şi că pentru a-şi salva oamenii din puşcării, domnul Dragnea este în stare să arunce ţara în aer. Făcând referire la discursul lui Liviu Dragnea, care a afirmat că nu-l sperie ameninţările cu moartea şi că este gata „să moară în picioare“, Gabriel Liiceanu scrie că, „nu vreau să trăiesc în ţara mea – acum, când nu mai am căluş în gură – o viaţă cu reguli date de alde Tăriceanu, Nicolicea, Bănicioiu, Ponta, Ghiţă, Vosganian, Olguţa Vasilescu, Nicuşor Constantinescu, Bunea Stancu şi toată pegra politică a ţării… O viaţă nespus de ieftină, o viaţă pe care ţi-e ruşine s-o trăieşti“.

Pentru Gabriel Liiceanu, unul dintre cei mai înverşunaţi apărători ai statului de drept, prezumţia de nevinovăţie este un moft. Varujan Vosganian nu a fost condamnat de nicio instanţă, dar este adevărat că procurorii au solicitat ridicarea imunităţii parlamentare a acestuia în dosarul „Gaze ieftine“, însă fără succes. Domnul Vosganian este acuzat că pe vremea când era ministru al Economiei a favorizat firma lui Ioan Niculae, „Interagro“, oferindu-i gaze naturale la preţuri scăzute. Că ministrul Vosganian a sprijinit firma românească „Interagro“ şi ca urmare a mişcărilor de protest ale miilor de salariaţi ai firmei, asta nu se prea spune în spaţiul public. În februarie 2015, la şedinţa Senatului în care parlamentarii au respins solicitarea procurorilor DIICOT de ridicare a imunităţii parlamentare a lui Varujan Vosganian, acesta a declarat: „Deciziile au fost pur politice, cu acordul şi sprijinul Guvernului. Nu au o dimensiune penală, nu sunt infracţiuni şi nu pot constitui temei pentru o urmărire penală. Sunt decizii de politică economică. Patriotismul economic în România e tratat cu neîncredere. La noi trebuie să te justifici pentru că vrei să ajuţi o industrie“. Referitor la faptul că fuge de ancheta penală, domnul Vosganian a spus de la tribuna Senatului: „Mi s-a reproşat că nu doresc aflarea adevărului. Este o acuză neadevărată. Nu m-a audiat nimeni, deşi am cerut. Cui foloseşte ca Vosganian să fie învinuit, înainte de a se cunoaşte toate dovezile care s-ar putea aduce? Duc o viaţă normală de român din pătura de mijloc, am credit la bancă, declaraţia mea de avere nu a făcut obiectul unei nedumeriri. De şapte ani nu mi s-a adus nicio acuză, procurorii nu au găsit nimic. Pentru ce trebuie să continuăm acest spectacol? Nu e cam mult ca de trei ori, printr-un purgatoriu greu de suportat, să trebuiască să-mi dovedesc nevinovăţia pentru lucruri de care nu sunt vinovat?“.

Şi-acum, o ştire Mediafax din 20 ianuarie 2015: „Uniunea Scriitorilor din Armenia l-a propus pe Varujan Vosganian, autorul romanului «Cartea şoaptelor», pentru Premiul Nobel pentru Literatură în 2015, se arată pe site-ul araratonline.com, periodic al Uniunii Armenilor din România. De asemenea, în 2014, Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România (USR) l-a propus pe Varujan Vosganian, alături de Mircea Cărtărescu, Nicolae Breban şi Norman Manea, pentru Premiul Nobel pentru Literatură. Totodată, fragmente din romanul «Cartea şoaptelor», de Varujan Vosganian, traduse în 20 de limbi străine, vor fi citite în diverse oraşe din întreaga lume, pentru omagierea victimelor genocidului armean“.

Poate că Gabriel Liiceanu l-ar ierta şi l-ar scoate pe Varujan Vosganian de pe lista de penali din cauza cărora nu mai poate trăi în România, dar pentru asta ar trebui ca şi dumnealui să fie propus pentru Premiul Nobel. Şi cine ar putea să o facă, dacă nu Uniunea Scriitorului din Palatul Cotroceni, că doar domnul Liiceanu este un fan declarat al preşedintelui României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sorin Avram 756 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.