Scrisoare a activiştilor români antifracturare către Putin

Această scrisoare postată pe Facebook este un pamflet adresat de activiştii români împotriva fracturării hidraulice în urma declaraţiilor inconştiente, scandaloase, ale şefului NATO privind infiltrarea serviciilor secrete ruseşti în mişcarea europeană (şi chiar globală) împotriva fracturării hidraulice.

20 iunie 2014 la 15:02

Dragă tovarăşe Putin,

Acum, că tot ne-a deconspirat dl. Rasmussen, un binevoitor care vine să vorbească în cea mai profundă cunoştinţă de cauză, fiind înalt oficial NATO, chiar nu mai putem să ne ascundem legăturile inoficiale. Hai să spunem lumii întregi că tu ne-ai promis muuulţi bani de căciulă, cu spor pentru ore suplimentare, ca să stăm să protestăm împotriva gazelor de şist şi a fracturării hidraulice în Europa, chiar dacă ştim că şi la tine în ţară o practici deja de ceva vreme. Dar asta nici nu contează, nu-i aşa, pentru că de fapt toată miza acestui joc al tău este ca tu să continui prin orice metodă sa-ţi vinzi gazele Europei şi s-o împiedici să îşi câştige independenţa energetică, care a devenit în ultima perioadă unica raţiune a sa de a exista.

Noi, cohorta de fracktivişti din România, am ajuns la concluzia că trebuie să dăm cărţile pe faţă şi să spunem lumii întregi că încă aşteptăm valiza aia cu cele 10 milioane de ruble (să nu ne dezamăgeşti şi să vii cu euro sau dolari, că, în rusofilia noastră, nu putem accepta decât ruble). Am avut încredere în tine când ai spus că până în vacanţa de vară vom avea banii, să mergem şi noi să ne facem vacanţa în Canare, unde sunt, am înţeles după ultimele proteste de acolo împotriva explotărilor petroliere, vreo 200.000 de oameni în solda ta. Felicitări, tovarăşe Putin! Se pare că acolo ai avut o celulă operativă mai specializată, poate îi trimiţi şi la noi, să ne instruiască cum să atragem atâţia oameni în solda ta (numai că încă aşteptăm banii de la tine, aşa că, dacă vrei să înrolăm cât mai mulţi în rezistenţă, te rugăm insistent să pui naibii odată valiza aia cu ruble!). Sper că spaniolilor le-ai dat banii la timp şi nu i-ai lăsat să aştepte, aşa cum ai făcut-o cu noi, că spaniolii sunt iuţi la mânie şi nu vă văd bine miliardarii aflaţi în vacanţă la ei, dacă îi supăraţi.

Am vorbit şi cu tovarăşii francezi şi erau şi ei extrem de iritaţi de faptul că nici valiza lor nu a ajuns încă. Eu te sfătuiesc să te gândeşti bine ce faci, că ştii că francezii sunt cei de la care a pornit flacăra revoluţiei. În locul tău nu m-aş pune cu ei. Tovarăşii din Marea Britanie se plângeau că nici ei nu şi-au primit solda de ceva vreme şi că nu mai au bani de deplasare la noile tabere de ocupare a sondelor care apar peste noapte. Vezi cum faci să trimiţi banii şi acolo, că lasă ăia baltă toată treaba şi se duc la Ibitza. Şi când se îmbată englezul, cu greu îl mai aduci acasă, başca să-l pui să mai şi protesteze.
Tovarăşii din Polonia sunt şi ei în mare impas financiar datorită întârzierilor în plăţile de la tine. Voiau să ocupe toate sondele de fracturare din Polonia, vreo 100, dar, pentru că n-ai pus banii, uite că au rămas cantonaţi doar la Zurawlow. Eu zic că ar fi inteligent din partea ta să pompezi bani în Polonia, până la urmă e cel mai important avanpost al SUA în Europa de Est, e musai să îi destabilizezi pe terenul lor. Dar vezi că în Polonia o să trebuiască, cred, să bagi cei mai mulţi bani, la câte sonde au sărmanii de ei, ca să sperii investitorii ăştia care vor cu orice preţ să obţină independenţa energetică a Poloniei, şi, odată cu ea, pe a întregii Europe. Chiar aşa, cu Tusk ce ai de gând, până la urmă? Că prea şi-a luat nasul la purtare şi se vrea mare emisar al americanilor în Europa. Nu-l inviţi şi pe el la… un zbor de agrement?

