Sebastian Ghiţă – dosar de evaziune fiscală şi spălarea banilor

Cariera de client politic a patronului Asesoft este deja cunoscută. O simplă căutare în arhivele ziarelor din perioada 2000-2004 ni-l arată pe Sebastian Ghiţă sub umbrela Consiliului Popular Judeţean Prahova. Prin Asesoft s-au făcut multe dintre investiţiile în dotarea cu echipamente a deconcentratelor din judeţ. Businessman-ul cu caş la gură a devenit suspect de rapid un personaj cu lipici la PSD-ul lui Adrian Năstase şi Mircea Cosma. Ba şi un dezinvolt patron de echipă de baschet. Apoi şi mogul local şi om de vază. Adevărul este că regimul Iliescu-Năstase a izbutit să umfle nenumăraţi grobieni locali şi să-i transforme în mari oameni de afaceri. Ba a şi produs asemenea personaje cu aparenţe de genii economice locale. Cu contracte nenumărate de la instituţiile statului, Sebastian Ghiţă a devenit unul dintre puţinii precoce în media, baschet, tehnologia informaţiei, comerţ şi multe altele. Într-un fel, Sebastian Ghiţă se poate mândri că pe vremea PSD-ului a fost cel mai tânăr profitor de anvergură naţională din afacerile cu statul.

Sebastian Ghiţă a mai dat o lovitură neaşteptată. Într-o perioadă de mare dificultate economică pentru Realitatea TV, prin octombrie 2010, a preluat şi managementul postului de televiziune. Nimeni nu ştia prea multe despre anvergura economică a junelui mogul de Ploieşti. Multă lume nu ştie nici astăzi prea multe despre relațiile, lipiturile şi înregimentările acestui om. Cert este că din 2010 firmele lui Sebastian Ghiţă au devenit ţinta controalelor ANAF. La începutul lunii august, anul acesta, ANAF a întocmit o Notă de control, adresată Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, şi o Sesizare penală către Direcţia Naţională Anticorupţie. Aceste două documente au fost distribuite la sfârşitul săptămânii trecute pe holurile Tribunalului Municipiului Bucureşti. Deşi zecile de copii au fost oferite nenumăraţilor jurnalişti prezenţi la procesul cu Sorin Ovidiu Vîntu, nimeni nu a socotit că merită să le dea publicităţii. Pentru corecta înţelegere a unui personaj aflat acum în centrul unor dispute, dar şi la cârma postului Realitatea TV, publicăm aceste două documente extrem de grăitoare. Ele ar putea ajuta la înţelegrea afacerilor lui Sebastian Ghiță, dar și la înțelegerea noii linii a postului Realitatea TV. Chiar și a disputelor nemiloase din jurul acestuia.

Publicăm în continuare fotocopiile documentelor invocate mai sus, pornite de la Ministerul Finanțelor Publice către DNA și Oficiul Național de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Vlad Dumitraș 281 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.