„Scrisoarea către GDS nu era publică”

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu a afirmat, sâmbătă, pe Facebook, că scrisoarea către GDS în care acuză membri ai Guvernului de acţiuni de intimidare a devenit publică fără voia sa şi a subliniat că nu a dorit să condiţioneze în vreun fel rămânerea în Executiv, potrivit Bursa.

„O scrisoare a mea către membrii Grupului pentru Dialog Social, în care sunt membru autosuspendat pe durata mandatului, a ajuns în presă fără voia mea. Precizez că ea era destinată exclusiv informării celor care au redactat comunicatul GDS de susţinere a mea. Ea nu a fost destinată publicităţii”, a scris Alexandrescu.

Ministrul a subliniat că nu are nimic de adăugat faţă de ce a spus în scrisoarea către GDS şi că nu a vrut să forţeze astfel rămânerea sa în Cabinetul condus de Dacian Cioloş.

„Am reuşit să gestionez adecvat situaţiile prezentate acolo în exercitarea atribuţiilor mele, şi de aceea în legătură cu subiectele expuse acolo nu am nimic de adăugat. Sper că măsurile de reformă pe care le-am luat la Ministerul Culturii beneficiază în continuare de susţinerea Prim-Ministrului. Nu am dorit să condiţionez în acest mod în vreun fel rămânerea mea în Guvern”, a scris Vlad Alexandrescu.

Ministrul culturii a trimis o scrisoare către Grupul pentru Dialog Social, în care aduce acuzaţii grave unor colegi din guvern. El spune că a deranjat prin acţiunile sale mai multe grupuri de interese şi a dat două exemple: Roşia Montană şi Cathedral Plaza. Ministrul evocă unele acţiuni de intimidare şi spune că a fost chemat în Parlament să dea explicaţii şi că a fost sunat de mai multe ori de oameni politici.

De exemplu, când a mers personal, în urmă cu o lună, să oprească dărâmarea casei Nanu Muscel din Piaţa Romană, a fost sunat de un coleg de guvern şi au fost încercări de intimidare directă, apoi a fost convocat la o şedinţă de către fostul rector ASE.

Ministrul culturii menţionează şi că s-a pronunţat în favoarea retragerii titlurilor de doctor în cazul mai multor plagiate, ceea ce i-a adus admonestări din partea miniştrilor implicaţi.

De asemenea, ministrul culturii a organizat concursuri pentru ocuparea unor posturi de director în cazul mai multor muzee din Bucureşti şi a vrut să modifice ordonanţa care reglementează accesul la concursuri în instituţii de cultură, dar a întâmpinat o puternică rezistenţă.

În finalul scrisorii, ministrul îi solicită premierului o reacordare a încrederii pentru a-şi continua mandatul, aşadar este foarte posibil să nu mai demisioneze.

Dacian Cioloș a anunțat sâmbătă însă că, în cursul zilei de marți, va trimite președintelui Klaus Iohannis revocarea din funcție a lui Vlad Alexandrescu și nominalizarea noului ministru al Culturii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.