Scrisoarea muzicianului Ioan Holender către redacția Cotidianul.ro

Vă mulțumesc pentru onoarea pe care mi-ați făcut-o în această seară (joi seară- nr.), oferindu-mi această înaltă distincție pentru activitatea susținută în cadrul Fetivalului George Enescu.
Îmi pare rău că nu pot fi prezent aici în această seară, însă gândurile mele se îndreaptă către dumneavoastră și permiteți-mi să vă adresez pe această cale câteva cuvinte de mulțumire.
În decursul celor șapte ediții în care am fost Directorul Artistic al Festivaului George Enescu, am întâmpinat, pe lângă cunoscutele greutăți care se ivesc atunci când vrei să schimbi ceva în țara noastră, și multe dificultăți la care într-adevăr nu m-aș fi așteptat, venite din partea celor cu care, în mod normal, ar fi trebuit să colaborez.
Am reușit totuși treptat și, ducând multă ”muncă de convingere”, ca după toate aceste ediții, să aduc festivalul acesta de cultură în conștiința iubitorilor de muzică din România, dar și a celor de peste hotare. Cu bucurie pot spune că Festivalul George Enescu este astăzi unul dintre cele mai cunoscute și apreciate festivaluri de muzică din lume.

Țelul meu a fost, încă de la început, implicarea valorilor artistice autohtone în cadrul acestui festival și mă refer aici atât la orchestrele filarmonice din București și din țară, cât și la puținii, dar excepționalii dirijori români.
Un sentiment de împlinire îmi dă și faptul că, iarăși – nu fără obstacole, am reușit să fac cunoscuți în interpretări de excepție lucrările marilor compozitori – de la Richard Wagner, Gustav Mahkler, Alban Berg, Richard Straus, Dimitri Shostakovich, până la Arnold Schonberg.
Am fost conștient de faptul că publicul românesc este curios, interest de calitate și avid să cunoască nu numai muzica romantică a secolului XIX-lea, ci și valoroasele creații ale secolelelor al XX-lea și al XXI-lea.
Ca urmare a faptului că în cadrul Festivalului s-a cântat cu precădere muzica marelui nostru geniu – George Enescu, compozițiile sale și-au găsit și bine meritatul loc și în marile instituții musicale ale Europei. Astfel, în curând, voi participa la prima prezentare scenică a lucrării Oedip la Opera Regală din Londra, sub conducerea muzicală a lui Leo Hussain, cel care anul trecut, la ultima ediție a Festivalului George Enescu condus de mine, a dirijat Wozzeck-ul lui Berg și noua producție a Oedip-ului pe scena Operei Naționale București.
Țin să mulțumesc doamnei Magdalena Popa Buluc și domnului Cornel Nistorescu și colaboratorilor lor pentru că s-au gândit la mine, acordându-mi această înaltă distincție și sunt conștient că nu tuturor celor care momentan se află la conducerea culturală, se bucură de această numire.
Aș dori ca această distincție să aibă un caracter simbolic pentru toți cei care fac lucruri bune și de calitate și care aleg să nu acționeze în detrimental culturii, numai pentru a-și asigura pozițiile dobândite.

25 februarie 2016

Ioan Holender

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.