Se înmulțesc întâlnirile de taină și jocurile de culise în PNL

Pe secretarul general interimar al PNL, Marian Petrache, l-a tentat mereu rolul de sforar-șef pe care l-a avut în PSD Viorel Hrebenciuc. Încă îl tentează, motiv pentru care și interpretează cu o doză de grație acest rol în ambele tabere ale partidului. Singurul scop al lui Petrache este să testeze la centimetru „terenul“, astfel încât să știe exact ce șanse ar avea candidatura sa la viitorul congres al PNL. Sau dacă este mai bine să nu iasă la luptă deschisă și să se repoziționeze de-o parte sau de alta. Cert este că e destul de dificil să previzionezi sorta exactă a PNL, în condițiile în care nici acum nu a fost fixată data congresului, iar o parte dintre cei care se vor șefi au încă probleme cu justiția.

Marian Petrache pozează, oficial, în liberalul care s-a săturat de insuccesele partidului și de scandalurile din interior. Poziția sa este pe cât de moderată, pe atât de fermă. Această atitudine este cea adoptată de aripa liberalilor sadea. Doar că Petrache joacă și la celălalt capăt, poziționându-se și lângă vectorii proveniți din fostul PDL prin unele declarații. Singurul scop este să adune aderenți din ambele tabere pentru propria candidatură la șefia PNL. Într-o oarecare măsură, soarta i-ar putea surâde secretarului general interimar al PNL, pentru că s-a format deja în partid un val de aversiune la adresa Ralucăi Turcan. Unele surse care gravitează la vârful PNL susțin că președintele Klaus Iohannis și-a anunțat clar și răspicat adepții din partid că și-ar dori ca Raluca Turcan să continue ca președinte ales. Și asta în detrimentul lui Cătălin Predoiu, care deja și-a asumat public candidatura. Mare parte dintre cei din PNL nu vor să mai susțină încă o femeie, după dezastrul din ultimii doi ani sub conducerea Alinei Gorghiu.
În opinia majorității, șefia lui Gorghiu a fost doar un experiment dezastruos, din care partidul a pierdut, iar Iohannis a avut de câștigat doar la nivel de comunicare. Cu alte cuvinte, acea echipă de comunicare atât de blamată de toată lumea, care funcționează și la partid, dar și la președinție, constituie unul dintre puținele atuuri din mâneca Ralucăi Turcan, pe lângă susținerea lui Iohannis. Însă și acest sprijin oferit ei de către șeful statului este pus la îndoială de ceilalți centri de influență ai partidului. Mulți spun că performanțele PNL de la Sibiu nu-i aparțin doar lui Turcan, ci întregii organizații, și mai ales aportului de imagine pe care îl are Iohannis în oraș ca fost primar.

Cei din PDL promit că vor prelua PNL
Indiferent dacă Raluca Turcan va face sau nu o figură frumoasă în viitorul PNL, mai noii liberali, cei proveniți din PDL, nu stau cu mâinile în sân. Recentele jocuri de culise inițiate de aripa PDL au repus pe tapet o mai veche „promisiune“ a lor, potrivit căreia vor prelua partidul cu totul pentru că sunt singurii care au expertiza conducerii unei formațiuni. Și nu sunt doar vorbe, ci și fapte. Vasile Blaga, Sulfina Barbu, Raluca Turcan și mulți alți actuali și foști parlamentari care provin din vechiul PDL s-au întâlnit, de curând și în secret, la Giurgiu. Principalul lor scop ar fi fost ajungerea la o înțelegere clară pentru susținerea Ralucăi Turcan sau a lui Cătălin Predoiu. Întrevederea nu le-a căzut deloc bine liberalilor sadea, care n-au fost nici măcar înștiințați despre evenimentul de la Giurgiu. O parte dintre aceștia i-au cerut socoteală președintelui interimar. Însă explicațiile le-au primit, spre surprinderea tuturor, din partea lui Marian Petrache. Secretarul general a îmbălsămat, rapid, situația, spunând că nu se pune problema vreunei conspirații, ci că este doar un tur neoficial al filialelor făcut de președintele interimar Raluca Turcan, la sugestia sa. Atitudinea lui Petrache denotă clar agenda ascunsă a secretarului general interimar. Dacă Ludovic Orban și Dan Motreanu nu-și rezolvă problemele în instanță în timp util, ei nu vor putea candida din zona vechiului PNL. În această variantă, Petrache vrea să-i adune pe vechii liberali în jurul său. De asemenea, prin jocul la două capete, îi ține aproape și pe cei de la PDL. Se știe bine în PNL că Petrache are întâlniri cu lideri locali din ambele tabere. Momeala pe care o servește și în stânga, și în dreapta, fostul președinte de la Consiliul Județean Ilfov este că el a găsit formula magică prin care va reconstrui și va unifica cu adevărat partidul în favoarea ambelor tabere.

Clivajul dintre facțiuni se adâncește
Nu doar jocurile lui Petrache sau susținerea Cotroceniului pentru un anumit candidat adâncesc fractura în PNL. Vechii liberali sunt nemulțumiți, printre altele, de felul în care s-au împărțit funcțiile parlamentare. Nemulțumiții susțin că lipsa asumării răspunderii pentru aceste probleme se va solda cu pierderi clare în efectivele parlamentare. Mai mulți senatori și deputați PNL sunt angajați în discuții cu PSD-ALDE. Se pare că unii dintre ei ar fi ajuns deja la înțelegeri clare cu partidele puterii. Surpriza părăsirii PNL ar urma să i-o facă Ralucăi Turcan la începutul sesiunii parlamentare, direct de la tribunele celor două Camere. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Maria Musat 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.