Sebastian Ghiţă face spume, Georgian Pop spune enormităţi

Sebastian Ghiţă tună şi fulgeră împotriva unei decizii corecte a CCR. Georgian Pop vede terorişti umblând cu sacoşa cu cartele prin România. CCR le precizează pe un limbaj ca să înţeleagă până şi preşcolarii de ce a invalidat Legea „Big Brother”. Care este situaţia cu legi similare în UE.

Sebastian Ghiţă sare la beregata CCR

Se ştie, judecătorii CCR au decis că dispoziţiile Legii nr.82/2012 (legea „Big Brother”) sunt neconstituţionale. Legea obliga cetăţenii să prezinte datele personale când achiziţionau cartele „prepay” şi prevedea şi obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să reţină timp de şase luni anumite date ale abonaţilor care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave.

După publicarea zilele trecute a motivării Deciziei CCR, a început să curgă cu reacţii. Două dintre acestea sunt de menţionat. Miercuri, deputatul PSD Sebastian Ghiţă, unul dintre prietenii intimi ai premierului Ponta, a făcut „spume”. „Decizia CCR privind cartelele prepay este o greşeală uriaşă faţă de interesele României. Este vorba despre siguranţa copiilor noştri. Este vorba de puterea României de a acţiona în faţa ameninţărilor externe de orice fel şi a reţelelor de crimă organizată. Este vorba de micşorarea capabilităţilor serviciilor de informaţii ale României şi instituţiilor de aplicare a legii de a şi exercita atribuţiile inclusiv în relaţiile cu partenerii externi”. De regulă, deciziile CCR, inclusiv cele incorecte şi aberante (şi în ultimii ani au fost destule), nu se comentează la nivelul clasei politice în maniera făcută de Sebastian Ghiţă. Să ne amintim cum întreg PSD-ul, cu Victor Ponta în frunte,„exploda”, pe bună dreptate, când Traian Băsescu critica sentinţe ale justiţiei sau avea obiecţii faţă de deciziile CCR. Acum, vine Sebastian Ghiţă şi face acelaşi lucru ca Traian Băsescu, în termeni chiar violenţi.

iar Georgian Pop vede terorişti cu sacoşa prin România!

24 de ore mai târziu, la „Adevărul live”, un alt deputat PSD, Georgian Pop, face şi el aprecieri fantasmagorice în ce priveşte decizia CCR. „Decizia CCR a rezolvat dreptul la intimitate, dar nu a rezolvat nimic cu privire la dreptul la securitate şi viaţă. (…) Lipsa de reglementare din România permite organizaţiilor teroriste să-şi cumpere multe cartele anonime (…) În momentul de faţă, în Orientul Apropiat, în aşa-zisul teritoriu islamic există milioane de cartele cumpărate cu sacoşa din România şi duse în acele teritorii. Deci grupările teroriste din Orientul Apropiat şi din nordul Africii utilizează cartele cumpărate din România pentru comunicaţii”.

Afirmaţiile lui Georgian Pop, dacă prin absurd ar fi adevărate, ar arăta o stare de fapt extrem de gravă. Şi în secunda doi ar trebui să ceară socoteală directorului SRI şi să ceară demisia acestuia.

Ce-i uneşte pe Ghiţă şi Pop

Numai că Georgian Pop niciodată nu va cere aşa ceva. Din două motive. Unu: a elucubrat; doi: în calitate de preşedinte al Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI, el nu doar că nu controlează instituţia, ci este unul dintre „avocaţii” din oficiu ai lui George Maior şi al SRI. La fel ca şi Sebastian Ghiţă, şi el membru al respectivei comisii. Şi, nu este deloc surprinzător că Ghiţă şi Pop, cei doi corifei ai PSD din Comisia „SRI”, au reacţionat şi ei după ce George Maior şi Laura Codruţa Kovesi au avut o poziţie negativă faţă de decizia CCR. Deloc ciudat, oamenii lui Traian Băsescu susţinuţi frenetic de oamenii lui Ponta. Deşi, se poate spune că Maior şi Koveşi sunt şi „oamenii lui Ponta”. Maior provine din PSD, iar Kovesi a fost adusă înapoi de la Bruxelles şi propusă la şefia DNA de către Victor Ponta. Că a fost la cererea expresă a lui Traian Băsescu contează mai puţin.

CCR dă explicaţii ca să înţeleagă toată lumea

Joi a venit şi o contra-reacţie din partea CCR. Printr-un comunicat remis presei se explică în termeni care să fie înţeleşi şi de nişte preşcolari de ce a fost respinsă legea „Big Brother” şi de ce nu au dreptate contestatarii. Sintetizăm din comunicat:

  • În 2006, la nivel de UE se emite Directiva 2006/24/CE a Parlamentului European privind pastrarea datelor generate sau prelucrate în legatura cu furnizarea serviciilor de comunicaţii electronice.

  • În 2008, directiva se transpune în legislaţia din România prin Legea 298/2008.

  • În 2009, CCR declară neconstituţională Legea 298/2008 din cauza încălcării drepturilor fundamentale referitoare la viaţă intimă, familială şi privată si la secretul corespondenţei, precum şi libertăţii de exprimare.

  • În 2012 Parlamentul României adoptă Legea 82/2012.

  • CCR a atras atenţia că Legea 82/2012 a consacrat soluţii identice celor reglementate prin legea anterioară, ignorând considerentele şi dispozitivul deciziei Curţii Constituţionale nr.1258 din 8 octombrie 2009.

  • În martie 2014, Directiva 2006/24/CE a fost declarată nevalidă prin hotărârea din 8 aprilie 2014 a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

  • În iulie 2012, printr-o sesizare ulterioară, CCR, ţinând cont de precedente, de noile reglementări europene şi de prevederi ale actului normativ, declară neconstituţională Legea 82/2012.

Sebastian Ghiţă, Georgian Pop & Co se opun curentului UE

În finalul comunicatului se mai precizează negru pe alb: „Menţionăm că şi alte Curţi Constituţionale sau Curţi Supreme europene au declarat deja neconstituţionale legile naţionale în materia reţinerii datelor, în această situaţie aflându-se Germania, Austria, Cehia sau Bulgaria, sesizari cu acelasi obiect aflându-se pe rolul instanţelor constituţionale şi din alte state”.

Ce concluzie se poate trage de aici: că domnii Sebastian Ghiţă, Georgian Pop şi ceilalţi se opun unui curent constituţional generalizat la nivelul Uniunii Europene. Oare de ce? Pe Sebastian Ghiţă poate îl înţelegem. Gurile rele susţin că dacă Legea Big Brother s-ar aplica, atunci firmele controlate de el ar da softul pentru reţinerea datelor. Adevărată mană cerească pentru el şi pentru PSD. Asta dacă gurile rele au dreptate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.