×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 2 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 01:11
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Un român care şi-a luat lumea în cap îi răspunde unui politician fanfaron
Scrisoare deschisă către un senator şi către toată lumea

Scrisoare deschisa catre un senator si catre toata lumea

1 decembrie. Scrisoare deschisă către dl. senator Viorel Badea.

Am primit ieri, pe grupul yahoo romaniansinedinburgh, o scrisoare din partea d-lui senator Viorel Badea, care s-a gîndit să mă felicite cu ocazia, cică, „Zilei românilor de pretutindeni". Dau mai jos scrisoarea d-lui senator, urmată de răspunsul meu, pentru că, nu-i așa, nu se cuvine să te heretisească omul, iar tu să nu-i întorci amabilităţile...

1 decembrie.

Dragi români de pretutindeni,

Cu prilejul „Zilei românilor de pretutindeni" vă adresez vouă, românilor din lumea întreagă, calde felicitări, precum şi îndemnul de a păstra în suflet spiritul, cultura şi limba românească. Doresc să vă felicit şi să vă mulţumesc pentru contribuţia pe care o aduceţi la dezvoltarea comunităţilor şi a ţărilor în care vă aflaţi, precum şi pentru păstrarea şi afirmarea valorilor şi tradiţiilor româneşti. Din Australia până în America de Nord, din Europa şi până în Asia, românii au ridicat pe podiumurile sportului de performanţă drapelul naţional al României, au dus la cele mai prestigioase universităţi frumosul grai românesc şi excelează în orice domeniu activează, făcând cinste ţării natale.

Trebuie să ne amintim că suntem români în fiecare zi dăruită nouă de Dumnezeu şi să păstrăm vii în inimile noastre cuvintele lui M. Sadoveanu: „Patriotismul nu înseamnă ura împotriva altor neamuri, ci datorie către neamul nostru; nu înseamnă pretenţia că suntem cel mai vrednic popor din lume, ci îndemnul să devenim un popor vrednic."

Doresc să vă felicit, de asemenea, şi cu ocazia „Zilei Naţionale a României". Avem datoria de a păstra vie şi a cinsti amintirea celor ce au luptat pentru unitatea şi libertatea poporului, precum şi de a privi spre viitor cu optimismul, curajul şi încrederea cu care au făcut-o şi strămoşii noştri, de la cei căzuţi pe câmpul de luptă, până la cei care au pierit în inumanele închisori comuniste.

Cu aceste ocazii, transmit românilor de pretutindeni cele mai bune gânduri şi urări de sănătate, fericire şi succes. Fie ca Dumnezeu să binecuvânteze România şi pe români, oriunde s-ar afla ei.

La Mulţi Ani România!

La Mulţi Ani români de pretutindeni!

Birou Senatorial Viorel BadeaSenator Pentru romanii din Europa si Asia

Membru al Delegatiei Permanente a Parlamentului Romaniei la APCE

Presedinte al Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni

Tel/Fax: 0213101911http://www.badeaviorel.ro/....

Dragă Domnule Senator Viorel Badea,

Sînt și eu unul dintre „românii de pretutindeni" care au primit scrisoarea dumneavoastră cu ocazia, nu știam, „Zilei românilor de pretutindeni". Vă mulțumesc pentru caldele urări și îndemnuri, chiar dacă, trebuie să mărturisesc, laudele dvs. sînt exagerate în ce mă privește pe mine, unul din românii de pretutindeni cărora vă adresați. Nu am adus nici o „contribuție" comunității care a binevoit să mă primească (în afară de cîteva taxe), nu am afirmat prin nimic „valorile românești", nu practic sport de performanță sub drapelul țării, iar singurul domeniu în care „excelez" deocamdată este livrarea de mîncare indiană la domiciliu, pentru că lucrez ca delivery driver la un restaurant dintr-un orășel scoțian.

Alta ar fi fost însă situația dacă mi-ați fi scris, dvs. sau unul dintre numeroșii dvs. colegi din Parlament, acum șase luni, cînd încă nu eram un român „de pretutindeni", ci un român de la mine de-acasă, mai exact din Iași.

