Se va ajunge şi la Elena Udrea şi chiar mai sus?

Dosarul „retrocedărilor” – „varianta” Alina Ghica se pare că este punctul de plecare al altor dosare cu nume grele şi foarte grele. Cum-necum, cam peste tot apar numele foştilor soţi Elena Udrea – Dorin Cocoş. Nu este exclus să fie conexaţi şi reprezentanţi ai actualei guvernări.


Ştirea numărul 1


De joi de la orele prânzului şi probabil până sâmbătă inclusiv, „prima pagină” în mass-media a fost, este şi va fi ţinută de cutremurul din Justiţie. Al doilea procuror al României (la acelaşi nivel cu Laura Codruţa Kovesi), Alina Bica, este anchetată de DNA pentru fapte de corupţie. Ce ştim la ora actuală. Sub anchetă şi cu propunere de arestare preventivă sunt Alina Bica, Bogdan George Dragoş (comisar general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu), Alexandru Lăcrămioara (director general în Ministerul Finanţelor Publice), Emil Nuţiu (evaluator la SC Business Evaluator). Alte două persoane, Sergiu Diacomatu (preşedinte PNL sector 1) Gheorghe Stelian (om de afaceri) sunt cercetaţi sub control judiciar, iar deputaţii Marko Attila (UDMR) şi Călin Florin Teodorescu (PDL) sunt de asemenea sub anchetă. Cei în cauză sunt acuzaţi că în anul 2011, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P, au aprobat o retrocedare ilegală în beneficiul lui Gheorghe Stelian, un celebru achizitor de drepturi litigioase de la foşti proprietari care nu se descurcau în hăţişul procedurilor privind retrocedări în natură sau în bani. Aceasta este ştirea numărul 1.


Reevaluaţi de PSD


Două dintre personajele principale ale nopţii de 20 spre 21 noiembrie, Alina Bica şi Bogdan George Dragoş au progresat în carieră sub guvernarea portocalie, după care au fost reevaluaţi de către PSD. Alina Bica a fost secretar de stat la Ministerul Justiţiei începând cu anul 2009 şi în 2012 a fost schimbată din ordinul lui Victor Ponta. În primăvara anului 2013, acelaşi Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al justiţiei este cel care o propune pentru şefia DIICOT. Alina Bica nu s-a aflat doar în graţiile lui Victor Ponta, ci şi în cele ale lui Gabriel Oprea, ea fiind doctorandă sub coordonarea generalului cu patru stele.


În ceea ce-l priveşte pe Bogdan George Dragoş, acesta a fost în 2009 uns vicepreşedinte la ANAF (adjunctul lui „celebrului” Sorin Blejnar). Acum nu ştim cine l-a pus în funcţie pentru că la Palatul Victoria era guvernul Boc 1 compus din PSD şi PDL. Cum PDL l-a numit şef la ANAF pe Blejnar, nu este exlus ca Bogdan George Dragoş să fi fost propunerea PSD. Un lucru este cert: în 2013, social-democrata Rovana Plumb este cea care îl numeşte în calitate de comisar general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu.

Urmează şi alte „ştiri”


Vineri, Laura Codruţa Kovesi a anunţat că procurorii DNA au extins cercetările pentru alte trei fapte de corupţie şi cu privire la alte persoane, care au drept punct de plecare cei mai sus . „Sunt atât fapte noi cât şi persoane noi”, a spus precizat Kovesi. A trecut însă neobservată o altă afirmaţie a şefei DNA şi anume că o parte dintre persoanele reţinute/arestate (posibil şi din alte dosare) ar fi fat declaraţii şi ar fi făcut denunţuri. Şi tot neobservată a trecut şi aducerea (vineri) la audiere la DNA a lui Remus Baciu, fost vicepreşedinte al ANRP, care în acest moment ispăşeşte o pedeapsă cu închisoarea de 5 ani. Ceea ce presupune că urmează noi „ştiri”, adică încriminări a altor persoane. Şi mai este ceva, care acum poartă numele de „stirea zero”: pe 30 octombrie pe un site fantomă (special creat pentru „eveniment”) au apărut pozele unui filaj făcut în februarie la Paris, subiectele fiind Elena Udrea şi Alina Bica, aflate la o sesiune de shoping. S-au acreditat două ipoteze: s-a încercat (de către un serviciu secret) un atac la Elena Udrea înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale (variantă „inutilă” pentru că se bănuia că Udrea nu reprezintă o miză în alegeri) sau s-a crezut că este vorba de un „selfie” arajat de Elena Udrea pentru a-şi face reclamă. Acum, trebuie să „reevaluăm” situaţia. Principala „ţintă” a fost Alina Bica, aflată sub filaj SRI de mai multă vreme. Totuşi, pentru un „banal” abuz în serviciu (în cadrul comisiei de retrocedare) nu era nevoie să se apeleze la SRI care să execute filaje în străinătate. Deci este vorba de ceva şi mai „tare”. De asemenea nu putem exclude şi posibilitatea ca şi Elena Udrea să fi fost „ţintă”, posibil pentru o „afacere” comună cu Alina Bica. Despre ce „afaceri mai tari” este vorba, nu ştim, dar este bine să ne uităm în anturajul celor care acum au probleme.


