Se dă startul FEST-FDR 2015!

Miercuri, 15 aprilie, începe cea de a XX-a ediţie a singurului festival din România dedicat dramaturgiei româneşti. Astfel, între 15 şi 22 aprilie şi 6-13 iunie, într-o formulă care plasează teatrul românesc contemporan în context internaţional în cel mai concret mod, FEST-FDR (Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti) se derulează la Timişoara, evenimentul fiind organizat de Teatrul Naţional, cu sprijinul Ministerului Culturii, al Primăriei Municipiului şi Consiliului Local Timişoara. În această primă etapă vor fi prezentate treisprezece producţii. Modulul FDR va fi completat în luna iunie cu celelalte spectacole, despre care vă vom ţine la curent.

Un spectacol în regia lui Mihai Măniuţiu. Foto Balazs Attila

Secţiunea FDR se deschide cu spectacolul Viaţa-i mai frumoasă după ce mori (Teatrul “Tomcsa Sándor” Odorheiul Secuiesc), pus în scenă de Mihai Măniuţiu, programat miercuri, 15 aprilie, cu ora 19.30, în Sala Mare a Teatrului Naţional.

Spectacolul e şi o glumă, şi o provocare, şi o meditaţie, şi o întrebare plină de tulburare. şi nu caută să ne dea un răspuns, ci ne prezintă, simplu, o lume imaginară a morţilor, una din multiplele posibile, în cheia «cabaretul metafizic». La prima vedere, în acest spectacol, lumea de după moarte nu diferă de viaţa de zi cu zi: ne aflăm într-o grădină de vară, cu scaune, mese, umbrele, cu un zid mare alcătuit din lăzi de bere. Totul pare a fi firesc, real şi, totuşi, din când în când, stranietatea se insinuează…”

Viaţa e mai frumoasă după ce mori

Al doilea spectacol al serii, Organic de Saviana Stănescu, în regia lui Andrei Măjeri (Teatrul Naţional Bucureşti), începe la ora 21.00, în Sala 2. Despre aceast text, selecţionerul Festivalului, criticul de teatru Oana Borş, scria: “Traficul de organe. Viaţa imigranţilor. Visul american. Sunt temele acestui text scris de Saviana Stănescu, întregind preocuparea autoarei către «marginali», indiferent ce formă îmbracă aceştia. Într-un spectacol ce uzează de ironie şi umor”. O producţie care aduce în faţa publicului un subiect acut, desprins din ştirile zilnice şi spune o poveste ruptă din realitate.

Ediţia din acest an a FDR înglobează un alt eveniment în care Teatrul Naţional este organizator, The Art of Ageing – 1st European Theatre and Science Festival, creat în cadrul Convenţiei Teatrale Europene. Vom reveni curând cu informaţii despre deschiderea The Art of Ageing.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.