Aș fi putut să vă răspund că sînt cercetător științific la Universitatea Al. I. Cuza și că mă ocup de editarea Bibliei de la 1688, prima ediție critică a celei mai vechi Biblii românești (știați că sîntem ultimul neam din Europa care încă nu are prima sa Biblie într-o ediție critică?). M-aș fi mîndrit cu fetele mele, care practicau un sport de performanță sub drapelul țării, cum spuneți, și m-aș fi lăudat că am dus și eu puțin din „graiul țării" mele pe la Paris și Geneva, sau că mi-am petrecut șapte ani printre vechile manuscrise românești, primind pentru munca mea o summa cum laude. Dar nici dumneavostră nu mi-ați scris, nici eu nu v-am răspuns. Așa merg lucrurile, cum s-ar spune.

Dar de ce îmi scrieți tocmai acum, cînd mi-am luat lumea în cap, împreună cu ai mei, și ne-am alăturat și noi „românilor de pretutindeni" care își caută pe aiurea dreptatea pe care nu au găsit-o în țară?

Ca să îmi arătați că vă pasă?

Dacă vă pasă atît de mult de „valorile și tradițiile românești", de ce nu mi-ați scris, dvs. sau colegii dvs., pe cînd eram în țară? De ce nu m-ați întrebat cum ne descurcăm cu nouă milioane pe lună, eu și colegele mele, tineri doctori în filologie și slujbași ai culturii române pentru care suspinați acum? V-aș fi rugat atunci, dacă știam că vă interesează atît de mult istoria neamului, să faceți ceva pentru profesorul meu de istorie, care se stinge de boală pentru că din pensia sa nu-i ajung banii de medicamente. V-aș fi chemat la Iași să vedeți cum trăiește de pe o zi pe alta un antrenor de performanță, pentru care s-a cîntat imnul României la Berlin, și cum niște copii devotați se antrenează să devină campioni pe podelele roase și pline de cuie ale unei săli de sport care n-a prins încă o campanie electorală. V-aș fi dus prin oraș și v-aș fi arătat Filarmonica ieșeană, care de zece ani stă să se prăbușească sub schele, și Teatrul Național, mutat într-un cub de carton. Și la urma urmei, dacă tot invocați acum cuvintele lui Sadoveanu și îndemnul „să devenim un popor vrednic", v-aș fi spus că de douăzeci de ani mă simt, în fiecare zi, mințit, furat și umilit în țara mea.

Și că am obosit să devin „vrednic" printre șmecheri, canalii politice și „băieți deștepți".

Dar, repet, nici dvs. nu m-ați întrebat, nici eu nu v-am răspuns. Și atunci, de ce m-ați găsit tocmai acum?Domnule senator, e un cinism fără de margini să-i heretisiți pe emigranții români cu ocazia unei așa-zise „zile a românilor de pretutindeni". Nu poate fi o sărbătoare o zi a românilor „de pretutindeni", există doar o singură zi a românilor și a României din care găștile politice care s-au succedat ne-au împins, pe mine și pe alte milioane de compatrioți, să ne luăm lumea în cap, să ne lăsăm în urmă limba, părinții și prietenii și să ne căutăm pe aiurea pîinea și dreptatea. Ce sărbătoare vedeți în asta? Nu e nici o sărbătoare pentru familiile despărțite, pentru frații și prietenii lăsați în urmă, sau pentru acei „români de pretutindeni" ai căror copii s-au spînzurat în țară de dorul lor. Și, în general, nu există sărbători adevărate cînd te afli „pretutindeni", ci doar acasă.

Iertați-mă, dar nu am nevoie să-mi amintiți dvs. de „valorile românești". Ocupați-vă de ele în țară, acolo unde „cultura și valorile românești" sînt lăsate în paragină. Și v-aș mai ruga ceva. Sînteți totuși un reprezentant al clasei politice românești. Aveți decența de a nu amesteca în gesturile dvs. electorale amintirea „celor ce au luptat pentru libertatea poporului".

