Seceta a diminuat valoarea producției agricole a României

Valoarea producției agricole a României a scăzut cu 6,6% în 2015 față de cea din 2014, ajungând la 68,98 miliarde de euro, diminuare cauzată, în principal, de condițiile climatice nefavorabile, în special secetă, a anunțat Institutul Naţional de Statistică (INS).

În felul acesta, sectorul agricol a reprezentat o frână la creșterea economică de anul trecut, având o contribuție de -0,5% la creșterea PIB-ului, fiind singurul sector economic care a consemnat o astfel de influență.

Creșterea economică pentru 2015, excluzând agricultura, care stă la mila vremii, s-a aflat la un maxim post criză, de 4,2%. INS a reconfirmat însă o creștere de 3,7% în 2015, cu un avans puternic al consumului, dar și cu investiții peste așteptări.

În ultimele două decenii, ponderea agriculturii în PIB a scăzut de patru ori, ajungând la 4,4%, cel mai scăzut nivel istoric, conform unor calcule ZF. În România, 63,5% din valoarea totală a producţiei agricole, adică 43,8 miliarde de euro, a fost generată, anul trecut, de producţia vegetală, dintre care culturile de cereale au reprezentat 33,7%, cele de legume şi pepeni – 21%, iar culturile de fructe şi struguri au contribuit cu 10,3%, conform INS.

În comparaţie cu 2014, producţia vegetală a scăzut însă cu 10,4%. Ponderea valorii culturilor de legume şi pepeni precum şi de plante uleioase a crescut cu 3,8 puncte procentuale, respectiv cu 0,9 puncte procentuale, iar cea a culturii de cartofi şi a culturilor de cereale a scăzut cu 3,4 puncte procentuale, respectiv cu 1,2 puncte procentuale.

La fructe şi struguri, ponderea se menţine constantă. Creşterea animalelor a contribuit cu 35,3% la valoarea producţiei agricole din România, 26,5% din valoarea producţiei animale de 24,3 miliarde de euro fiind generată de produse obţinute din prelucrarea laptelui în fermă zootehnică. Comparativ cu 2014, producţia animală a lui 2015 a crescut cu 1,5 %. Structura valorică a producţiei animale la principalele specii şi grupe de produse prezintă mici diferenţe în anul 2015 faţă de anul precedent. La păsări ponderea a crescut cu 2,0 puncte procentuale, iar la porcine, ovine şi caprine ponderea a scăzut cu 1,1 puncte procentuale, respectiv cu 0,4 puncte procentuale. Serviciile agricole şi activităţile anexe au generat, anul trecut, cu 1,2% din valoarea totală a producţiei agricole, adică 859,6 milioane euro, în scădere cu 13,5%, faţă de 2014.

Producţia agricolă a României reprezintă 4% din valoarea producţiei totale din Uniunea Europeană, de peste 392,3 miliarde de euro, potrivit datelor Eurostat. Cea mai mare contribuţie o au Franţa (18% din totalul la nivelul UE), Germania (13% din total), Italia (12,3%), Spania (10,47%) şi Marea Britanie (7,8%).

Dintre marii producători agricoli din Uniunea Europeană, România a avut, în 2015, cea mai mare producţie de floarea soarelui, a doua producţie de porumb (după Franţa), a cincea producţie de grâu (după Franţa, Germania, Marea Britanie şi Polonia) şi a cincea producţie de cartofi (după Germania, Franţa, Polonia şi Marea Britanie), arată datele INS.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.