Sebastian Ghiță, interdicție să vorbească cu Ponta și să părăsească Ploieștiul

Urmărit penal în dosarul lui Iulian Herțanu, deputatul Sebastian Ghiță este cercetat de procurorii DNA Ploiești pentru noi fapte de corupție.

Lui Ghiță i s-a adus la cunoștință miercuri că este urmărit penal pentru trafic de influență, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, spălare de bani, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, coruperea alegătorilor, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, în formă continuată.

Procurorii i-au interzis, miercuri în cadrul controlului judiciar, să părăsească Ploieștiul, să vorbească cu premierul Victor Ponta și să-și exercite mandatul de parlamentar.

În perioada 2000 – 2015, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian a obținut importante sume de bani în mod nelegal – prin traficarea influenței – sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus într-un circuit financiar care nu are la bază operațiuni reale. Banii au fost “spălați” printr-o multitudine de operațiuni financiar – bancare fără justificare economică, iar ulterior, o parte din aceștia au fost folosiți în scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 si președințiale din anul 2014. Tranzacțiile financiare menționate au avut ca scop și rezultat inclusiv sustragerea de la plata către stat a unor sume de bani însemnate ca valoare, reprezentând impozit pe profit și T.V.A. Cuantumul total al sumelor provenite din fonduri publice supuse procesului de “spălare” se ridică la valoarea de 129.343.768 lei, iar prejudiciul cauzat statului prin sustragerea de la plata impozitului pe profit și taxei pe valoare adăugată a fost stabilită la o valoare minimă de 37.720.325 lei.”, acuză DNA, potrivit unui comunicat transmis miercuri .

Sebastian Ghiță a ajuns, miercuri dimineața, la sediul DNA Ploiești unde i s-au adus la cunoștință acuzațiile.

Ghiță a spus că o parte din dosarul său se referă la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014 şi că are interdicţia de a vorbi cu premierul Victor Ponta, susţinând că este un dosar politic care vizează ”dărâmarea acestui guvern”.

Deputatul este acuzat printre altele că ar fi dat 350.000 de euro pentru ca alegători din Republica Moldova să îl voteze pe Victor Ponta la alegerile prezidenţiale din 2014.

La ieșirea din sediul DNA Ploiești, Ghiță a confirmat că procurorii au luat noi măsuri împotriva sa.

”S-a luat o nouă măsură fără să știu ce am făcut, probabil pentru a fi umilit, să nu părăsesc Ploieștiul”, a spus Ghiță. Potrivit deputatului, procurorii au instituit sechestru pe bunuri şi conturi care îi aparţin lui, dar şi rudelor sale, inclusiv mamei sale, sau prietenilor săi, precum şi unor firme pe care le-a deţinut sau cu care a avut relaţii de afaceri de-a lungul anilor.

Procurorii DNA au pus sechestru pe bunurile, acţiunile şi conturile lui Sebastian Ghiţă, precum şi pe conturile a 51 de societăţi comerciale controlate de acesta.

Comunicatul DNA. Ce acuză procurorii:

„În completarea comunicatelor nr. 308 din 17 februarie și 312 din 18 februarie 2015, referitoare la suspiciuni de corupție legate de însușirea, nelegală, a unor importante sume de bani din fonduri europene în județul Prahova, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus, față de inculpatul GHIȚĂ SEBASTIAN AURELIAN, deputat, modificarea condițiilor controlului judiciar dispus anterior și prelungit, cu impunerea unor obligații suplimentare, și anume:

– să nu desfășoare activitate în calitatea de deputat în Parlamentul României, în exercitarea căreia a săvârșit fapta,
– să nu părăsească localitatea Ploiești, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent.

Acestora li se adaugă obligațiile anterioare, respectiv:

– să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, ori de câte ori este chemat,
– să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești cu privire la schimbarea locuinței,
– să se prezinte la Inspectoratul Județean de Poliție Prahova – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
– să nu se apropie de persoanele menționate în ordonanța procurorilor și să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale,
– să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme,
Măsura controlului judiciar cu noile obligații se aplică începând de la data de 24 iunie 2015, până la data de 14.08.2015 (când expiră durata măsurii).

