Secera și ciocanul guvernamental

Actualul premier al României a ajuns captiv unor declarații prin care a pus în mișcare subiecte fierbinți, însă toate acestea împotriva sa. Ajuns în poziția ingrată de salvator al țării, personajul pare rupt din știrile despre Venezuela. Avea România nevoie de Liviu Dragnea și de premierul Tudose pentru a depăși securismul infernal al regimului Băsescu? Răspunsul este simplu, la îndemână, ca atare, este preferabil să îl păstrăm pentru alte vremuri. Destabilizarea regimului anterior, antinațional și antidemocratic se transformă în zăngănitul secerei și ciocanului, dând multe iluzii celor care se agață de ofertele propagandei. Orice replică acidă trimisă spre cei care au guvernat reprezintă un posibil punct al perspectivei spre schimbare. Ceea ce încearcă însă actualul premier depășește cam tot ce am avut în ultimii 27 de ani și sunt semne că lucrurile ar putea să o ia razna de tot. Înșelătoarele proiecte postdecembriste s-au ținut lanț, umilind în totalitate societatea. Nimeni nu ar fi crezut că după 27 de ani România se va întoarce continuu, programatic, în propriul ei trecut regizat de alții, de care s-a despărțit prin vărsare de sânge. Un premier ca Mihai Tudose este tot ce lipsea în acest context mai mult decât neliniștitor.

Liviu Dragnea a ajuns deja un negociator, interfața președintelui Iohannis în sferele oculte ale unei puteri politice realmente găunoase. Că nu mai există alți oameni politici care să-și asume și să propună un program de guvernare rezonabil, așa cum se vehiculează deseori, este ca o dezinformare manipulatoare. Premierul și echipa PSD care gestionează acum țara nu sunt cu nimic mai prejos decât alții care îi secondează, poate fără voie. Toată clasa politică, opoziție și putere, pare a fi înțeleasă într-o direcție mai mult decât periculoasă. Toți vor un stat la dispoziția politicienilor și a servitorilor acestora. Proiecte de legi, inițiative, inclusiv interpretarea Centenarului, dovedesc o clasă politică utilă sistemelor totalitare. Imobilismul legislativ antireformist a devenit identic celui din statul totalitar, contribuind la un blocaj tot mai șocant al treburilor publice.

Secera și ciocanul guvernamental par a fi și un simbol cert al Cotroceniului, transformat în simplu centru de achiziții militare, de au ajuns oamenii sub arme victime ale unor incompetențe moral-sistemice evidente. Achiziționăm avioane second-hand, care necesită costuri de întreținere cât dublul unor flote noi, iar motivul că suntem obligați la aceste tranzacții nu-i decât incompetența sistemului intern. Nu numai premierul Tudose se află în treabă, ci toți șefii săi, până la cei mai înalți din ierarhie. România este în impas, iar cei în drept să rezolve cumva lucrurile par chiar încântați de situație.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1329 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.