Scrisoarea unui tată muribund către copiii săi

Ce faci când doctorii îţi spun că mai ai câteva luni de trăit? Intri în depresie? Cheltuieşti toţi banii pe distracţii? Faci o călătorie în jurul lumii? Faci eforturi să găseşti un leac? Îţi mărturiseşti dragostea şi ura nemărturiste pânăacum? Toate sunt răspunsuri şi reacţii omeneşti.

Un englez care a murit de cancer la 45 de ani în 2009, un om absolut obişnuit din toate puncteşe de vedere, a reuşit să uimească întreaga lume cu o scrisoare descoperită recent de soţia sa. În scrisoare dragostea lui de tată este mărturisită dincolo de moarte.

Paul Flanagan, profesor de economie la un liceu din Reigate, sudul Angliei, era diagnosticat cu cancer de piele în 2004. Iniţial nu părea o boală fatală, însă cancerul nu s-a dat bătut şi sănătatea lui Flanagan s-a deteriorat de a lungul anilor. Când a devenit limpede în 2008 că nu mai are mult de trăit, Flanagan a hotărât să lase o moştenire importantă. Nu o moştenire financiară, ci o moştenire a caracterului său, a principiilor sale de viaţă, care includeau grija pentru comunitatea locală şi dragostea faţă de copiii săi.
A creat o echipă de cricket (jocul preferat al englezilor mai ales la sate) în oraşul său Reigate. La fiecare meci se strâng fonduri pentru o fundaţie care vine în sprijinul celor care suferă de cancer.
A lăsat scurte filme pentru colegi şi prieteni cu mesaje personalizate, în care îşi exprimă prietenia, deapănă amintiri şi face glume, astfel încât fiecare să aibă o amintire vie cu el. A cumpărat cadouri pentru copiii săi pentru aniversările lor de 18 şi 21 de ani. Fetiţa lui avea câteva luni şi era în cărucior când i-a cumpărat un inel pentru ziua în care va împlini 18 ani. În ultimele săptămâni de viaţă a compus în secret o scrisoare către copiii lui, pe care a reuşit să o ascundă. Era ultima lui moştenire, o scrisoare care voia să fie deschisă numai după moartea lui. Soţia sa a descoperit-o abia la un an după ce a murit.

„Reflectez despre ceea ce este important în viaţă şi care sunt valorile şi aspiraţiile care duc la o viaţă fericită şi împlinită. Reţeta este destul de simplă. Loialitatea, integritatea şi curajul sunt cele mai importante valori. Dacă demonstraţi aceste calităţi, prietenii vă vor respecta, cei care vă angajează vă vor aprecia şi tatăl vostru va fi enorm de mândru”. Scrisoare conţine peste 20 de puncte care sunt principiile lui Paul Flanagan pentru o viaţă împlinită.

*Fiţi politicoşi, punctuali şi mâncaţi frumos. Ţineţi furculiţa şi cuţitul cum trebuie
*Fiţi buni şi miloşi când alţii au necazuri
*Aveţi curaj. Faceţi ceea ce este corect, chiar dacă deveniţi nepopulari. Astfel puteţi să vă uitaţi în oglindă în fiecare dimineaţă fără regret şi ruşine.
*Nu fiţi aroganţi.Când văt certaţi cu cineva, gândiţi-vă şi la punctul lor de vedere
*Nu bârfiţi cu prietenii despre un alt prieten. Dacă aveţi o problemă cu cineva, spuneţi-i în faţă
*Bucuraţi-vă de viaţă, dar nu uitaţi să daţi bani săracilor şi nevoiaşilor
*Fiţi optimişti şi ziceţi „da” în loc de „nu”
*Alegeţi-vă cu grijă prietenii şi fiţi de nădejde când au nevoie de voi.
*Respectaţi oamenii mai în vârstă. Au experienţă de viaţă şi sunt mai înţelepţi
*Luptaţi şi nu cedaţi la lucrurile importante. Nu vă autocompătimiţi şi nu fiţi ambiţioşi fără scrupule
*Aveţi grijă de corp şi sănătate
*Învăţaţi o limbă străină sau măcar câteva expresii într-o limbă străină şi câteva poezii.

*Dacă sunteţi invitaţi la o petrecere… mergeţi

În final, Paul Finagan le spune copiilor că îi iubeşte şi să aiba grijă de mama lor.

„Soţul meu era un om înţelept, curajos şi decent”, spune Mandy Flanagan. Toţi sunt de acord că a stat prea puţin pe pământ, dar a lăsat o moştenire de aur prin felul în care a trăit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.