Se întoarce sau nu Traian Băsescu la Cotroceni?

După aproape două luni de la suspendare, judecătorii Curţii Constituţionale sunt aşteptaţi marţi să ia o decizie privind validarea sau invalidarea referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu.

Judecătorii CCR se întrunesc marţi, de la ora 10.00, pentru a lua o decizie privind referendumul din 29 iulie. Judecătorii iau în discuţie datele primite luni de la Guvern.

Curtea a primit o adresă de la Guvern cu informaţiile primite de la MAI şi MAE, care arată în felul următor: 34.654 de persoane urmează a fi radiate de primari din listele electorale permanente utilizate la referendum, 512.379 de români aveau actele de identitate expirate şi nu le-au reînnoit până în ziua votului, iar 3.052.397 au „dreptul legal de şedere în străinătate”, din care nu se ştie exact numărul minorilor.

În baza acestor date, USL susţine că în listele permanente pot fi înscrise 14,8-14,9 milioane de persoane, pentru că, din cifra iniţială de 18,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot, se scad cele 3,5 milioane de persoane cu acte expirate, cu reşedinţa în străinătate sau cu drepturile electorale interzise. Astfel, explică USL, raportat la cifra de 14,7 milioane de cetăţeni cu drept de vot care ar trebui să se regăsească pe listele electorale permanente, s-au prezentat la vot 8,4 milioane, adică aproximativ 60% din listele electorale permanente, şi au votat pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu 7,5 milioane, adică 53% din populaţia aflată înregistrată în listele electorale permanente.

Decizia referitoare la valabilitatea referendumului trebuie luată, potrivit legii, cu 6 voturi din 9 (două treimi din voturile membrilor plenului CCR), însă în ultima şedinţă s-a pus problema dacă este posibil o astfel de majoritate şi dacă invalidarea s-ar putea hotărî cu majoritate simplă – 5 la 4.

„Legea Curţii Constituţionale prevede foarte clar că în cazul referendumului se ia cu şase la trei, cu cvorum. E un fel de ironie, chestia asta că toată problema în România acum se leagă de cvorumul de 50% şi iată că s-a ajuns la cvorum şi la Curtea Constituţională. Mă gândesc că dacă se cere românilor când decid asupra soartei preşedintelui să respecte cvorumul, cu atât mai mult Curtea Constituţională care are prevăzut expres în lege şase la trei va respecta acel cvorum, în orice decizie, fie de validare, fie de invalidare, pentru că altfel suntem într-o criză generală dacă Curtea Constituţională îşi încalcă propria-i lege. Eu sunt convins că nu se va întâmpla acest lucru”, a spus Ponta.

UPDATE Judecător al Curţii Constituţionale: E posibilă o nouă amânare

Judecătorul Tudorel Toader a declarat marţi dimineaţă, înainte de şedinţa Curţii Constituţionale, că este posibilă o nouă amânare a verdictului CCR privind referendumul.

Întrebat dacă există posibilitatea ca CCR să amâne astăzi o decizie finală privind validarea sau invalidarea referendumul, judecătorul Tudorel Toader a răspuns afirmativ.

UPDATE: Şedinţa CCR a început la ora 10.00. Toţi cei 9 judecători sunt prezenţi la şedinţă

UPDATE: Parlamentul a trimis o notă către CCR

Conducerea Parlamentului a trimis o adresă către CCR. Preşedinţii celor două camere, Petru Filip şi Valeriu Zgonea, au trimis o notă către CCR referitoare la datele privind listele electorale permanente, potrivit televiziunilor de ştiri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.