Obligațiile suplimentare din conținutul măsurii de control judiciar au fost determinate de extinderea acțiunii penale față de inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– trafic de influență,
– complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene,
– spălare de bani, în formă continuată,
– evaziune fiscală, în formă continuată,
– coruperea alegătorilor,
– efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, în formă continuată.

Aceste noi infracțiuni se adaugă celei inițial reținute în sarcina inculpatului, respectiv cea de sprijinire a unui grup infracțional organizat.

Din ordonanța de modificare a controlului judiciar întocmită de procurori a rezultat că există probe și date din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt :

În perioada 2000 – 2015, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian a obținut importante sume de bani în mod nelegal – prin traficarea influenței – sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus într-un circuit financiar care nu are la bază operațiuni reale. Banii au fost “spălați” printr-o multitudine de operațiuni financiar – bancare fără justificare economică, iar ulterior, o parte din aceștia au fost folosiți în scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 si președințiale din anul 2014. Tranzacțiile financiare menționate au avut ca scop și rezultat inclusiv sustragerea de la plata către stat a unor sume de bani însemnate ca valoare, reprezentând impozit pe profit și T.V.A.
Cuantumul total al sumelor provenite din fonduri publice supuse procesului de “spălare” se ridică la valoarea de 129.343.768 lei, iar prejudiciul cauzat statului prin sustragerea de la plata impozitului pe profit și taxei pe valoare adăugată a fost stabilită la o valoare minimă de 37.720.325 lei.

Probele administrate au relevat două situații relevante pentru măsurile ce vor fi dispuse.
1.În primul rând, în derularea activității infracționale de sprijinire a asocierii dintre S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. și S.C. Euroconstruct Trading 98 S.R.L. prin exercitarea de presiuni și influențe asupra șefului Unității de Implementare a Proiectelor din cadrul S.C. Hidro Prahova S.A., inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian s-a folosit inclusiv de funcția de deputat pe care o deține din anul 2012, în încercarea de a-l determina pe șeful U.I.P. să efectueze plăți către S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. în condiții de nelegalitate și în contextul în care urma să încaseze, din cuantumul acestor plăți, comisionul stabilit pentru traficul de influență exercitat în favoarea agentului economic arătat.
Folosirea ascendentului conferit de funcția de demnitar – deputat în Parlamentul României, s-a materializat prin întocmirea unei solicitări înregistrată la Cabinetului Parlamentar Ghiță Sebastian Aurelian și adresată directorului S.C. Hidro Prahova S.A., persoană care avea posibilitatea să îl schimbe din funcție pe șeful U.I.P. și asupra căruia deputatul exercita, de asemenea, presiuni în același scop. Demersul s-a soldat cu înlocuirea din funcție a șefului U.I.P.

2.În al doilea rând, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian controlează încă, direct sau indirect (prin interpuși – 23 persoane fizice) 54 de firme pe care le-a deținut până în anul 2012. Operațiunile efectuate de inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, prin intermediul acestor societăți sunt incompatibile cu funcția de deputat în Parlamentul României. În acest sens stau dispozițiile Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor și ale Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.
O parte din sumele de bani obținute ilicit prin trafic de influență sau devenite ilicite prin transferuri bancare efectuate pentru disimularea naturii provenienței lor și păstrate în conturile societăților controlate, au fost folosite de către Ghiță Sebastian Aurelian, la momente diferite, pentru atingerea unor scopuri personale sau de grup, economice sau politice.
Astfel, în concret, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din anul 2012, când inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian a candidat și a câștigat un post în Camera Deputaților, o parte din banii „ economisiți” în modalitatea arătată, în cuantum de 279.000 lei, au fost extrași și folosiți pentru achiziționarea de pe piața neagră de așa zise materiale electorale (de exemplu tigăi), ce au fost utilizate pentru a determina un număr important de persoane să îl voteze.
Pentru justificarea aparentă a cheltuielilor, au fost întocmite documente fictive prin intermediul societăților controlate de acesta.
În același registru infracțional, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian a conceput, inițiat și coordonat o activitate de corupere a alegătorilor din Republica Moldova, la alegerile prezidențiale din anul 2014, în scopul obținerii de voturi pentru candidatul Ponta Victor Viorel. Suma remisă de inculpat pentru influențarea opțiunilor electorale a fost în cuantum de 350.000 euro.

