Seara în care Donald Trump a devenit președintele SUA

La ceva mai mult de o lună de la un discurs de învestitură sumbru, în care a vorbit despre ”carnagiul american”, președintele Donald Trump și-a schimbat radical tonul la primul său discurs rostit în fața camerelor reunite ale Congresului. Trump a fost, ca și predecesorii săi, liderul optimist, unificator și mesianic. A vorbit despre speranță și visuri, despre încrederea americanilor în forțele proprii și în țara lor. Trump a întins o mână rivalilor politici, a avut un discurs de neimaginat în timpul campaniei electorale și chiar în primele zile la Casa Albă.

Unii au apucat această mână întinsă de Trump. Carryn Owens, soția militarului american ucis în Yemen în timpul primei operațiuni speciale din administrația Trump (decisă de fostul președinte Obama și socotită un eșec, din cauza amânării repetate, care a dus la divulgarea unor detalii), a acceptat să vină în fața Congresului, cu ochii în lacrimi, pentru a fi omagiată de președinte, de republicani și democrați deopotrivă. Însă acesta a fost singurul moment în care cele două partide rivale au fost pe aceeași lungime de undă. Mulți congresmani democrați au părăsit sala în timpul discursului prin care Trump a încercat, în primul rând, să atingă coarda sensibilă a centrului spectrului politic.

Cu câteva ore înaintea acestui prim discurs prezidențial major, viceministrul rus de Externe Serghei Ryabkov spera că președintele Trump va transmite un mesaj clar de apropiere de Rusia și spunea că Moscova va căuta și cel mai mic indiciu în acest sens. Trump nu a rostit deloc cuvântul ”Rusia”. Criticii săi spun că a preferat să ignore ”elefantul” prezent în sala Camerei Reprezentanților, pentru că administrația sa este supusă unei anchete a serviciilor americane privind legăturile cu guvernul Rusiei din timpul campaniei. Trump a întins o mână Rusiei, trăgând însă și o linie roșie – America vrea să-și facă noi prieteni, inclusiv dintre foștii inamici, însă NATO va rămâne piatra de temelie a securității transatlantice și SUA vor respecta ”instituțiile istorice”. Desigur, cu reiterata condiție a îndeplinirii obligațiilor financiare de către aliații europeni.

”Am sentimentul că în această seară Donald Trump a devenit președintele Statelor Unite”, a spus comentatorul postului conservator Fox News imediat după discurs. Presa critică la adresa lui Trump nu a putut să nu remarce schimbarea de ton al președintelui, renunţarea la confruntare. Însă The Guardian scrie că ”spectacolul de la inaugurare a fost înlocuit de platitudini optimiste”, că Trump s-a ferit să intre în detaliile relevante. The Washington Post scrie că discursul lui Trump a fost opera consilierului său Steve Bannon (respirând aproape la fiecare cuvânt naționalism – ”treaba mea nu este să reprezint lumea, eu sunt președintele SUA” – și condamnarea sistemului politic actual), dar și a fiicei președintelui, Ivanka Trump (căci președintele s-a referit la introducerea concediului plătit pentru creșterea copiilor și s-a axat pe educație – temele dragi fiicei sale). The Washington Post mai scrie că marii învinși în urma acestui discurs au fost toți cei care credeau că Donald Trump este „terminat”, pentru că președintele a demonstrat că a înțeles responsabilitățile ce-i revin.

Discursul președintelui Trump

Atacurile recente împotriva centrelor sociale evreiești și profanarea cimitirelor evreiești, la fel ca și atacul recent din Kansas City ne amintesc că, deși poate suntem o națiune scindată în privința politicii, suntem o țară unită în condamnarea urii și răului în toate formele lor. Fiecare generație de americani a purtat flacăra adevărului, libertății și dreptății, pe care a transmis-o până în prezent. Această flacără este acum în mâinile noastre și o vom folosi pentru a lumina lumea. Am venit aici pentru a transmite un mesaj de unitate din toată inima. Începe un nou capitol al măreției Americii. Națiunea e cuprinsă de o noua mândrie națională, de un nou optimism, care face ca visurile imposibile să poată fi atinse. Asistăm azi la reînnoirea spiritului american. Aliații noştri vor vedea că America este pregătită să conducă. Toate țările lumii, prieteni sau dușmani, vor vedea că America este puternică, America e mândră, America e liberă.

