Se pregăteşte cea mai mare amendă dată în istorie

Comisia Europenă va înainta în următoarele săptămâni acuzaţii antitrust împotriva gigantului american Google şi pregăteşte terenul pentru acordarea celei mai mari amenzi date vreodată cuiva în această lume – 6 miliarde de dolari pentru obstrucţionarea concurenţei. Într-un raport apărut în The Wall Street Journal se arată că Bruxelles-ul a cerut companiilor care au depus plângeri confidenţiale împotriva Google permisiunea de a publica respectivele plângeri. Comisia ar putea încheia totul aplicând o amendă echivalentă cu până la 10% din veniturile anuale ale Google, ceea ce ar însemna că sancţiunea primită în 2012 de către Microsoft Corp, de 1,8 miliarde de dolari, tot pentru obstrucţionarea pieţei, ar rămâne cu mult în urmă.

Comisia a deschis în noiembrie 2010 o anchetă formală împotriva Google după ce 16 companii au acuzat că gigantul web de practici prin care îşi înlătura concurenţa şi promova propriile produse şi servicii. În 2011, competitorii au invocat faptul că practicile abuzive ale Google s-au înteţit în scopul eliminării oricărei concurenţe în numeroase sectoare precum căutarea de videoclipuri sau compararea preţurilor unor produse, cazări sau bilete de avion. Google a fost acuzată că pur şi simplu copiază conţiunut din alte site-uri competitoare, precum cele cu review-uri de călătorii şi restaurant, şi le afişează ca şi cum ar fi ale sale, fără a avea acordul pentru publicare.

Anul trecut, ancheta părea că se apropie de final fiindcă Bruxelles-ul era satisfăcut de modificările promise de Google, dar după ce a comunicat seturile de propuneri companiilor care au făcut plângere a constatat că acestea sunt la fel de nemulţumite. Chiar mai rău. Cea mai controversată chestiune ţine de locul unde Google va rezerva spaţiu pentru competitori pe motorul său de căutare şi modul în care aceştia pot licita pentru acel spaţiu.
Google a negat orice comportament anticoncurenţia. Vorbind la Berlin, săptămâna trecută, consilierul Kent Walker a prezentat o ”listă dureroasă” cu produse Google care nu au reuşit pe piaţă, precum Google+ Street View în Germania, ceea ce înseamnă, a afirmat acesta, că legile concurenţei îşi fac efectul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.