Scrisoarea judecătorului Horaţiu Dumbravă este un gest temerar şi, totodată, fără precedent în practica raporturilor dintre puterile statului

Cotidianul.ro : Ce sanse sunt ca somatia fostului presedinte al C.S.M. sa fie finalizata si sa primeasca raspuns?

Din partea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii nu va primi un raspuns care sa concorde starii de fapt.

Cotidianul.ro :De ce?

– Nu fiindca C.S.A.T.-ul nu are parghiile de verificare, iar acest aspect este , la randul sau, o alta problema, ci fiindca nu exista o lege de reglementare a institutiei ofiterilor acoperiti si a limitelor acoperirilor de care pot uza serviciile de informatii . In absenta unei astfel de legi, domnul judecator ar putea fi “admonestat” ca se refera la lucruri care, legalmente, nu exista !

Cotidianul.ro : Nu exista cadru legal ?!

Nu exista decat o prevedere generica, in sensul ca: “Personalul Serviciului îşi desfăşoară activitatea deschis sau acoperit, în raport cu nevoile de realizare a siguranţei naţionale”. Aceasta posibilitate este prevazuta pentru S.R.I. ,S.I.E si Directia Generala de Informatii a Armatei.

Acoperirea presupune a se uza de o alta calitate , uneori si de o alta identitate civila, sustinute cu documente oficiale autentice si chiar institutii de acoperire, dintre cele existente, ori special create. Un astfel de suport implica un sistem logistic garantat de o lege speciala. Sub acest aspect, activitatea “acoperitilor” este totalmente descoperita, adica intr-o neagra clandestinatate si adanca ilegalitate. Ceea ce inseamna ca nimeni nu o poate dovedi ca existenta ! Aceasta este, de altfel, situatia ideala pe care serviciile si-o doresc si de care pot sa profite.

Cotidianul.ro :Judecatorul Horatiu Dumbrava nu reproseaza, pe buna dreptate, C.S.A.T.-ului ca nu a verificat situatia magistratilor ofiteri acoperiti sau colaboratori ai serviciilor ?

Domnul judecator nu s-a adresat locului in drept. C.S.A.T.-ul organizeaza si coordoneaza, dar nu controleaza activitatea serviciilor de informatii.

Dispozitia art 7 din Legea 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor stipuleaza obligatia C.S.A.T.-ului de a verifica incompabilitatea. O incompatibilitatea discutabila, prevazuta de un text de lege criticabil. Probabil si din aceasta cauza ocolit. Numai ca, respectivul text de lege excede atributiilor legale ale C.S.A.T., doar de organizare si coordonare a domeniului securitatii nationale si intra in coliziune cu Constitutia, care aseaza serviciile sub controlul Parlamnetului.

Pe cale de consecinta, scrisoarea Domniei Sale trebuia adresata Birourilor permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, deoarece, potrivit Constitutiei, Serviciul Roman de Informatii si Serviciul de Informatii Externe sunt sub controlul Parlamentului. Mai departe, in absenta unei legi speciale privind supravegherea si controlul parlamentar asupra activitatii serviciilor, acestea vizeaza doar concordanta cu Constitutia si politica statului roman.

C.S.A.T.-ul , ca si comisiile parlamentare de control, nu au alt suport de a constata si aprecia, decat ceea ce serviciile le ofera.

Cotidianul.ro : Si atunci…

Sunt de maxim interes public motivele care l-au determinat pe domnul judecator sa se adreseze coordonatorului securitatii nationale , respectiv daca Domnia Sa are dubii ca unii membri ai corpului magistratilor si-ar fi incalcat statutul.

S-ar putea ca rezultatele inspectiilor judiciare, sesizarile cu privire la neregularitatile din activitatea unor magistrati, inclusiv modul in care au fost numiti sa fi indus , cel putin, o umbra de indoiala…

Dar, din pacate, exista suficiente alte motive pentru mai mult decat o “suspiciune rezonabila”, ca sa folosesc o expresie frecventa in cererile de autorizare a interceptarilor si in rechizitorii, cum ca pentru anumite pozitii in sistemul puterilor statului “acoperirea” este criteriu obligatoriu. Avem, deja, un folclor despre cazurile de mare notorietate ale acoperitilor, inclusiv la nivel de familii politice… Asemenea combinatii explozive, cand le fac amatorii, nu doar ca se afla, dar, mai devreme sau mai tarziu, explodeaza.

Cotidianul.ro : Ati scris relativ frecvent si dens informational, in accente critice, despre institutia acoperirii in activitatea serviciilor de informatii. Mai este ea necesara ?

Intr-o societate in care institutia acoperirii nu este deasupra legii, orice masura rationala de aparare a democratiei este moral necesara si legal obligatorie.

Altfel, “institutia” poarta in sine un pericol potential permanent la adresa libertatii si a proprietatii, fara de care clamarea democratiei este pura demagogie politica, adica aerul si apa inamicilor Constitutiei.

Cotidianul.ro : Cum calificati gestul judecatorului Horatiu Dumbrava ?

Necesar. Atitudinea sa temerara are nevoie reala de solidaritate si sustinere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.