Secretarul general al NATO, anunț care vizează România

Update Stoltenberg a anunțat vineri seară, la Varșovia, că NATO a aprobat o prezență militară multinațională în România sub conducere românească, relatează agențiile internaționale de presă.

Potrivit agenției EFE, această prezență va consta într-o brigadă alcătuită în principal din efective române și bulgare.

De asemenea, secretarul general al NATO a anunțat că liderii statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice au aprobat desfășurarea a patru batalioane în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, în cadrul măsurilor de contracarare a amenințării reprezentate de Rusia.

Declarațiile anterioare ale șefului NATO

Alianța Nord-Atlantică va transforma o brigadă românească într-o brigadă internațională pentru a-și întări prezența în sud-estul Europei, a anunțat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la un forum la nivel de experți, organizat la Varșovia cu ocazia summitului NATO, conform discursului postat pe site-ul NATO.”Vom transforma o brigadă românească într-o brigadă multinațională pentru a ne întări prezența în zona de sud-est a Alianței”, a declarat Stoltenberg.

”Ne vom afirma de asemenea angajamentul față de partenerii noștri din est — față de Ucraina, Georgia și Republica Moldova — pentru a-i ajuta să reziste presiunilor din exterior și pentru a avansa pe calea reformelor”, a spus secretarul general.

”Astăzi, vom conveni asupra întăririi prezenței noastre în estul Alianței. În Estonia, Letonia, Lituania și aici, în Polonia. Vom desfășura, prin rotație, un batalion robust, multinațional în fiecare din aceste state, pentru a arăta în mod clar că un atac împotriva unui Aliat va primi răspuns din partea forțelor din întreaga Alianță”, a adăugat Stoltenberg, mulțumind ‘Canadei, Germaniei, Marii Britanii și SUA pentru că au decis să asigure comanda acestor batalioane’.

Potrivit secretarului general, NATO își va ”crește apărarea împotriva amenințărilor hibride, a atacurilor cibernetice și a atacurilor cu rachete balistice din afara spațiului euroatlantic”.

”Poziția noastră este clară. NATO nu caută confruntare. Nu vrem un nou Război Rece. Războiul Rece este istorie. Și ar trebui să rămână istorie”, a mai spus Jens Stoltenberg, subliniind că NATO ”va continua să caute un dialog constructiv și semnificativ cu Rusia (…) pentru a risipi orice neînțelegeri și a reduce riscul unor incidente militare sau de accidente care să scape de sub control”. ”Rusia este cel mai mare vecin al nostru și parte integrantă a securității europene, așa încât dialogul este esențial”, a mai declarat secretarul general al Alianței.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.