Scurtmetrajul „237 de ani”, în premieră mondială, la Palm Springs International Short Film Festival & Film Market, California

ICR New York susţine participarea şi prezentarea scurt-metrajului 237 de ani, în premieră mondială, la cea de-a 22-a ediţie a Palm Springs International Short Film Festival & Film Market, în California, care are loc în perioada 21-27 iunie 2016.

Scurtmetrajul regizat de Ioana Mischie, 237 de ani (România, martie 2016), a fost selectat la Palm Springs International ShortFest, un festival de prestigiu din Statele Unite ale Americii, afiliat Premiilor Oscar şi recunoscut de Centrul Naţional al Cinematografiei din România. Este singurul film românesc din festival selecţionat oficial şi care va fi prezentat, în premieră mondială, pe 23 aprilie 2016, de la ora 17.00. Scurtmetrajul este în limba română, cu subtitrare în engleză. Din distribuţia filmului fac parte actorii Mircea Andreescu, Alexandru Georgescu, Iulia Lumânare, Cristian Bota.

Cristian Bota deţine rolul principal în film

Cristian Bota, actorul care deţine un rol principal în 237 de ani, este cel care va reprezenta filmul în cadrul Palm Springs International ShortFest.

Scurtmetrajul este o satiră contemporană, inspirată de o poveste reală. O comunitate izolată de săteni, care au apelat la ajutoare de stat pentru handicap pentru a fi scutiţi de plata impozitelor, sunt anchetaţi la sânge de o comisie de evaluare, fiind pe cale de a fi daţi în vileag. Grupul de săteni, conduşi de un primar charismatic, reuşeşte să învingă un sistem socio-politic absurd, cu propriile-i arme.

Co-producătorul majoritar al filmului este Legende Films, co-producătorul român fiind Icon Films. Serviciile de post-producţie au fost asigurate de Studioset.

Ioana Mischie (n. 1989) este scenaristă şi regizoare română, al cărei portofoliu cuprinde filme şi experimente narativ-interactive. Este absolventă a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” din Bucureşti, în cadrul căreia îşi continuă studiile doctorale în transmedia storytelling.

237 de ani, o satiră inspirată dintr-o poveste reală

Și-a continuat trainingul în cadrul unor programe internaţionale prestigioase, care i-au selectat proiectele, precum Berlinale Script Station (2012), Locarno Academy Meetings (2012), Midpoint Central European Script Center (2012), Les Arcs Film School Co-production village (2013), Cross Video Days (2014), International Screenwriters Pavilion Cannes (2014), Sundance Workshop in Italy (2015), The Steamer Salon (2016).

A regizat două seriale de film documentar pentru platforma 4OD din Londra, finanţate de Channel 4, obţinând un record de vizualizări în primele luni de la lansare în Marea Britanie. În ultimii doi ani, Ioana Mischie a colaborat pentru proiectul de scurtmetraj 237 de ani şi pentru lungmetrajul omonim aflat în dezvoltare cu Legende Films, o casă de producţie franceză (premiată cu distincţii Oscar, Cesar, Bafta şi Golden Globe pentru producţii anterioare). Colaborează, în paralel, cu studiouri de producţie autohtone.

Portofoliul său regizoral reuneşte scurtmetraje-experiment, inspirate de poveşti personale (Tulousophy – premiat cu Golden Lenses, A la recherche d’espace perdu, Between already and not yet etc.), care au fost proiectate la numeroase festivaluri internaţionale, precum GoEast IFF, Ficmec IFF, Timishort IFF şi proiecte audio-vizuale comerciale (The Museum of Milk, Tattoo Twists). A colaborat, în calitate de scenarist şi co-scenarist, la 15 proiecte studenţeşti de film. Scenariile sale au primit distincţii internaţionale: Premiul pentru cel mai bun scenariu, din cadrul The Manaki Script Lab, şi Premiul pentru cel mai bun scenariu, din cadrul FEST New Directors New Films, precum şi Premiul pentru cel mai bun proiect interactiv, acordat de The Steamer Salon.

Secvenţă din film

Ioana Mischie colaborează cu articole referitoare la cinema pentru publicaţii precum Nisimazine, Inhale, Breaking Ground, Tojdac, Film Menu, SUB25. A iniţiat programe educaţionale, precum: National Screenwriting Alumni Pitch, Cine-ritm, miniMIDPOINT. Din anul 2013, este co-fondator al asociaţiei STORYSCAP.ES, un grup artistic care studiază transmedia storytelling, şi, din anul 2015, este colaborator CINETic – centrul de cercetare care explorează intersecţia dintre neuroştiinţă, cinema extins şi tehnologii creative (VR, AR).

Cristian Bota este un tânăr actor, care a absolvit Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” (Bucureşti). În 2013, a absolvit la clasa profesorului Adrian Titieni şi, în 2016, a terminat masteratul la clasa profesorului Gelu Colceag. A fost nominalizat, în 2014, la Premiile GOPO, categoria Tânără speranţă, pentru rolul principal din filmul Poarta Albă (regizor: Nicolae Margineanu, scenariu Oana Maria Cajal).

Regizoarea Ioana Mischie

Cristian Bota a mai jucat în filme premiate, precum Closer to the Moon (regia: Nae Caranfil), O noapte în Tokoriki (regia: Roxana Stroe), Roxanne (regia: Valentin Hotea), Perfect sănătos (regia: Anca Damian, scenariu Lia Bugnar), In the house (regia: Ana Maria Comănescu).

În prezent, joacă teatru, în calitate de colaborator, la Teatrul Naţional şi la Teatrul Metropolis, ambele din Bucureşti. De asemenea, lucrează la două noi proiecte de film, intitulate Un pas în urma serafimilor (regia: Daniel Sandu) şi Octave (regia: Serge Ioan Celebidachi).

Aflat la a 22-a ediţie, Palm Springs International ShortFest este unul dintre cele mai ample evenimente şi pieţe de film din America de Nord, proiectând anual peste 320 de scurtmetraje. În acest an, selecţia oficială s-a făcut în urma a 3.000 de înscrieri, provenite din 82 de ţări. Peste 400 de cineaşti participă anual pentru a-şi promova filmele din cadrul competiţiei şi din cadrul pieţei de film. ShortFest este recunoscut ca fiind un mediu extrem de competitiv, care descoperă tinere talente din domeniul cinematografiei internaţionale.

Pelicula 237 a fost selectată oficial în Festival

Fiind recunoscut de către Academy Awards, câştigătorii categoriilor de Ficţiune, Animaţie la Best of Fest se califică, în mod automat, pentru a intra în preselecţia proiectelor nominalizate pentru Premiile Oscar. Până în prezent, festivalul a selecţionat mai mult de 100 de filme, care au fost nominalizate la Oscar-uri. Anual, selectează cele mai bune scurtmetraje din întreaga lume, atrăgând un public de cinefili, profesionişti din industrie, tinere talente care îşi doresc o carieră în domeniul cinematografiei.

Festivalul găzduieşte, de asemenea, masterclass-uri, panel-uri, roundtables şi alte evenimente dedicate industriei de film, devenind astfel un pilon important al educaţiei cinematografice în mediul internaţional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.