×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 25 martie 2017, 09:46
EUR (€)
-0.0003 ↘
4.5552 RON
USD ($)
-0.0080 ↘
4.2149 RON
• • •
Pe motiv de prescriere a faptelor
Sebastian Ghiță scapă definitiv de un proces

Curtea de Apel București a decis, joi, încetarea procesului penal împotriva deputatului Sebastian Ghiță pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la înșelăciune și fals în declarații ca urmare a prescrierii faptelor, într-un dosar de evaziune fiscală cu produse petroliere, transmite Agerpres.

De asemenea, instanța a încetat procesul penal și în cazul celorlalți inculpați din acest dosar, denumit "Tracia-Asesoft", în urma prescrierii faptelor: Dan Constantin Grigoriu, Dan Florin Berendel, Romulus Gheorghe, Ioan Gheorghe Lalu, Alexandru Lenghel, Iriza Ștefan, Mircea Daniel Nicorici și Stela Ștefan.

În schimb, instanța a admis acțiunea civilă și i-a obligat pe inculpați la plata către ANAF a sumei de 1.730.951 lei, după cum urmează: Dan Constantin Grigoriu, Dan Florin Berendel, Romulus Gheorghe, Ioan Gheorghe Lalu, Alexandru — acesta în solidar și cu partea responsabilă civilmente SC Business Net SRL prin lichidator judiciar, Ștefan Iriza — acesta în solidar și cu partea responsabilă civilmente SC Cloșani Impex SRL prin lichidator judiciar, Sebastian Ghiță — acesta în solidar doar cu Dan Florin Berendel și SC Yato România SRL prin lichidator judiciar și doar în limita sumei de 134.354 lei, Mircea Daniel Nicorici și Stela Ștefan, ambii în solidar doar cu Ioan Gheorghe Lalu și doar în limita sumei de 16.506 lei.

Decizia instanței este definitivă.

'Tracia-Asesoft' este printre cele mai vechi dosare penale, fiind trimis în instanță în anul 2002 de procurorii Parchetului Tribunalului București.

În 2004, Sebastian Ghiță a fost achitat pe rând de Tribunalul București, apoi de Curtea de Apel București, însă deciziile au fost casate de ÎCCJ, care a decis rejudecarea dosarului. Ulterior, în anul 2011, Sebastian Ghiță a fost achitat din nou de Tribunalul București, iar Curtea de Apel București a decis definitiv, joi, să închidă acest proces, după ce faptele s-au prescris. Judecătorii de la această ultimă instanță au decis însă ca inculpații să plătească prejudiciul reținut în acest dosar.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Sebastian Ghiță și alte opt persoane (Dan Constantin Grigoriu, Dan Florin Berendel, Romulus Gheorghe, Ioan Gheorghe Lalu, Alexandru Lenghel, Iriza Ștefan, Mircea Daniel Nicorici și Stela Ștefan) au pus la punct un mecanism folosind mai multe firme, prin care cumpărau produse petroliere de la rafinării, pe care le revindeau altor firme, cu eludarea plății taxei FSDP (taxa pentru fondul special al drumurilor publice).

Procurorii susțineau că prejudiciul creat statului român se ridică la 2 milioane de lei, din care 1,6 milioane lei era prejudiciul realizat de Asesoft Com SRL, companie unde administrator era Sebastian Ghiță.

Julieta TârnovanPublicat Joi, 03 martie 2016
2114
 | 1
 | 6
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Alfred
-1
sper sa nu scape puiul de securist!
Publicat Joi, 03 martie 2016
+Răspunde
Vigientul
+3
Ghiţă, n-ai apucat să spui, tare şi răspicat, depre procurorul de caz care obliga şi şantaja urmăriţii penali, cel pe care voiai să-l denunţi, sau despre comisia SRI şi cei care au ascultat politicienii în campanie? Unde eşti, Ghiţă, ai tăcut? Aşteptăm de ceva vreme să vorbeşti, ba chiar începusei bine să spui, ai verb, subiect, ştii, cunoşti, de ce taci, de la "prescripţie" sau de la companiile de soft, cele care fac bani pt...., asta să fie? Mai eşti vocal, oamenii, dle deputat, NuTrebuie să ştie despre ocultă, nu e voie, zici tu?
Publicat Joi, 03 martie 2016
+Răspunde
Miranda Veracruz Delahoya Cardinal
0
Argument pentru desfiintarea prescriptiilor de orice fel si in orice domeniu . O prescriptie este o insulta la adresa unui pagubas si o afacere banoasa pentru avocatii care trag de timp . Dar cine sa le desfiinteze , caci legislativul este cel mai mare beneficiar - avind si cei mai multi penali - al acestor prescriptii . Tagma Jefuitorilor este bine organizata si n-a fost destabilizata prea consistent prin intemnitarea pe 10 ani a celui mai toxic infractor din Romania . Nu-i dam numele caci il stie toata lumea . Nu , nu va ginditi la Ponta , el e extrem de toxic dar inca n-a fost intemnitat , are viitorul in fata . E un politician tinar si de viitor .
Publicat Joi, 03 martie 2016
+Răspunde
cosmin
+1
pacat, mare mfiot
Publicat Joi, 03 martie 2016
+Răspunde
Alcapone
+2
Cine sta in spatele derbedeului? Ca in spatele lui Tiriac s-a auzit...
Publicat Joi, 03 martie 2016
+Răspunde
mailadeal
+1
asta s-a vrut !
Publicat Joi, 03 martie 2016
+Răspunde
Recomandate
A găsit și Grindeanu doi elefanți
Publicat acum 19 ore şi 56 minute
Adrian Năstase și amantele
Publicat acum 20 ore şi 27 minute
Cine conduce cu adevărat America?
Publicat acum 10 ore şi 16 minute
Un muzeu mic pentru o literatură grozav de mare
Publicat acum 21 ore şi 10 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Fotografiile bunicilor
9 articole/ Actualizat Sâmbătă, 18 martie 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 22 ianuarie 2017
alarm off
România din Piaţa Chibrit
67 articole/ Actualizat Miercuri, 22 martie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
104 articole/ Actualizat Joi, 23 martie 2017
Dumitru Constantin

Se va consemna o premieră în istoria Alianţei Nord-Atlantice odată cu şedinţa miniştrilor de Externe ai statelor membre, programată pe 6-7 aprilie, la Bruxelles.

Dumitru ConstantinPublicat acum 14 ore şi 3 minute