Se împlinesc 158 de ani de la Mica Unire

Se împlinesc 158 de ani de la Unirea Principatelor, Mica Unire, realizată de Alexandru Ioan Cuza pe 24 ianuarie 1859.

Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române sunt organizate ceremonii militare și religioase dedicate acestei importante sărbători.

În Capitală, la ora 9,30 vor fi depuse coroane și jerbe de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de pe Dealul Patriarhiei Române.

Au loc manifestările oficiale şi la Iaşi, în Piaţa Unirii, începând cu ora 11.00.

În programul oficial al manifestărilor sunt incluse un Te Deum, discursurile oficialităţilor, depunerea de coroane la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, o paradă militară şi Hora Unirii. La ora 12.00 va avea loc un alt concert folcloric.

Autorităţile ieşene estimează că în Piaţa Unirii se vor afla câteva mii de oameni. În această zi, Palatul Culturii din Iaşi va putea fi vizitat gratuit.

În Focșani, de la ora 16,00, în Piața Unirii vor avea loc o ceremonie militară și religioasă, un moment artistic evocator și defilarea Gărzii de Onoare formate din militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

La evenimentele de la Iași și Focșani și-a anunțat participarea ministrul Apărării Naționale, Gabriel-Beniamin Leș.

Ceremonii similare, dar și sesiuni de comunicări științifice, gale de filme documentare, expoziții și spectacole cultural-artistice vor fi organizate în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor Române.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.