Se întâmplă la Neamț: 17 milioane de euro, aruncați pe apa Sâmbetei

Autorităţile din Piatra Neamţ aruncă 17 milioane de euro…la gunoi. Banii au fost alocați pentru implementarea sistemului de colectare selectivă a deşeurilor menajere. Dar în timp ce localnicii se străduiesc să strîngă separat hârtia, sticla şi plasticul, firma de salubritatea le face munca inutilă, scrie antena3.ro. Când vin să ia gunoiul, angajaţii amestecă plasticul cu resturile menajere sau cu hârtia şi sticla, potrivit sursei citate.

La Piatra Neamţ, sistemul ecologic de management integrat al deşeurilor a fost implementat încă din 2006. Se dorea, atunci, o colectare selectivă, care, conform proiectului, să contribuie la protejarea sănătăţii oamenilor, a mediului înconjurător şi la economisirea resurselor naturale. Astfel, au fost amenajate aproape 1000 de puncte de colectare, raportul fiind de aproximativ 1 la 40 de apartamente. În fiecare punct, oamenii au fost învăţaţi să separe gunoaiele în cele patru tipuri de containere. Unii au înţeles, alţii mai puţin.

Preţul pentru cei care aruncă gunoiul selectiv este de 3 lei de persoană pe lună. Dacă vecinii nu fac la fel, se mai adaugă 3,4 lei pentru gunoiul amestecat. Cei care îşi bat joc de acest program sunt cei care efectuează transportul. Reciclat sau nu, gunoiul este cărat cu nonşalanţă în aceleaşi maşini şi aruncat în acelaşi depozit, amestecat. Pentru directorul firmei pare de necrezut.

Proiectul de managemet al deşeurilor are o valoare de 17,3 mil de euro. Uniunea Europeană prin programul ISPA a acordat o finanţare nerambursabilă de 10,4 euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.