Te avertizez că în situaţia noastră sunt şi irlandezii, şi lituanienii, şi olandezii. Toţi aşteaptă şi aşteaptă valiza aia… ni s-a spus nouă să nu facem afaceri cu ruşii, că nu-s serioşi, dar n-am vrut să credem. De-aia îţi spun, nu mai alimenta zvonurile astea răutăcioase şi plăteşte-ţi datoriile către colaboratori. Hai, că nici nu suntem atât de scumpi, până la urmă. Suntem vreo câteva milioane bune în Europa, dar cu criza asta, acceptăm şi jumătate din preţul negociat iniţial cu băieţii tăi. Ce-s la tine vreo câteva miliarde de ruble pe lângă posibilitatea de a-ţi vinde nestingherit, până în veacul de apoi, gazul către Europa? Un fleac…

Ce m-a mai frapat e că am auzit că ai mobilizat celule şi în zona magrebiană. De ceva vreme, văd că şi tovarăşii noştri de acolo (Tunisia, Maroc, Algeria) se agită sa oprească producţia de gaze de şist din Magreb. Nu mă gândisem că tot tu eşti în spatele lor, dar acum mi s-a luat o plasă de pe ochi: am înţeles că dacă magrebienii ar exporta către Europa, ţi-ar face ţie concurenţă şi n-ai mai avea cum să vinzi gaz! Că lor nu le trebuie gaz, oricum! Bănuiesc că nu-i nevoie să te avertizez că nu prea e bine să te pui cu extremiştii ăştia de musulmani, ca mâine-poimâine te trezeşti iar cu o bombă la metroul din Moscova. Sau chiar la Kremlin. Aşa că… onorează-ţi datoriile către protestatarii anti gaze de şist din Magreb, că nu te văd deloc bine, ţi-o spun prieteneşte!

Recent, am vorbit şi cu tovarăşi din Argentina şi Mexic. Vreau să te felicit, eşti mare! Şi acolo ai reuşit să îţi bagi coada! Ştiu, ştiu, acolo te ajută tovarăşii din Venezuela, Ecuador şi Bolivia, care nu-s deloc în relaţii bune cu amicii tăi de la Washington. Dar, ca şi în restul situaţiilor, şi ei aşteaptă plata de la tine! Nu ştiu acum cum v-aţi vorbit cu Correa, Evo Morales şi urmaşul ăla şters al lui Chavez, care din voi trebuie să-i plătească pe tovarăşii protestatari antifrack din America Latină, cert e că ăştia-s serioşi, implicaţi cu cartelurile de mafioţi. Şi de data asta, bănuiesc că îţi e clar şi fără să ţi-o spun eu, o să fie vai-şi-amar de tine şi de ai tăi băieţi dacă nu le dai ce li se cuvine.

N-am înţeles care e treaba cu tovarăşii din Africa de Sud, dar cred că şi ei tot în legătură cu tine trebuie să fie, că altfel nu-mi imaginez ce le venea şi ăstora să protesteze împotriva gazelor de şist şi a fracturării hidraulice. Cu ăştia n-am reuşit să iau încă legătura, dar dacă le-ai făcut şi lor promisiuni şi nu te-ai ţinut de ele, cred că nu-i frumos. Şi aşa au ei atâtea probleme. Hai, arată că eşti altruist, cum te ştiu, şi plăteşte ce le-ai promis!

Cât despre tovarăşii din Australia şi Noua Zeelandă, când am auzit că ţi-ai întins antenele şi pe acolo, mi-am zis: „Putin e un geniu, ăsta a reuşit să pornească cea mai amplă mişcare de mediu din lume, întinsă pe toate continentele, doar pe promisiuni financiare” (aflând că nici băieţii de acolo n-au primit niciun sfanţ). Cred că dacă întârzii cu plata la ăştia, nu va fi aşa grav, că se descurcă ei cumva, la ce PIB au. Dar aşa, de dragul echităţii, îţi zic: onorează-ţi datoriile şi către băieţii ăştia de la capătul lumii! Până la urmă, ei împiedică ca ţarile astea două să producă petrol şi gaze de şist pe care să le vândă japonezilor, o piaţă foarte importantă pentru tine. Deci, da, merită să-i menţii motivaţi! Nici nu-s atât de mulţi, doar vreo câteva zeci de mii, vreo 8.000 doar la blocada de la Bentley. Cu câteva zeci de milioane îi rezolvi şi pe ăştia. Un fleac!

