Se bat pe posturi într-un guvern–fantomă

Fie au fost afectați, conjunctural, de caniculă, fie opoziția nu le priește deloc celor de la PNL, care par că nu se mai descurcă deloc departe de putere. Sau poate i-a toropit și lipsa de activitate care a ajutat la instalarea plictiselii. Ca să pară totuși că au ceva activitate și pe perioada vacanței, liberalii au ales ca metodă infailibilă de ieșire din amorțeală creionarea unui guvern-fantomă.

În guvernul din umbră cu care se prezintă PNL au fost nominalizate multe nume nou apărute în politică, fără niciun fel de anvergură. De asemenea, o mare parte din miniștrii virtuali ai PNL se trag din Timiș, spre nemulțumirea majorității partidului. De la o idee artificială, simplă și mult uzitată în trecut, și de PNL, s-a ajuns la o adevărată dihonie în partid. Toată lumea se teme să nu care cumva să cadă drobul actualei guvernări, și ei să se trezească în fața electoratului cu o garnitură de miniștri atât de slabă, încât nici ei nu o pot digera.

I s-a forțat mâna lui Orban?

Constituirea guvernului fantomatic mandatat să monitorizeze toate deciziile Executivului condus de premierul Mihai Tudose s-a făcut în cerc destul de restrâns, netransparent, spre disperarea majorității liderilor cu greutate din PNL. Aceștia îi reproșează președintelui nou-ales, Ludovic Orban, că asemenea demersuri nu sunt statutare și nici nu au legitimat vreun politician până acum. „E o mare surpriză că Orban a acceptat o asemenea strategie. Nu e stilul lui. Au profitat că suntem plecați prin vacanțe și au făcut ce au vrut. Eu cred că lui (n.r. președintelui PNL) i s-a forțat cumva mâna cu o asemenea mișcare. Păi cine sunt ăștia care se vor miniștri? Mie mi s-a părut mai mult o glumă când m-a sunat un coleg și mi-a povestit cine face parte din structura care va trebui să lucreze pentru viziunea partidului de guvernare. Să o spun direct, au băgat la înaintare câțiva copii care au ajuns deputați și care până în toamna anului trecut nu aveau nicio treabă cu politica. Făceau și ei frumos prin unele organizații în fața șefilor, și cam atât. N-a fost suficient că au fost dați la o parte, ca să nu zic aruncați direct la coșul de gunoi, liberalii adevărați de pe listele parlamentare, că acum ne-am trezit cu miniștri pe care nu-i cunoaște nimeni, nici măcar organizația din care provin?! Ce au făcut oamenii ăștia pentru PNL de au ajuns fie și într-un guvern din umbra?!“, se întreabă unul dintre vicepreședinții liberali, nemulțumit de noua hotărâre privind strategia de imagine care va influența parcursul politic al PNL.

Fără program de guvernare

Chiar și cu titlu provizoriu, guvernul din umbră liberal, decis doar de o parte din membrii Biroului Executiv al partidului, are ca sarcină principală și elaborarea noului program de guvernare. Proaspeții șefi de comisii interne ale PNL sunt contestați nu doar din punctul de vedere al notorietății, ci și al expertizei politice necesare întocmirii programului. „O să ajungem ca PSD, cu un program de guvernare făcut pe genunchi, nesustenabil. Vom face dovada clară că nu am învățat nimic din eșecurile multiple ale PSD și ALDE la butoane. În felul ăsta, nu vom reprezenta nici la alegerile parlamentare viitoare o alternativă demnă de votul românilor. E posibil chiar să rămânem tot în opoziție. Știți cum e cu obișnuința, care este a doua natură umană… “, a apreciat, pentru Cotidianul, un liberal cu ștate vechi, fost parlamentar. Opinia acestuia e împărtășită și de deputatul Radu Zlati, care a scris pe o rețea de socializare că, „după cum se știe, șefii comisiilor de specialitate ale PNL sunt în pole-position pentru a fi propunerea partidului atunci când acesta se va afla la putere și se vor face nominalizări pentru diferitele ministere“. Însă secretarul general Robert Sighiartău și vicepreședintele Florin Roman încearcă să potolească nemulțumirile interne, subliniind că numirile sunt doar cu titlu interimar.

„Un ministru“ liberal îl laudă pe premier

Printre cele mai contestate nume din guvernul virtual al PNL se numără cel al lui Nini Săpunaru, responsabilul de la Comisia de agricultură al Marei Calista, coordonatoare a Comisiei de muncă, al lui Pavel Popescu, care răspunde de Comunicații, precum și cel al „Prințului Mezelurilor“, fostul europarlamentar PD, Petru Luhan, responsabil cu Fondurile Europene. Preşedintele PNL Dâmboviţa, Marius Caraveţeanu, nu a ezitat nici el să conteste competențele noilor șefi de comisii de specialitate din partid. Opiniile acestuia și ale restului liberalilor nemulțumiți se confirmă deja. Prim-ministrul Mihai Tudose este lăudat de câțiva liberali care coordonează comisiile de specialitate ale PNL. Deputatul Pavel Popescu a anunțat că îl sprijină necondiționat pe șeful Executivului în măsurile de combatere a epidemiei de rujeolă. „Cred că, în ansamblul său, PSD este cea mai mare pacoste pe capul românilor. Dacă însă atitudinea premierului legată de vaccinuri este sinceră și urmată de acțiuni concrete, cred că este datoria oricărui politician responsabil să sprijine necondiționat eradicarea fenomenului nevaccinării“, a scris Popescu, pe Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.