Renașterea Americii

Peste nouă ani, SUA vor celebra a 250-a aniversare. Va fi o piatră de hotar în istoria lumii. Însă cum va arăta America când va împlini 250 de ani. Ce țară le vom lăsa copiilor noștri? Am finanțat și am realizat proiecte globale după proiecte globale, dar am ignorat soarta copiilor noștri. Am ignorat orașe precum Chicago, Baltimore, Detroit și multe altele. Am apărat granițele altor state în timp ce i-am lăsat pe toți să treacă de frontierele noastre, am lăsat ca drogurile să intre cu o rată fără precedent. Infrastructura se prăbușește. În 2016, pământul s-a cutremurat. Revolta a început cu un protest tăcut (…) apoi vocile au devenit un cor (…) apoi corul a devenit un cutremur și oamenii s-au făcut văzuți, cerând un lucru simplu şi crucial: ca America să-și pună cetățenii pe primul loc.

Industriile pe moarte vor reveni la viață; veteranii vor avea parte de lucrurile de care au nevoie disperată. Armata va avea resursele pe care luptătorii ei le merită. Infrastructura va fi înnoită cu drumuri, poduri, tuneluri și aeroporturi. Epidemia drogurilor nu se va mai extinde și apoi va înceta, orașele neglijate vor vedea renăscând siguranța, speranța și șansele. De la inaugurarea mea, Ford, Chrysler, General Motors, Lockheed, Intel și mulți alții au anunțat că vor investi miliarde de dolari în SUA și vor crea zeci de mii de locuri de muncă în America.

Am început să asanăm mlaștina guvernării corupte impunând interdicția ca foștii oficiali ai statului să nu poată face lobby în primii cinci ani de la retragere și niciodată pentru un guvern străin. Am impus o regulă prin care o lege nouă să înlocuiască două legi vechi. Nu vom accepta legi care să le distrugă viitorul minerilor americani. Am dat o directivă prin care oleoductele americane să se facă cu oțel american.

Avem datoria să-i apărăm pe cetățenii Statelor Unite. Trebuie să luăm măsuri pentru a ne proteja țara de terorismul islamic. Departamentul Justiției arată că majoritatea celor condamnați pentru terorism după 11 septembrie sunt străini. Am avut atacuri în Boston, San Bernardino, Pentagon și la World Trade Center. Am văzut atacuri în Belgia, Franța, Gerrmania și în toată lumea. Nu este vorba de milă, ci de nesăbuință când îi lăsăm pe străini să intre în țara noastră fără un control serios.

Am cerut Pentagonului să elaboreze un plan pentru a demola Statul Islamic – o rețea de nelegiuiți sălbatici care masacrează musulmani și creștini, bărbați, femei și copii, din cauza credinței lor. Am impus sancțiuni indivizuilor și entităților care susțin programul balistic iranian și am reafirmat alianța de nezdruncinat cu Statul Israel.

