Se clatină Sistemul

M-am alăturat aseară coloanei ce mărșăluia între Piața Victoriei și Palatul Parlamentului.

Pentru prima oară după multă vreme am început sa sper că avem o șansă reală de schimbare. Acolo unde am eșuat cei aflați astăzi la vârstele a doua și a treia, vor reuși tinerii care s-au mobilizat aseară. Media de vârstă a participanților, cred eu, 27-28 de ani. Calmul dat de convingerea că au dreptate, scandările ce vizează obiective necesare tuturor românilor, nu doar unor grupuri care se simt mai urgisite decât altele și mai ales calitatea participanților la protest sunt argumente care îmi alimentează optimismul. Tot ce are mai bun, mai frumos și mai educat Bucureștiul a fost aseară pe stradă.

Am discutat din mers cu câțiva participanți și după 10 minute am închis reportofonul. Mesajul era același: primarul Piedone, ministrul Gabriel Oprea și Ponta cu guvernul lui cu tot trebuie sa își facă bagajele, iar aceste plecări sunt doar preludiul pentru o schimbare generală.

Mișcarea a fost evident spontană și în ciuda lipsei de organizare nu am înregistrat nici cea mai măruntă stridență. Mesajul, coerent de la un capăt la celălalt al coloanei, era prezentat cu politețe fermă, și schimburile de replici de la un grup la altul au avut tonul conversațiilor de familie. Nici o rivalitate, nici o animozitate, nici un personaj care să se bată cu pumnul în piept că el știe mai bine decât ceilalți, permanent zâmbete de la fiecare pentru fiecare și o senzație de unitate în gândire pe care eu nu am mai simțit-o din seara lui 16 decembrie ’89 când mă aflam în Piața Operei din Timișoara. Dacă aș fi fost în comă 25 de ani și mă trezeam la marșul de ieri l-as fi privit ca pe o continuare firească a evenimentului timișorean.

Nu am avut nici o secundă acea zvâcnire de adrenalină greu de ocolit când te afli în mijlocul unui grup masiv de oameni care protestează pentru o miză așa de mare.

Nu mă părăsește senzația bizară că întreaga societate a făcut un salt imens aseară, că pentru prima oară m-am aflam acolo unde am visat să fiu în cei 25 de ani de sincopa prin care a trecut întreaga societate românească: într-un oraș european civilizat, printre oameni care își cunosc drepturile și știu cum se pot obține într-o democrație, cu fermitate și fără excese, folosind argumentele imbatabile ale bunului simț.

Năuceala politicului s-a văzut de minune aseară. Profitorii neamului habar nu au cum să reacționeze pentru că le lipsesc cu desăvârșire reflexele lumii civilizate. Se știu vinovați și victimele din Colectiv, invocate permanent de manifestanți, le-au oprit tupeul în gat. Sunt conștienți ca bulgarele se rostogolește mai repede decât îi țin picioarele și au înțepenit.

Am văzut doar câțiva polițiști care dirijau circulația prin intersecții în timp ce 10-15 jandarmi stăteau pe margine și comentau relaxat. Poate că lichelele neamului sperau ca tinerii sa provoace unele distrugeri care să motiveze intervenții în forță. Poate că decesul recent al unui tânăr polițist, privit ca un fleac de Gabriel Oprea, determina forțele de ordine să aleagă partea noastră de baricadă. Vom vedea în serile următoare pentru că un lucru este sigur, ieri a fost doar începutul.

Acum știu că se va ieși în stradă seară de seară până la căderea guvernului și mai ales până va va fi clar pentru toți cei interesați că vechiul sistem își trăiește ultimele zile.

„Să-ți fie dată să trăiești vremuri interesante” este un vechi blestem. Mărunt cred eu pe lângă blestemul de a trai în România de ieri. Pentru că astăzi este o nouă zi…

Nici nu am terminat bine materialul de față și aflu că Ponta a demisionat.

Un prim obiectiv a fost atins dar șirul erorilor ce trebuie corectate este lung. Ne vedem diseară pe străzi pentru că greul de abia începe și toate calculele politice care se fac azi au nevoie de supervizare generală. Pentru a sparge cercul vicios trebuie impuși lideri care să corespundă criteriilor cetățenilor și nu celor ale politicienilor. Or asta nu se poate face decât folosind, o dată și încă odată, rețeta de ieri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.