Cine şi ce a turnat


Despre ce şi pe cine au „turnat” cei aflaţi în arest (punct de plecare afirmaţiile de mai sus ale şefei DNA) este greu de ştiut în acest moment. Probabil cei aflaţi acum la „poprire” (şi aici trebuie adăugaţi Dorin Cocoş, Valentin Vişoiu – acesta din urmă beneficiar şi el al retrocedării în beneficiul lui Gheorghe Stelian ş.a.) Un lucru este cert, conform unor informaţii pe surse, în dosarul de bază, cel în care este acuzată Alina Bica şi ceilalţi din comisia de retrocedare, se fac referiri şi la Elena Udrea şi Dorin Cocoş, fostul ei soţ. Cei doi sunt au avut sau mai au relaţii cu personaje din mediul de afaceri care au fost protejate de toate guvernele care s-au perindat în ultimii ani. Nu băgăm mâna în foc că persoane din această categorie din anturajul cuplului Udrea-Cocoş ar fi acum sub lupa DNA, dar trebuie să le trecem în revistă pentru că în media s-au făcut numeroase referiri la ele.

Un astfel de personaj este Petre Ion fost partener în mai multe societăți comerciale cu Dorin Cocoş şi Elena Udrea şi nu numai. Mai multe despre Petre Ion, aici. Un altul este Iulian Tudor, manager la Eurohotel-Griviţa, proprietate a lui Dorin Cocoş. Acesta a fost (nu ştim dacă mai este şi în prezent) consul onorific în România a Republicii Guineea şi a fost amestecat în această calitate într-o afacere dubioasă. Şi Tudor este un protejat de toate instituţiile. Iată pentru ce a luat mai demult Realitatea TV o amendă de la CNA:


Radu Soviani: Prezentăm încă o dată şi pentru doamna Udrea, şi pentru domnul Dorin Cocoş. Firma Euro Hotels. Rog pe colegii mei să mă ajute cu grafica, pentru a prezenta încă o dată. Soţul doamnei Elena Udrea, domnul Dorin Cocoş, este acţionar în societatea Euro Hotels alături de doamna Mariana Cîndea. Doamna Mariana Cîndea l-a mandatat în a face afaceri pe domnul Iulian Tudor în compania Euro Hotels. Domnul Iulian Tudor este consulul onorific al Republicii Guineea de la Bucureşti. Republica Guineea era beneficiarul exportului, a fost bănuit a fi fraudulos, de motoare, acestea aflate în anexa scrisorii trimisă de primul ministru al Republicii Guineea primului ministru din România. Acest export făcea obiectul unei returnări pe care Sorin Blejnar, şeful fiscului, a numit tentativă de fraudare, care a fost stopată. Domnul Iulian Tudor a luat decizii cu domnul Dorin Cocoş, domnul Iulian Tudor a fost mesagerul acestei scrisori către domnul Emil Boc, către Guvernul României, pentru a facilita acest export, nu cred că e un cuvânt academic “bagabonţesc”, dar tentativă de fraudă. Mai e nevoie de vreo lămurire?”. Tot despre Iulian Tudor a scris şi Jurnalul Naţional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.