În Franța am cunoscut un om care și-a pierdut o mînă în masacrul de la Otopeni, în decembrie '89. Lucrează acum ca magazioner la un depozit, din mila unor străini generoși. Vă asigur că omul acesta ar scuipa astăzi pe orice discurs politicianist în care sînt amintiți eroii din decembrie '89. Altfel, o duce bine (în curînd, îl veți putea vedea și auzi într-un documentar tv despre Revoluție, apropo, nu-i așa, de cei care „fac cinste țării natale").

La sfîrșit, aș vrea să vă asigur că nu mi-e rușine că sînt român. Așa mi-am învățat și fetele, să nu le fie rușine să spună de unde vin. Singurele momente în care mi-e rușine că-s român sînt atunci cînd politicienii îmi vorbesc despre România. În gura lor, România pute ca o hazna infestată, din care mă bucur că mi-am salvat copiii. Ca o măsură de igienă, ar fi prea mult dacă v-aș cere să păstraţi măcar distanța tăcerii?

Ioan-Florin Florescu

Publicat Joi, 05 ianuarie 2012
71742
 | 853
 | 98
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
dan
+7
Impresionanta scrisoarea ..."romanului de pretutindeni"; impresionanta prin adevarurile transmise. Mai impresionat este, insa, raspunsul..."masei intelectuale", politizand totul si proferand injurii la adresa oricui, facand parte sau nu din orice partid. Acesta este elementul speculat de politicienii de astazi, element care a dus "tara de rapa" , fenomenul nefiind sesizat de marea masa, ei fiind prea ocupati cu disputa..."din tribune" referitoare la..."ce partid este vinovat"!!!. Daca romanii nu se trezesc nici in al doisprezecelea ceas, nu se stie daca va mai apare o cale de intoarcere, in conditiile in care efectele globalizarii vor pune presiune din ce in ce mai mare pe incercarile de renastere a nationalismului. Hai Romania!.
Publicat Luni, 15 aprilie 2013
+Răspunde
Ștefan
+12
Am mai citit o luare de poziție a acestui intelectual alungat din țară de regimul băsescian. Și de la Litere (UVT) Trei cadre didactice de valoare au plecat din țară, în ultimii doi ani. Doi sunt foarte capabili angliști, dar pe care hahalerele intenționau să-i scoată la pensie lectori doctori (deși mai au până la pensie ani buni, sunt incomozi, întrucât sunt apreciați de studenți), alta e o asistentă de la italiană. S-au săturat de inechități, abuzuri, minciună într-o facultate condusă aberant de indivizii care l-au cadorisit pe Patapievici cu titlul de Doctor Honoris Causa. Merită pentru fraudele prodiuse,pentru denigrarea sistematică a României, pentru insultele aduse românilor și istoriei lor!!!
Publicat Marţi, 08 ianuarie 2013
+Răspunde
NumeDORELDELAENEL @ Ștefan
0
Fane, in scrisoare nu vorbeste niciunde de un regim anume, doar un ........FSN-ist ca tine poate intrepreta ca intr-o anume guvernare s-a intamplat. Citeste cu atentie ce spune despre omul care si-a pierdut bratul la marea-nghesuiala din '89. Prima luna si eu am crezut ca este revolutie dar s-a demonstrat dupa o luna ca a fost FURATA REVOLUTIA DE CATRE GRUPAREA ILIESCU CU AL LUI FSN. Din acel moment Romania a fost jefuita, siluita, talharita de clasa politica pe care o proteja si cu toate partidele derivate din acest FSN care este in fapt urmasu' PCR. Tovarasu' ilievici a numit noul regim "comunism cu fata umana" acu' se vede cata umanitate a avut fata acestui FSN=PSDR=PDSR=PSD
Publicat Joi, 19 martie 2015