Inculpatului Ghiță Sebastian Aurelian i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală de inculpat și noile acuzații, conformitate cu art. 309 din Codul de procedură penală”.

Ghiţă atacă procurorii şi îl apără pe Traian Băsescu

Sebastian Ghiţă a adus acuze – dar fără elemente concrete – atât procurorului de caz, cât şi în general procurorilor. „Mi-am dat seama despre ce e vorba în dosar şi pentru că sunt deputat în Parlamentul României şi nu pentru că mi se întâmplă mie…. pentru că sunt deputat trebuie să spun că abuzurile împotriva unui cetţean nu pot fi tolerate de societate, de Parlament, de partidele politice. Tot acest dosar este doar un pas în ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptmâni. Discuţii, întâlniri, ameninţări care vizau demisia primului ministru Victor Ponta. De două săptămâni politicieni, procurori, oameni din servicii îmi atrag atenţia că voi avea probleme dacă Victor Ponta nu-şi dă demisia. Este un dosar politic care vizează dărâmarea acestui guvern şi convingerea lui Victor Ponta că, dacă nu demisionează, mama, cumnatul, fratele, sora, prietenii vor plăti. Astăzi a venit rândul meu şi al familiei şi prietenilor mei să plătim. Absolut toată lumea din familia şi prietenii meu au sechestru pe conturi, pe firme până la o sumă nelimitată. Aşa s-a spus în cazul meu: este nelimitată suma până la care este instituit sechestrul. Au pus sechestru şi pe conturile unor persoane pe care nu le cunosc. Cred ca se numeste confiscare tembela. Sau aiurea”, a spus Sebastian Ghiţă miercuri în faţa unei cohorte de ziarişti.

Surpriză uriaşă. Sebastian Ghiţă l-a apărat şi pe Traian Băsescu, despre care a afirmat că „se fac presiuni mari, imense” ca să nu facă dezvăluiri despre modul în care acţionează procurorii. Asta în condițiile în care postul România TV patronat de Ghiţă este unul dintre cele care îl desfiinţează zilnic pe Băsescu. Dar acum, pentru că îi folosesc unele afirmaţii recente ale fostului preşedinte, Traian Băsescu este bun pentru Sebastian Ghiţă. Deputatul de Prahova mai este nemulţumit de faptul că la DNA Bucureşti mai există un dosar despre care susţine că a avut drept punct de plecare o sesizare al fostului şef al fiscului, Sorin Blejnar, şi în care procurorii solicită o serie de expertize.

Sebastian Ghiţă a mai spus că „societatea nu poate tolera aşa ceva” şi că va face o plângere la procurorul general. Mai mult deputatul PSD a anunţat că va da publicităţii „adresele de maill de pe care sunt trimise presei şi opoziţiei” stenograme din dosare, în condițiile în care postul său de televiziune este unul campion la publicarea de astfel de stenograme, în special când a fost vorba de adversari ai PSD. „Este un test al societăţii, trebuie să înţelegem că parlamentarii României oricât de răi, corupţi şi hoţi, oricât de urât îi arată procurorii, parlamentarii totuşi sunt aleşii oamenilor. Să-i interzici unui ales să meargă în Parlament este un atentat la democraţie. Decizia mea este să fac o plângere procurorului general al României. Toată această nenorocire care se abate asupra României trebuie să se oprească şi cel chemat de societate să facă acest lucru este procurorul general”, a mai spus Ghiţă.

Deputatul Sebastian Ghiță era urmărit penal sub control judiciar în dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, Iulian Herțanu, el fiind acuzat de sprijinire a unui grup infracțional organizat.

Pe 18 iunie, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins o plângere depusă de Sebastian Ghiță, prin care acesta solicita să fie scos de sub control judiciar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.