A murit scriitorul Romulus Rusan

S-a stins neașteptat ROMULUS RUSAN, fondator, alături de Ana Blandiana, al Memorialului de la Sighet, autor al multor cărți, printre care și cea care a marcat o generație, America ogarului cenușiu.

Romulus Rusan, soţul Anei Blandiana, avea 81 de ani. Născut la 13 martie 1935, la Alba Iulia, a publicat de-a lungul activităţii sale 14 cărţi, printre care „Artă fără muză”, „Exerciţii de memorie” şi „România în timpul războiului rece”.

Romulus Rusan s-a născut la 13 martie 1935, la Alba Iulia, fiind printre membrii fondatori ai Alianței Civice.

Romulus Rusan a fost director în cadrul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, conducând Centrul Internațional Pentru Studiul Comunismului.

Și-a dedicat ultimii 25 de ani unui fantastic efort de cercetare și editare legate de proiectul Memorialului, îmbinând abnegația cu eficiența și severitatea cu umorul, ca un istoric pasionat, în detrimentul muncii sale de scriitor.

”Nu credeam să învăţ să anunţ vreodată moartea soţului meu ROMULUS RUSAN (1935-2016), omul pe care l-am iubit mai mult de o jumătate de secol şi fără dragostea căruia cu siguranţă nu aş fi supravieţuit”, a anunțat Ana Blandiana care a postat pe pagina sa de Facebook o poezie elegiacă.

”Două cruci
Tu ai fost crucea mea
Înaltă, subţire,
În stare să mă răstignească
Grindă pe grindă.
Eu am fost crucea ta
Copilărească,
Răsfrântă-n oglindă.
Aceeaşi mişcare
Pentru îmbrăţişare
Şi răstignire,
Pentru mire
Şi pentru mireasă.
Lasă
Vremea să curgă de două ori,
Dinspre seară, şi dinspre zori,
Pentru unul, şi pentru altul,
Să ne asemene,
Şi să ne-acopere sumbră
Cu flori –
Printre care să privim spre înaltul
Desenat cu două cruci gemene:
Una de umbră.”

”Este prea grea durerea despărțirii, ca să poată fi exprimată în cuvinte. Va rămâne mereu colegul nostru, îi vom urma sfaturile și vom continua alături de Ana Blandiana proiectele gândite de el. DUMNEZEU SĂ-L ODIHNEASCĂ!”, au anunțat colegii săi de la Fundația Academia Civică – Memorialul Sighet.

Rusan a publicat volumele Râul ascuns, 1963; Express 65, 1965; Convorbiri subiective, colaborare cu Ana Blandiana, 1971; O discuţie la masa tăcerii, Editura Eminescu 1976; America ogarului cenuşiu, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1977; La început n-a fost cuvântul, Editura Meridiane, 1977; Artă fără muză, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1980; Roua şi bruma, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1982; Cauze provizorii, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1983; O Călătorie Spre Marea Interioară, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1986; Exerciţii de memorie, Fundaţia Academia Civică, 1999; Permisul de pietoni, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 2000; România în timpul războiului rece; O zi de toamnă, cândva… 15 Noiembrie 1987 Braşov, Fundaţia Academia Civică, 2012.

Cei care doresc să-i aducă un omagiu celui care a fost Romulus Rusan pot veni la capela Cimitirului Bellu, începând de sâmbătă dimineața. Înmormântarea va avea loc duminică, 11 decembrie, ora 13.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.