Se închid trei mine din Valea Jiului

Minele Petrila, Uricani şi Lupeni vor fi închise în acest an, mai devreme faţă de termenul 2018, asumat, acum cinci ani, în faţa Comisiei Europene, iar societatea Închideri Mine Valea Jiului va beneficia de ajutor de stat în acest proces. Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern al Ministerului Energiei, 84 de milioane de lei, din bugetul de stat, vor fi acordate Societăţii Naţionale Închideri Mine Valea Jiului, pentru a desfăşura, în cele mai bune condiţii, lucrările necesare. Din această sumă, 44 de milioane de lei reprezintă un grant direct pentru acoperirea pierderilor din producţia curentă pentru 236.000 de tone de huilă livrate în acest an. Alte 40 de milioane de lei reprezintă ajutor de stat pentru acoperirea costurilor excepţionale cu închiderea minelor.

Prețul cărbunelui, monitorizat

„Se supun aprobării cheltuielile necesare închiderii celor trei unităţi miniere neviabile din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului SA pentru anul 2017, potrivit Deciziei 2010/787/UE a Consiliului din 10 decembrie 2010 privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive și Deciziei Comisiei Europene nr. C(2012)1.020/final și Deciziei Comisiei Europene nr. C(2015)8066 final, modificată prin adresa Comisiei Europene nr. COMP/CD/MD/jbl*2016/125983 din 20.12.2016, și anume: obiectivul ajutorului îl constituie facilitarea închiderii unităților de producție Paroșeni și Uricani. Pentru fiecare dintre aceste unități de producție care urmează să fie închise, au fost întocmite planuri pentru încetarea activității, care conțin datele exacte la care va înceta activitatea de exploatare. Ministerul Energiei monitorizează nivelul de acordare a ajutorului de stat, astfel încât preţul cărbunelui livrat de unităţile producătoare de cărbune care beneficiază de ajutor să nu fie mai mic decât preţurile cărbunelui de o calitate similară provenit din terţe state“, scrie în HG ce urmează a fi semnată de ministrul Energiei, Toma Petcu, şi contrasemnată de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, şi de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Restructurări și plăți compensatorii

În cadrul celor trei unităţi care vor fi închise în acest an, lucrează circa 1.500 de mineri. Aceştia vor fi, cel mai probabil, restructuraţi, dacă nu cumva vor fi preluaţi la Complexul Energetic Hunedoara, care, tot în Valea Jiului, mai exploatează alte câteva mine. Cei care vor fi restructuraţi vor primi salarii compensatorii.
Şi la CEH, companie cu datorii de aproape două miliarde de lei şi 6.000 de angajaţi, se pregăteşte închiderea de mine. Într-o altă HG de la Energie, pentru 2017 se alocă 200 de milioane de lei în acest proces, din care 130 de milioane reprezintă subvenţie de producţie, iar 66 de milioane, cheltuieli excepţionale.Toate aceste forme de ajutor de stat au acceptul Comisiei Europene, potrivit Notelor de Fundamentare ale celor două HG de la Energie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1067 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.