Se anunţă o săptămână cinematografică intensivă la Sibiu, la ASTRA FILM!

Inima cinema-ului documentar bate la Sibiu începând de luni, 6 octombrie 2014, la cel mai important festival de profil din România şi din Europa Centrală şi de Est – Astra Film Festival.

Drame ale istoriei recente sunt reflectate prin drame personale, de familie, şi transmise către spectator în registre multiple şi profunde prin cinema-ul documentar. Filmul de deschidere – Dear Pyongyang, proiectat luni, 6 octombrie la ora 19.00 la Sala Thalia, în prezenţa regizoarei Yang Yonghi – transpune pe marele ecran o experienţă din Japonia şi Coreea. Filmul redă efectele unui experiment dramatic al comunismului dus la extrem, petrecut în Orientul Îndepărtat şi totuşi atât de familiar nouă, cei de aici, din această zonă a Europei.

Un juriu de elită

Filmele din cele patru secţiuni competiţionale vor fi evaluate de un juriu de top, care adună nume consacrate pe plan naţional şi internaţional: Cristi Puiu, regizor român premiat la Cannes; Michael Stewart, director Open City Doc Fest din Londra; Darya Bassel, director de programe la Festivalul de Film Documentar pentru Drepturile Omului din Kiev; Sorin Botoşeneanu, decan al Facultăţii de Film din cadrul UNATC; Cynthia Close, critic de film la Documentary Magazine din USA; Nicolas Feodoroff, selecţioner de filme pentru FID Marseille; Mona Nicoară, regizor, producător şi scriitor; Diana Tabakov, care curatoriază programul platformei DAFilms; Eugenia Vodă, critic de film şi realizatorul emisiunii Profesioniştii, şi Yang Yonghi; regizor japonez de origine coreeană.

Focus Sergei Loznitsa

Programul Focus Loznitsa propune proiecţia ultimului său documentar, Maidan, pe lângă trei dintre filmele sale anterioare, Trainstop, Landscape şi Blocada, precum şi o discuţie panel despre ce înseamnă să fii autor de cinema, un dialog între Sergei Loznitsa şi Cristi Puiu, moderat de Neil Young, critic de film din UK. În 2010, 2012 şi 2014, cele mai recente filme în regia lui Loznitsa au fost prezentate în premieră absolută la Festivalul de Film de la Cannes.

Programe speciale, panel-uri şi masterclass-uri

Secvenţă din pelicula Maidan de Sergei Loznitsa

Comunităţi istorice şi actuale în căutarea sistemului perfect; graniţa firavă dintre necesitate şi exces atunci când vine vorba despre doza zilnică de internet; transformări ale oraşelor, societăţii şi culturilor prezentului; toate legate prin firul roşu al istoriei live şi transpuse în filme de marcă pe marele ecran în programe speciale marca Astra Film Festival.

Programul include şi discuţii panel cu Adrian Cioroianu, istoric – Cum a intrat şi cum a ieşit România din primul Război Mondial?; Vintilă Mihăilescu, antropolog – Comune, comunităţi, utopii şi practici; sau Michael Engel, arhitect – Urbanism contemporan în România, China, Venezuela.

Liviu Tipuriţă, regizor de film care a colaborat cu BBC sau CNN, şi David MacDougall, un cunoscător al antropologiei vizuale mondiale, susţin masterclass-uri la AFF. Ele sunt deschise atât profesioniştilor, cât şi studenţilor, elevilor sau publicului interesat.

Centrul istoric al Sibiului respiră film!

Prin cele 5 locaţii care găzduiesc ediţia din 2014, Astra Film Festival împânzeşte întreaga zonă istorică a Sibiului. Sute de cineaşti sau profesionişti din domeniu, jurnalişti din toată ţara şi iubitori ai filmului documentar vin la Sibiu între 6 şi 12 octombrie pentru a viziona filme şi pentru a intra în dialog direct cu realizatorii sau personajele filmelor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.