Se întâmplă ceva în România!

Desemnarea lui Mihai Răzvan Ungureanu pentru conducerea SIE, în ciuda faptului că nu demult (şi nimeni n-a uitat) a fost scos aproape în şuturi şi fluierături de la guvernare pentru incapacitate managerială, lipsă de seriozitate şi de profesionalism în gestionarea treburilor publice, a fost votată de parcă nimic nu s-a întâmplat. Mai ieri-alaltăieri era ruşinea României şi azi, la doi ani, cu susţinerea lui Klaus Iohannis, a redevenit speranţa ei. Să te cruceşti, nu alta! Mulţi dintre cei care l-au înjurat de mama focului pe acest intelectual cu aer de puţoi ofuscat acum l-au salutat cordial şi mieros la apariţia sa de marţi în Parlament. Şi nu s-au ruşinat să-şi trâmbiţeze susţinerea cu aerul că se laudă cu nişte pete de pe cămaşă şi pantaloni.

MRU nu este decât unul dintre cei mai nesuferiţi şi închipuiţi politicieni români din mediocra generaţie răsărită în ultima vreme, un gălăgios ineficient în tot ce a încercat. Şi cu toată percepţia sa publică extrem de corectă, iată că a trecut la vot printr-un parlament cu o majoritate potrivnică. A fost trecut cu o majoritate chinuită, scoasă din pălărie, dar majoritate. Ce înseamnă asta? În primul rând, este un mare semn că elefantina alianţă creată în jurul PSD-ul se clatină rău. Mai mult, votul pentru MRU este o probă că Victor Ponta mai stă în Palatul Victoria agăţat numai în câteva cuie şi pioneze. Se agită cu pomeni electorale, adoptă legi, cumpără categorii profesionale, reduce taxe şi cu toate acestea parcă ar înota pe uscat. Culmea ironiei, asta se petrece în ciuda faptului că guvernul său nu poate fi pus la zid la fel cum a putut fi pus guvernul Boc, caraghiosul guvern care îi poartă numele sau chiar regimul Udrea-Băsescu. Ei şi!? În ciuda prestaţiilor sale acceptabile pe multe capitole, avem deja un guvern Ponta în stare de avarie, gata să îşi facă bagajele. Să fie de vină doar plagiatul lui Victor Ponta, agresivitatea şi tupeul său, plus echipa sa cu aer de gaşcă? Sunt convins că adunătura din jurul premierului, mai ales prezenţa lui Dan Şova, Sebastian Ghiţă, Bogdan Theodorescu, Dan Sultănescu şi încă vreo câţiva, a generat această piele de şarpe în jurul guvernului PSD, un soi de dificultate, pentru unii chiar silă, la apropiere şi la atingere, inclusiv la privit. Numai că Victor Ponta şi guvernul său nu suferă această pierdere de altitudine din cauza socrului sau a lui Sebastian Ghiţă (deşi ar fi putut fi unul dintre motivele pentru care premierul să fie trimis la plimbare), din cauza actoriei sale mediocre sau din cauza tupeului său nemărginit. Victor Ponta a fost ciuruit public pentru o colaborare cu cabinetul Dan Şova (aflată încă în fază de cercetare), pentru vizita la Baku şi prezenţa în spatele lui Putin, pentru vizitele neaşteptate în Orientul Mijlociu şi China, de unde s-a întors cu succese uriaşe din care nu se vede încă nimic, pentru rateurile din privatizările CFR Marfă şi Oltchim. Şi pentru improvizaţiile sale enervante din nenumărate declaraţii de presă, în care pe unii i-a urecheat spre a da apoi fuga la ceilalţi, adică la Antena 3 şi la Ghiţă-SRI TV.

Cu instalarea lui MRU la SIE, Victor Ponta, PSD-ul şi guvernul său pierd un post simbolic în structura de putere din România. Şi mai ales legătura cu principalii parteneri. Adică informaţiile externe şi spionajul în lume. Este un semn că Victor Ponta şi partidul său nu sunt acceptaţi în acel mecanism invizibil de cuplare cu SUA şi NATO şi cu serviciile ţărilor vestice. Oricâte procente ar avea Victor Ponta în sondaje, oricât de zdrobitoare ar fi majoritatea PSD-ului în Parlament, el încă rămâne marcat de semne de îndoială şi nu izbuteşte să se califice ca un adevărat interlocutor.

Ce să mai însemne succesul lui MRU, în contextul în care n-a făcut nici o ispravă de la debarcarea sa din 2012? Dimpotrivă, s-a dovedit a fi şi mai liliputan, politic vorbind! Să fi crescut simpatia sau dragostea populaţiei pentru Klaus Iohannis? Să nu se supere susţinătorii săi, dar şi preşedintele se scoboară tăcut şi sobru pe toboganul încrederii. Relansarea lui Ungureanu i-a mai uns şi iuţit niţel lunecuşul.

Şi atunci, de unde ciuruirea lui Victor Ponta şi revenirea lui MRU, în contextul în care preşedintele Iohannis pierde puncte? Nu cumva rănile vin de la DNA, CSM, SRI şi de la presa instrumentată şi înregimentată în acelaşi cor cu aceste instituţii publice şi totuşi păpuşate, militarizate şi controlate? Nu cumva apropierea echipamentelor americane de zona de mare importanţă strategică aduce şi efecte stranii în politică, în listele de priorităţi ale DNA sau în deciziile de la ÎCCJ?

Ei bine, de aici începe o altă poveste pe care nu ştiu câţi sunt dispuşi să o înţeleagă şi să o accepte!

PS:Slavă Domnului că acuma și SIE va participa la anticorupție și la accelerarea justiției!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.