Sebastin Ghiţă, eliberat de autorităţile din Serbia

Sebastin Ghiţă a fost eliberat de autorităţile din Serbia.

Avocaţii fostului deputat au plătit o cauţiune de 200.000 de euro, la Banca Naţională a Serbiei, astfel că judecătorul a dispus revocarea măsurii arestului şi eliberarea fostului deputat.

Ghiţă nu poate părăsi Belgradul, iar judecătorii analizează în continuarea cererea privind procesul de extrădare. De asemenea, acesta trebuie să se prezinte la Poliție de două ori pe lună.

Fostul parlamentar are obligaţia de a rămâne în rezidenţă temporară în caz contrar magistraţii vor putea confisca, fără consimţământul acestuia, cauţiunea depusă pentru eliberare.

Ghiţă a dispărut din ţară în noaptea de 19 spre 20 decembrie 2016, fiind pierdut de poliţiştii care îl filau pe DN1, în timp ce se îndrepta către casă de la un eveniment al SRI.

Pe numele lui Sebastian Ghiţă au fost ulterior emise două mandate de arestare în lipsă. Acesta are deschise în România nu mai puţin de cinci dosare penale

Pe 14 aprilie, Ghiţă a fost localizat şi reţinut în Belgrad. Fostul deputat era însoţit de fratele lui, care avea documente reale, în timp ce fostul parlamentar a prezentat documente false.

Sebastian Ghiţă a fost audiat pe 19 mai, la Curtea Supremă din Belgrad, ca urmare a cererii de extrădare formulată de autorităţile române, şedinţa nefiind una publică. În cadrul audierii, el s-a opus extrădării invocând persecuţii politice. De asemenea, avocatul său a cerut înlocuirea detenţiei cu arestul la domiciliu.

În dosarul „Ponta – Blair”, procurorii anticorupție au cerut arestarea preventivă pentru Sebastian Ghiță în care fostul deputat este acuzat de spălare de bani.

Avocatul fostului deputat a precizat că Ghiță vrea să participe activ la proces şi a cerut audiere prin videoconferință la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procedura a fost însă amânată pentru că nu era asistat de avocatul ales din Serbia. Procedura va fi reluată pe 6 iunie, pentru ca avocaţii sârbi ai omului de afaceri să îşi pregătească apărarea.

Update: Fostul lider al PRU, Bogdan Diaconu, a scris, vineri, pe Facebook, că abia aşteaptă să-l vadă pe fostul său coleg de partid Sebastian Ghiţă, după ce acesta a fost eliberat dintr-o închisoare din Serbia.

”Felicitări, Serbia! Serbia este stat de drept fără MCV! Serbia are un stat drept! Mă bucur pentru tine, Sebi! Abia aştept să ne vedem”, a scris pe Facebook fostul deputat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.