Scumpirea alimentelor – noua controversă naţională

Liberalul Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor, a cerut Guvernului României să emită o ordonanţă de urgenţă prin care să îngheţe preţurile produselor alimentare timp de şase luni pentru a împiedica în felul acesta eventualele creşteri de dinaintea datei de 1 iunie, când TVA va scădea de la 24% la 9%. Nini Săpunaru este portavocea intervenţionismului statului în economie, idee la care au aderat şi colegii săi din comisie, speriaţi de boom-ul preţurilor. Măsura îngheţării preţurilor nu ţine cont de o realitate economică, şi anume că relativ din luna martie 2014 preţurile bunurilor alimentare au o dinamică negativă, adică au scăzut, conform datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică. Graficul evoluţiei preţurilor arată că, înainte de Paşti, a avut loc o creştere, însă aceasta nu a dus la depăşirea nivelului din martie 2014. În plus, dacă se îngheaţă preţurile timp de şase luni, nu vom putea beneficia de scăderile de preţ de la 1 iunie atunci când TVA va pierde 15 unităţi.

Florin Căpăţână, reprezentantul Carrefour România, a declarat că după reducerea TVA preţurile vor scădea la raft cu 12%. „Este o informaţie total eronată aceea că lanţul nostru de magazine a crescut preţul înainte de scăderea TVA. Noi nu am făcut niciun fel de modificare de preţ, pentru că dorim ca această măsură de reducere a TVA pe care Guvernul a luat-o după 25 de ani, în care cineva îţi oferă ceva, vom menţine aceleaşi preţuri până în momentul în care TVA va ajunge la 9%”, a spus Căpăţână.

Şi reprezentanţii Auchan, Cora şi Kaufland au susţinut ca nu au majorat preţurile în ultima vreme şi că reducerea TVA va fi aplicată sută la sută în favoarea românilor.

Există în acest moment un fel de luptă ce se poartă între Consiliul Concurenţei şi reprezentanţii marilor lanţuri de magazine pentru oportunitatea constituirii Comparatorului de preţuri. Acesta se practică în multe state din UE, însă marii retaileri se opun introducerii lui pe motiv că preţurile se pot modifica şi de mai multe ori pe zi. Potrivit lui Laszlo Gyerko, consilier în Consilul de Adminsitraţie al Consiliului Concurenţei, introducerea sistemului de monitorizare a preţurilor a dus la scăderea preţurilor în Grecia cu 7% şi a adăugat că în scurt timp sistemul va fi finalizat şi în România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.