Se oprește exportul paralel de vaccinuri?

Ministerul Sănătății a anunțat că a început procedurile pentru suspendarea „exportului paralel de vaccinuri”, astfel încât să fie asigurat necesarul de doze pentru imunizarea copiilor.

„În acest sens, Ministerul Sănătății a demarat procedurile de notificare a Comisiei Europene, un pas necesar în acest sens, deoarece limitarea exporturilor poate fi considerată o îngrădire a liberei circulații a mărfurilor în spațiul Uniunii Europene. Măsura luată acum de Ministerul Sănătății este justificată din motive de sănătate publică. În paralel cu această măsură, Ministerul Sănătății a solicitat Agenției Naționale a Medicamentului să notifice distribuitorii de medicamente în legătură cu această decizie, iar dozele de vaccin împotriva rujeolei au fost deja blocate în depozite”, menționează instituția într-un comunicat.

Ministerul Sănătății mai precizează că a finalizat procedurile pentru achiziționarea vaccinului tetravalent și hexavalent și a început distribuția lor în țară.

De asemenea, conform instituției, este în curs de finalizare procedura de achiziție de urgență a vaccinului împotriva rujeolei. Ministerul Sănătății spune că va achiziționa 109.000 de doze.

Potrivit ministerului, Legea vaccinării, care este acum în dezbatere publică, va rezolva problema stocurilor de vaccin. Actul normativ va impune Ministerului Sănătății asigurarea în depozitul național a unui stoc de rezervă de vaccinuri și consumabilele aferente cel puțin egal cu necesarul anual cu termen de valabilitate de minim 18 luni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.