Se duce Gabi Oprea ca şi Gogea Mitu

Povestea lui Gabi Oprea seamănă binişor cu a lui Gogea Mitu, un oltean uriaş din perioada interbelică. La 2,42 era cel mai înalt român şi unii de prin Oltenia (era din Mârşani) îi ziceau şi ”Ăl mai tare om din lume”, mai ales că Mitu se descurca niţel la box. Cam tot atâta cât Gabi Oprea la politică. Gogea Mitu şi ”Goliat de România” erau nişte porecle. Numele său adevărat era Gogu Ştefănescu. Şi Gabi Oprea are porecle trăsnite. I se spune Go sau Gabi Minte Mică. Gabi Oprea a fost până mai ieri unul dintre cei mai puternici oameni din România. Era vicepremier, controla o armată de doctori şi doctoranzi, toţi de prin SRI, DGIPI, partide şi parlament, din Armată şi din alte servicii gomoase. Gogea Mitu a fost şi boxer şi era socotit cel mai înalt român cunoscut vreodată. Înălţimea sa de 2,42 metri l-a făcut celebru în toată Europa interbelică, unde i se spunea „Goliat din România”. Câteva luni, poate un an, Gabi Oprea a fost cel mai tare politician român. Cocoş şi Nicu Niro, amândoi în drum spre penitenciar, îi pupau mâna şi călcâiele. Generalul Gabone decide căderea Guvernului Ponta, putea pretinde să fie numit prim-ministru, putea orice. A fost şi reprezentantul României într-o negociere cu SUA, deşi mulţi zic că n-a înţeles ce a negociat. Gabi Oprea a fost cel puţin un semestru o stea politică a României în cea mai enervantă şi rapidă ascensiune, în ciuda faptului că profesorul universitar doctor, conducător de doctoranzi şi general de patru stele nu putea lega propoziţii mai lungi de 20 de cuvinte. Se mai spune că la o dictare ar fi făcut luxaţie de umăr şi de încheietura mâiunii drepte. Gogea Mitu, cât era el de mare, era un om blând şi cuminte. Şi Gabi Oprea, la fel. Fiind născut într-o familie de militari, visul lui a fost să ajungă general. A ajuns de trei ori mai mare decât visul său. A fost şi ministrul Apărării, a predat şi la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, unde a acordat primele doctorate din viaţa sa, aflând între timp că şi-a luat şi el unul. Ba pentru a completa activitatea sa prin Academnia Naţională de Informaţii, s-a hotărât să înfiinţeze şi el o academie. Vorba românului. Sădeşti un pom, iei un doctorat şi faci o Academie! El a predat la Academia de Poliţie, conducea doctorate la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” şi a mai fondat una cu surle şi trâmbiţe, adică Academia Naţională de Securitate, în fapt o pârlită de asociaţie care se chinuie să existe de dragul lui George Maior.

Gogea Mitu a lucrat la circul Globus. Oprea a lucrat la un biet hotel din Jupiter. El ţinea gestiunea de la Agat, cu veselă, cearşafuri, pahare şi cratiţe. Revoluţia l-a prins la un pas de excludere din armată. Gogea Mitu a intrat în lumea boxului, avându-l ca antrenor pe Umberto Lancia. Gabi Oprea a intrat în politică, adică în PSD, avându-l ca antrenor şi model pe Adrian Năstase. Gogea Mitu l-a învins pe fostul campion naţional de box la categoria grea Dumitru Pavelescu. Gabi Oprea l-a trântit pe Emil Boc. Conducea unul dintre cele mai puternice grupuri de influenţă din România. Şi-a făcut şi secretara doctor în ştiinţe şi a pus doi şefi de stat să-i decoreze pupila. Nu sufla nimeni în ciorba lui şi nu-l cârâia nici preşedintele, nici bulibaşa ţiganilor, nici tatăl hoţilor din Ferentari. Când trecea Oprea, şi sălciile stăteau drepţi, de ziceai că trece turma de elefanţi, şi când vorbea el se făcea tăcere pentru că nu se înţelegea gângăveala. A fost la un pas de lovitura vieţii sale. Dar când să treacă pârleazul spre marea politică s-a împiedicat într-o groapă. Nu el, ci motociclistul care îi deschidea calea spre casă şi spre întâlnirile misterioase, aşa cum deschideau calea căpriorii gonind în faţa mistreţilor înfuriaţi. Gogea Mitu a murit tânăr la 22 de ani. Bradul cu fălci grele, general de patru stele, a picat de la nefericitul motociclist căzut în groapa din mijlocul şoselei.

De aici a început totul, ca de la un trăsnet fulgerat din senin în apropierea celui avertizat că urmează sfârşitul. O ură oarbă şi un resentiment surd au cuprins populaţia României. Pe Gogea Mitu l-a doborât tuberculoza. Pe Oprea, dispreţul şi înjurăturile românilor. În două săptămâni, cel care dicta ordinea în politica românească a zburat din fotoliu exact cum zboară căruţaşul afumat din căruţa lovită de locomotivă. Gabi Oprea s-a terminat în două săptămâni ca o poveste de mahala.

Gogea Mitu n-a mai văzut America, unde visa să lupte. Gabi Oprea a văzut-o, dar n-a mai pupat puterea. În două săptămâni, din cel care mărea leafa preşedintelui Iohannis şi miniştrilor amărâţi a ajuns pe postul ciumatului de care se fereşte fauna politică. Şi cei mai răi decât el se feresc să fie văzuţi în alături. Ca la o stingere de lumină şi la un coborât de jaluzele, stelele lui Oprea au pălit cu puterea sa cu tot. Cel care visa la 1 milion de membri s-a trezit mai singur decât un cuc plouat pe craca strâmbă. Susţinătorii săi se pregătesc să fugă pe capete la curţile altora iar parlamentarii pe care i-a găzduit în drum îşi fac bagajele de întoarcere în PSD. Toată trupa sa de dalmaţieni e gata de drum, spunându-şi gata, e clar că Oprea nu mai are nici un viitor.

Liviu Dragnea n-a vrut nici măcar să meargă împreună cu UNPR la Cotroceni. Alianţa e sănătoasă şi solidă, dar de mers la consultări, fiecare cu mama lui. Se spune că Liviu Dragnea nu mai este de acord ca UNPR să meargă pe liste comune cu PSD la alegerile de anul viitor. Presimte că va fi huiduit de cei care au defilat prin Bucureşti. Când le zici Oprea, fluieră şi înjură de mama focului. Parlamentarii săi de nădejde se pregătesc şi ei de drum. Un pârlit de 1% la parlamentarele din 2016 ar putea fi un mare succes.

La ce să mai facă umbră şi să ţină companie unui fost mare mahăr pe care îl mănâncă anonimatul.

Despre Gogea Mitu se mai zicea că era mare și prost.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.