+Răspunde
azi,in cotidianul,Morti
+7
suspecte in cultura romana,art de Adrian Majuru,despre Nicoae Labis si Cesar Ivanescu!
Publicat Vineri, 02 martie 2012
+Răspunde
FETELOR,CITITI
0
SUB ARTICOLUL DESPRE PLESU CE SE SCRIE! TOV.PAVEL DAN VA SALUTA!
Publicat Joi, 16 februarie 2012
+Răspunde
DREPTATE PTR.SCRIITORII
+10
UCISI! JOS CENZURA! VREM TOT ADEVARUL! SA NU MAI AUD IN VIATA MEA DE 'intrlectualii lui basescu",sa aud de labis,i.p. culianu,c.ivanescu!!! nichi manolescu un lingau de 2 bani! afara!!! i,cartarescu,afara!!!
Publicat Sâmbătă, 11 februarie 2012
+Răspunde
CATRE UNIUNEA SCRIITORILO
+7
U.S. CE FACE? O FREACA? SA RASPUNDA! CAZURILE EMNESCU,LABIS,C.IVANESCU!
Publicat Duminică, 05 februarie 2012
+Răspunde
CLARA,INCA TE TEMI!
+5
INCA ESTI DEPARTE DE ISUS!
Publicat Joi, 02 februarie 2012
+Răspunde
CLARA-ADEVARUL
+3
CLARA SPUNE TOT ADEVRUL SI TECRED!!! CINE TI-A UCIS TATAL?? SI PE ALTII,HAI SPUNE,NU ESTI SINGURA!!!
Publicat Miercuri, 01 februarie 2012
+Răspunde
CAZUL C.IVANESCU
+4
IN REST VORBE GOALE! CINE L-A UCIS? PE LABIS? PE I.P. CULIANU? ETC....
Publicat Miercuri, 01 februarie 2012
+Răspunde
Aurora INOAN
+8
Va felicit pentru raspuns si va pling pentru conjunctura care v-a determinat sa il scrieti. Si va inteleg. Deschid si ei gura ca sa le intre banul, parca noi nu stim?!? Nici eu nu mai sint in Romania dar eu nu am plecat de foame. Si a-poi sint mult mai aproape de tara, in zona Ruse, mai ca nu simt...De altfel, cei de pe-aici zic, mai in gluma,mai in serios, ca au capitala la Bucuresti: folosesc aeroportul Otopeni, fac cumparaturi la IKEA si in alte locuri din Bucuresti, merg la medic in tara noastra.E mult mai aproape decit Sofia. Asta a fost o paranteza.. Dvs. ati lucrat in sistemul de stat. Dar nici cu particularii nu e lesne. Tot o apa si-un pamint, adesea...Credeti- ma ca stiu ce vorbesc! Cei de la sat uu terminat cu forfetarul si nu au dat un leu indarat celor corecti, care l-au platit ( eu am o editura) iar acum, colegii celor de la stat au gasit o alta metoda de a-ti lua si ultimul ban: nu-ti mai difuzeaza daca nu le platesti 45-55 la suta comision+ 200 euro lunar pentru o reclama pe care nu ai solicitat-o. Cu alte cuvinte, cauta sa devina asociatul tau, principal daca se poate si sa te transforme in sclavul lor.Si nimeni nu ii intreaba de sanatate, desi un tribunal corect i-ar putea acuza de tentativa de preluare a firmei... Alti BAIETI DASTEPTI. E au stiut in '90 sa isi faca firme de difuzare,cu tot ce presupune asa ceva. Iar cei care le au cu scrisul si-au facut ziare. Si au inceput, nolens-volens, sa ii hraneasca pe cei dintii.Si mai apoi pe strainii care le-au luat locul.Si apoi iar pe ei, pe cei de aici, si mai infometati dupa plecara satula a strainilor... Sintem robii MASINII DE NUMARAT, domnule draga!. De la numarat de voturi la " numarat " de reture...Asa ca si mie imi vine sa ma angajez bucatareasa la restaurantul de la rascruce! Macar ma relaxeaza sa gatesc si gatesc foarte bine...Dar , dupa o pauza de cofetarie, masina de scris pe care o port in suflet ma aduce iar si iar in fata tastelor...
Publicat Miercuri, 01 februarie 2012
+Răspunde
Recomandate
Protestul lui Tăriceanu la adresa lui Iohannis
Publicat acum 9 ore şi 9 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 5 ore şi 20 minute