Mă întrebam zilele astea cam cât a costat să-l cumperi şi pe Papa să îşi pună tricoul antifrack. Sau a fost vreun schimb de servicii cu patriarhul vostru?!
Cel mai tare mi s-a părut cum ţi-ai infiltrat oamenii fix pe teritoriul duşmanului, unde ai reuşit să scoli câteva milioane de oameni. Îmi imaginez că pentru ăştia ai avut cel mai mare buget, ştiind cât de materialişti sunt americanii ăştia. Am văzut că ăştia au şi o reţea de artişti împotriva fracturării, numai unul şi unul! Cred că ăştia te-au costat o avere! Robert Redford, Susan Sarandon, Robert de Niro, Yoko Ono etc…chapeau! Ştiam că sunteţi tari, dar nici chiar atât de tari, să-i cumpăraţi pe ăştia cu tot cu artişti. Bănuiesc că şi medicii ăia 1.000 care i-au scris lui Obama să interzică fracturarea hidraulică au costat alte câteva sute de milioane, că doar altfel nu-şi rupeau ei din timpul lor să semneze scrisoarea aia! Cât despre moratoriul pe 3 ani recent trecut în statul New York, ţin să te felicit! Nici nu ne mai aşteptam la aşa ceva, sinceră să fiu. Dar de, având în vedere că aţi mobilizat celula de elită a FSB-ului, nici nu-i de mirare! Îmi imaginez că cu americanii ăştia nici nu v-aţi permis să nu vă onoraţi promisiunile. De acolo, ce-i drept, nu am auzit nicio reclamaţie cum că nu şi-ar fi primit solda. Cred că lor le-aţi dat şi bonus, să se plimbe prin lume să convingă lumea cât e de nasol cu gazele astea de şist. De curând a venit pe la noi o reputată doamnă biolog de la new York, s-a plimbat prin toată ţara, cu o întreagă echipă de filmare. Cred că pentru ei aţi pus la bătaie bugetul necesar să finanţezi mişcarea antifrack din România, Bulgaria şi Serbia pentru următorii 10 ani.

Dar nu zic nimic, nu comentez diferenţele astea de tratament, înţeleg că or fi raţiuni geopolitice pe care tu le înţelegi mai bine şi de-aia ai ales să ne întârzii plata peste tot, prin lume, cu mici excepţii. Totuşi, dacă nu ai bani să achiţi totul din prima, dă şi tu măcar o primă tranşă. Suntem dispuşi să şi negociem un rabat, că de, e criză şi alte locuri de muncă nu sunt, decât cele la sonde, unde nu ne mai angajează, însă, nimeni, că ne-am stricat imaginea, lucrând pentru voi.

Ah, şi încă ceva, vezi că vine Global Frackdown 3, pe 11 octombrie. Ai de decartat vreo câteva milioane bune şi pentru asta. Ţi-o spunem de pe acum, dacă nu vedem banul până la sfârşitul lui august, noi ne băgăm picioarele şi nu mai facem niciun Frackdown, o să facem un global Putindown!
Deşi nu eşti cel mai serios afacerist din lume, pentru că noi, toţi fractiviştii din întreaga lume, avem un respect deosebit pentru tine, te asigurăm, pe această cale, de profundul nostru respect pentru modul în care ai reuşit să îţi infiltrezi oamenii peste tot prin lumea asta ca să lupte împotriva fracturării ăsteia hidraulice, naiba să o ia, că mi se şi plimbă limba-n gură de fiecare dată când rostesc astea două cuvinte!
Ce să mai, esti un model pentru noi toţi şi sunt sigură că tacticile tale de infiltrare a grupurilor verzi vor fi studiate vreme de secole de acum încolo la toate Academiile Militare şi Serviciile Secrete din întreaga lume! Chapeau, dragă tovarăşe Putin!

P.S: Mulţumim domnului Rasmussen că a făcut posibil ca noi să-ţi scriem chestia asta în mod deschis, că prea ne-am ascuns multă vreme!

P.P.S: Şi nu uita, aşteptăm valiza!!!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.