”Nu vor mai profita de țara noastră”

Mai mult de unul din cinci americani în floarea varstei nu lucrează. Avem cea mai slabă revenire economică din ultimii 65 de ani. Am pierdut peste un sfert din locurile de muncă în producție după aplicarea Acordului de Liber Schimb Nord-American (NAFTA). Și am pierdut 60.000 de locuri de muncă de când China a intrat în Organizația Mondială a Comerțului. (…) Nu vreau să mai las să se profite de marile companii americane și de muncitorii nostri. Au profitat de țara noastra. Gata. Voi readuce milioane de locuri de muncă. A-i proteja pe muncitori înseamnă să reformăm sistemul imigrației. Națiuni precum Canada şi Australia au un sistem de imigrație bazat pe merit. Este un principiu simplu – cei care vin în țară trebuie să se poată întreține singuri din punct de vedere financiar. Vrem să renunțăm la actualul sistem al primirii imigranților cu slabă calificare și să trecem la un sistem al meritului, de pe urma căruia vom avea mult de beneficiat.

America a cheltuit aproape 6.000 de miliarde în Orientul Mijlociu. Între timp, infrastructura noastră se prăbușește. Cu 6.000 de miliarde am fi putut reface de două ori țara noastră și chiar de trei ori, dacă am fi fost buni negociatori. Voi cere Congresului să aprobe investiții de 1.000 de miliarde în infrastructura SUA, un efort atât public, cât și privat, care va crea milioane de locuri de muncă. Programul se va baza pe două principii: cumpărăm produse americane și angajăm americani.

Bani pentru instituțiile de forță

Rata criminalității din 2015 a fost cea mai mare din ultimii 50 de ani. În Chicago au fost împușcați 4.000 de oameni în 2016, iar rata omuciderilor din acest an pare să fie și mai mare. Așa ceva nu este acceptabil în societatea noastră. Trebuie să ne unim. Poliția, șerifii și comunitățile. Sunt prieteni și vecini, sunt tați și mame, fii și fiice. Și în fiecare zi când pleacă la muncă îi lasă pe cei dragi cu teama că nu se vor întoarce acasă întregi. Trebuie să-i susținem pe acești bărbați și femei incredibili din structurile de forță. Și trebuie să susținem și victimele infracțiunilor. Am cerut crearea unui birou pentru victimele americane. Se va numi VOICE (Victims of Immigration Crime Engagement).

Pentru a menține siguranța Americii, trebuie să le oferim celor din Armata SUA instrumentele prin care să împiedice războiul. Dacă trebuie, vor lupta și vor trebui să învingă de fiecare dată. Voi trimite Congresului un buget care reface armata, elimină sechestrul pus asupra armatei și solicită una dintre cele mai mari majorări ale bugetului militar din istoria Americii.

Susţinere pentru NATO

Susținem cu tărie NATO, o alianță creată de două războaie mondiale și Războiul Rece, o alianță care a învins comunismul. Însă partenerii noștri trebuie să-și respecte obligațiile financiare, iar acum, pe baza discuțiilor foarte hotărâte și deschise, încep să o facă. Vom respecta instituțiile istorice, dar vom respecta și drepturile tuturor națiunilor, iar ei trebuie să respecte drepturile națiunii noastre. Națiunile libere sunt cel mai bun vehicul pentru a exprima voința poporului și America respectă dreptul tuturor națiunilor de a-și alege calea. Treaba mea nu este să reprezint lumea; eu sunt preşedintele Statelor Unite ale Americii. Știm că în America este mai bine când sunt mai puține conflicte. Trebuie să învățăm din greşelile trecutului. Singura soluție pentru dezastrele umanitare este să creăm condițiile în care persoanele dislocate să se poată întoarce în siguranță acasă și să înceapă lungul proces al reconstrucției.

America vrea să găsească prieteni noi și să pună bazele unor parteneriate bazate pe interese comune. Vrem armonie și stabilitate, nu război și conflict. Vrem pace oriunde se poate ajunge la pace. America este prietena foștilor ei inamici. Unii dintre aliaţii noștri au luptat în tabere opuse în urmă cu decenii, în războaie înfiorătoare. Acest lucru trebuie să ne dea încrederea în posibilitatea unei lumi mai bune. Să sperăm că la împlinirea a 250 de ani vom avea o lume mai pașnică, mai dreaptă și mai liberă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.