Se pune de un război

Există o situaţie complicată şi încordată pe plan mondial, cu trei focare de război, unul mai periculos decât celălalt, în Ucraina, în Israel şi în Irak, pentru a nu mai vorbi de războiul din Siria, cel mai devastator, care se macină în sine însuşi, strunit, pare-se, de înţelegerile la care s-a ajuns în privinţa lui, între marile puteri.

De departe, cel mai periculos război, regional deocamdată, este în Ucraina, unde soldaţi ruşi, funcţionând, mulţi dintre ei, pe bază de mercenariat, dar la fel de mulţi, probabil, specialişti ai unei noi „Armate Roşii”, duc un război neconvenţional, dar necruţător, pe teritoriul republicii cândva, încă, sovietice.

S-a discutat mult şi pe toate vocile despre anumite „îndreptăţiri” ale fostului imperiu de a-şi revendica vechile „posesiuni”, id est Crimeea, dintotdeauna aproape pământ rusesc, sau Ucraina cu al ei Kiev, loc de întemeiere a statului rus, într-un trecut nu foarte îndepărtat. Asta după ce noul Hitler, cum îl consideră unii pe Putin, şi-a impus parţial punctul de vedere în Georgia, în urma unui „blitzkrieg” cum scrie la carte, şi în mod absolut în Cecenia sau, foarte recent, în Crimeea.

Ridicolul Nikita Hruşciov, cel care fusese cât pe-aci să detoneze flama unui război nuclear devastator în anii ’60 ai secolului trecut, şi-a găsit perechea în deloc amuzantul Vladimir Putin, un om calculat şi cu sânge reptilian în vine, având în vedere că acela rece, în cazul său, pare cu mult depăşit, căzut în desuetudine. Nikita se aprindea repede, dar se şi calma brusc, confruntat cu decizia de neclintit a unui adversar greu de intimidat, cum s-a arătat J.F. Kennedy, la vremea sa. Putin fie că nu mai are acum un asemenea adversar, fie că ştie să-şi facă jocurile aşa încât recâştigă, bucată cu bucată, terenul pierdut în urma destrămării Uniunii Sovietice, prin comedia democratizării, jucată de alcoolicul Elţîn, sucombat în alt amarnic război, purtat cu păhăruţul de vodcă.

În timpul acesta, un alt război se poartă la noi, pe plan intern, între vitejii competitori în lupta pentru succesiunea la tronul băsesc, chiar dacă nu sunt cu toţii purtători de vestimentaţie masculină. Zăngănitul de arme şi tropăitul deloc cadenţat al oştirilor anunţă însă o încleştare purtată cu arme mult mai redutabile decât cele de foc, clasice sau nucleare. Pe primele locuri se află, câtuşi de puţin surprinzător, minciuna, calomnia, şantajul, dosarele care încep să fâlfâie din aripioare pe la diverse instituţii ale statului de drept, cu mult înainte ca războiul să fi început în mod oficial, cu toate declaraţiile de rigoare.

Sondajele de opinie printre viitorii alegători sunt catastrofal de antagonice, de nu chiar agonice pentru operatori, rezultatele lor fiind în deplină consonanţă cu taberele pe care le reprezintă. Dacă Ponta zâmbeşte pe ecran lat în majoritatea acestora, la fel cum o face pe la tot mai multe televiziuni, Iohannis se opinteşte şi el în sondajele mai recente, după mistificarea celui intern prin care i-a luat pentru totdeauna faţa lui Crin, ce n-a avut altă treabă decât să-şi crească puişorul de şarpe la sân cu ceva vreme înainte, dacă e să ne luăm după insinuările la care s-a dedat abdicantul.

În fine, marea surpriză pe care o bănuia toată lumea de la bun început, blonda platinată care, deşi nesondată încă în mod special, pe sub corsete şi sutien poartă cele mai ascuţite şi mai lungi pumnale, pe care i le meştereşte însuşi marele farsor de din deal de Cotroceni. Nu degeaba, se pare, Ponta i-a adulmecat parfumurile desuurilor, astfel că împreună cu actualul prezident de Senat pun şi ei de un război mult mai mare şi mai zgomotos, care ar putea fi o nouă şi ultimă suspendare.

Asta dacă nu ne aflăm tot în zona şantajului, atât de dragă unora dintre competitori.

Eheu, Eheu… mare e grădina lui Dumnezeu!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Radu Ulmeanu 123 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.