Se strigă „Jos Isărescu” (VIDEO)

Sute de persoane care au credite în franci elvețieni au protestat duminică în Piața Constituției, solicitând Guvernului, Parlamentului, BNR și băncilor comerciale convertirea în lei a creditelor în valută, respectiv a celor în franci, euro și dolari. Mitingul, programat între orele 12,00 – 16,00, a fost organizat de Grupul Clienților cu Credite în Franci CHF.

Protestatarii au scandat „Jos Isărescu”, „Jos Mafia!”, „Afară cu francul din țară”, „Jos cămătarii”, „Conversia!” și au afișat pancarte pe care se putea citi: „Statul dacă se ascunde Isărescu mai răspunde?”, „Când banca ne mințea, BNR clar știa”, BNR+Bănci+Clienţi=Vinovaţi! De ce doar noi suntem penalizaţi?”, „Banca=Cămătar legalizat de BNR şi de Stat!”, „Nu vrem banii de la stat, vrem sistem reglementat!”, „Je Swiss dator vândut!”, „BNR reglementează doar cum băncile dictează!” , „Rate CHF la curs istoric!, „Eram educat, dar dezinformat. Banca m-a înşelat!”, „Voi aveţi puterea, noi avem durerea!”, „Vreau rata să îmi plătesc, Copilul din ce-l hrănesc?”.

Grupul a depus marți o cerere la Guvern, CameraDeputaţilor şi Senat, prin care propune spre dezbatere şi adoptare în regim de urgenţă, de maxim două săptămâni, un text de iniţiativă legislativă care să soluţioneze situaţia „gravă” în care să regăseşte o mare parte a clienţilor care au contractat credite în monede străine (franci elveţieni, euro sau dolari).

Împrumutații în moneda elvețiană cer băncilor să le ofere posibilitatea de a opta pentru conversia creditelor în valută în moneda naţională, la cursul de la data semnării contractelor apreciat cu cel mult 20%, indiferent de tipul creditului, ipotecar sau de nevoi personale.

Totodată, ei solicită interzicerea aplicării de către bancă a unor comisioane şi garanţii suplimentare, precum şi de costuri şi alte cheltuieli netransparente în procesul de conversie. O altă cerere este ca dobânda anuală efectivă (DAE) pentru creditul în lei să nu depăşească nivelul DAE aplicat anterior.

Organizatorii protestului au lansat și o petiție online.

Iată petiția acestora

„Noi, semnatarii petitiei, sustinem demersul initiat marti, 20 ianuarie 2015, de catre GRUPUL CLIENTILOR CU CREDITE IN CHF pentru denominarea in lei a creditelor in valuta, la cursul de la data semnarii contractului + maximum 20%.

Marti, 20 ianuarie 2015, GRUPUL CLIENTILOR CU CREDITE IN CHF a inaintat o solicitare Guvernului, Camerei Deputatilor si Senatului prin care cereadispunerea in regim de maxima urgenta a unei INITIATIVE LEGISLATIVE care să soluționeze situația gravă în care se găsește o bună parte a clienţilor băncilor care au contractat credite în orice valută straina (CHF, EURO, USD).

Solicitarea, cu numerele de inregistrare 686 din 20.01.2015 (Guvernul Romaniei), 296 din 20.01.2015 (Camera Deputatilor) si 113/17 din 20.01.2015 (Senat), contine si o propunere de text legislativ care are la baza un Proiect Legislativ pe tema conversiei creditelor în franci elvețieni în lei, aparținând unui grup numeros de parlamentari – 131 deputați și senatori.

Acestei inițiative i S-AU ADUS MAI MULTE MODIFICARI de către GRUPUL CLIENTILOR CU CREDITE IN CHF si asociatiile de protectie a consumatorilor din sectorul financiar (ACCBAR, AURSF, PARAKLETOS), printre care:

– Posibilitatea consumatorilor cu credite in valuta straina (CHF, EURO, USD) de a opta pentru conversia creditelor din valuta in lei, la cursul de la data semnarii contractului + o diferenta de maximum 20%, indiferent de tipul de credit acordat (cu sau fara garantie).

– Interzicerea solicitarii si aplicarii oricaror altor comisioane, costuri si garantii suplimentare in procesul de conversie a creditelor.

– Interzicerea perceperii unei dobanzi anuale efective (DAE) mai mare in noua moneda de creditare”.

UPDATE După încheierea protestului duminică, inițiatorii au anunțat că intenționează să mai organizeze astfel de acțiuni în următoarele două săptămâni, atât în Capitală cât și în alte orașe din țară.

„Acum facem un plan de bătaie. Începând de azi va fi distribuită petiția din format digital, care poate fi printată pentru a se strânge semnături reale și pentru a avea valoare legală, juridică. Acesta este primul pas, după care urmează să începem organizarea în teritoriu și în București a altor mitinguri, în cel mult două săptămâni. Noi nu suntem profesioniști în mitinguri, dar considerăm că am avut rezultate foarte bune de la prima încercare și dorim să le dezvoltăm”, a declarat, duminică, pentru Agerpres, Daniel Teodorescu, organizator și membru al Grupului Clienților cu Credite în CHF.

Acesta a precizat că din estimările jandarmilor la mitingul de duminică au participat în medie 1.500 de oameni, dar s-a înregistrat și un vârf de 3.000-3.500 de oameni.

„Din estimările jandarmilor, la mitingul de azi am avut un vârf de 3.000 — 3.500 de persoane și o medie undeva la 1.500 de persone, ceea ce înseamnă că am avut succes, dacă luăm în considerare vremea și distanța de la care au venit oamenii. Am avut participanți din Bacău, Iași, Târgu Neamț, Suceava, Oradea. Dorim să dezvoltăm aceste acțiuni pentru a pune presiune mediatică pe factorii de decizie care ne pot ajuta în problema expusă. În două săptămâni vom programa un alt miting de amploare în București și zonele apropiate și alte mitinguri locale în zonele îndepărtate”, a spus Teodorescu.



Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.