Scurtmetraje în turneu

„Festivalul Internațional de Film de foarte scurtmetraj «Très Court» – o panoramă a creației audiovizuale mondiale!“, promite un comunicat de presă care anunță că „de la Mediterană la Țările Baltice, din vestul Africii în America Centrală, 80 de orașe din lume și 17 localități din România iau parte la acest eveniment în perioada 9-18 iunie 2017“.

Cu o selecție care aduce în sala de cinema producții ce nu durează mai mult de 4 minute, festivalul adună mai bine de 100 de pelicule în programe internaționale și românești. În afara acestor secțiuni, anul acesta spectatorii vor putea să aleagă și din selecțiile cu tematică feminină și feministă, dar și din cea pentru copii.
Detaliile proiecțiilor din Arad, Baia Mare, Braşov, Bucureşti, Buzău, Câmpeni, Cincșor, Cluj-Napoca, Dealurile Târnavelor, Iaşi, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Piteşti, Râşnov, Sângeorz Băi, Sighișoara și Timişoara sunt deja on-line.

România este una dintre cele 25 de țări ce participă la demersul care alege ce e mai bun din 3.000 de filme propuse selecționerilor. Ultimele tendințe din creația de film de pe cele cinci continente sunt reflectate în cele 36 de pelicule reținute pentru festival. Din România au rămas 22 dintre cele mai bune filme de scurtmetraj, de la documentare, drame, comedii la animații și filme experimentale. Personajele feminine puternice sunt miezul secțiunii „Paroles de femmes“, iar selecția pentru copii, „Familială“, este orientată spre spectatorii care au împlinit deja 7 ani. Juriul intenațional este prezidat de Nicolas Boukhrief, cofondatorul revistei Starfix, care a trecut – ca regizor și producător – de la filme polițiste ca „Le conveyeur“ sau „Cortex“ la „Made in France“, o peliculă despre radicalizarea islamistă a tinerilor marginalizați. În România, juriul este condus de Ionuț Caras, actor la Teatrul Național din Cluj și lector universitar, cunoscut poate spectatorilor din „Portretul luptătorului la tinerețe“, „De ce eu?“ sau „Ana, mon amour“.

Competiția internațională are un premiu de 1.500 de euro, câte 500 de euro mergând spre distincțiile acordate pentru animație, originalitate, dar și de voturile publicului. Premiile vor fi acordate la finalul proiecțiilor de la jumătatea lunii, la Forum des Images, în Paris. Evenimentul este organizat de Institutul Francez din România. Anul trecut, 7.000 de români au urmărit proiecțiile din festivalul care tocmai împlinea un deceniu de existență la noi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.