Se cer daune de 100.000 de euro de la torționarul Alexandru Vișinescu

Marți a avut loc primul termen în dosarul în care este judecat Alexandru Vișinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, este acuzat de săvârșirea de infracțiuni contra umanității. Procesul se desfășoară la Curtea de Apel București.

La termenul de miercuri, soţia unuia dintre deţinuţii politici care au fost încarceraţi în Penitenciarul Râmnicu Sărat a cerut instanţei daune morale şi materiale de 100.000 de euro.

Nicoleta Eremia, soţia fostului general Ion Eremia, care a fost încarcerat la Penitenciarul Râmnicu Sărat în perioada în care unitatea a fost condusă de Vişinescu, a dat o declaraţie în faţa instanţei, în care a arătat de ce doreşte să fie parte civilă în cauză şi a precizat că cere daune de 100.000 de euro, din care 20.000 de euro daune morale şi 80.000 de euro daune materiale.

Nicoleta Eremia a arătat că cere daune morale de 20.000 de euro întrucât a suferit foarte mult în perioada regimului comunist, din cauza funcţiei deţinute de soţul ei şi a faptului că acesta a fost deţinut politic.

Femeia a declarat că soțul ei a trăit „chinuri cumplite” în Penitenciarul Râmnicu Sărat și consideră că Alexandru Vișinescu a fost chemat să de-a socoteală mult prea târziu pentru ceea ce a făcut.

„Era total nedrept să plece din lumea asta fără să aibă cel puțin aceste emoții, asta dacă le-a avut. Eu am văzut cum se poartă cu dumneavoastră jurnaliștii, cu brutalitate. Vă puteți închipui ce a făcut el ca și comandant la Penitenciarul Râmnicu Sărat”, a adăugat Nicoleta Eremia.

Instanţa a admis cererea acesteia de a se constitui parte civilă şi, totodată, a dispus să fie trimise adrese în numele altor trei persoane care doresc să fie părţi civile în cauză, la Casa de Asigurări de Sănătate, la Casa de Pensii şi la administraţiile fiscale din sectoarele în care aceştia au domiciliile.

Alexandru Vișinescu a fost și el prezent la proces, însă el nu a făcut nicio declarație.

Alexandru Vișinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost trimis pe 18 iunie în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind acuzat de săvârșirea de infracțiuni contra umanității, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deținuților politici.

Procurorii susțin că, în perioada 1956-1963, Alexandru Vișinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a săvârșit acțiuni și inacțiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivității reprezentate de deținuții politici încarcerați în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic.

Astfel, deținuții erau supuși unor condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea lor fizică, fără să li se asigure un minim de medicamente și fără să li se acorde îngrijiri sau asistență medicală adecvate.

Următorul termen de judecată al procesului a fost stabilit la 22 octombrie.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.