Secretizarea abuzivă produce corupţie instituţionalizată

Notele şi informările de uz intern ajunse pe birourile şefilor Poliţiei Române dovedesc faptul că munca de zi cu zi a jurnaliştilor nu este în zadar. Anchetele de presă produc efecte şi, din când în când, schimbă mentalităţi, obiceiuri şi atitudini în Ministerul de Interne, un sistem corupt şi înţepenit pus la cheremul unor politruci prin ordine interne secretizate. “Informările” trimise de ofiţerii de la IPJ Satu Mare, în atenţia şefilor din cadrul Inspectoratulului General a Poliţiei Române (IGPR), în perioada 2012 – 2013, dovedesc faptul că presa nu este doar citită, savurată şi analizată în amănunţime de poliţişti la toate nivelurile de subordonare. Unele materiale de investigaţii bine documentate stau la baza multor note, rapoarte şi informări despre legăturile angajaţilor aduşi pe sprânceană în instituţiile subordonate ministerului, cu crima organizată şi cu reţelele de interlopi periculoşi care au ajuns să domnească în anumite zone ale ţării. Este încă o dovadă că secretizarea abuzivă a documentelor, de orice natură provoacă corupţie instituţionalizată şi protejează crima organizată. Corespondenţa internă dintre ofiţerii de la Satu Mare cu structurile centrale subliniază caracterul clasificat al datelelor “a căror veridicitate nu poate fi pusă la îndoială” oferite de jurnalist prin documentul analizat.

Vă punem la dispoziţie în continuare un fragment din corespondenţa poliţiştilor sătmăreni, referitor la articolul ”Dimensiunile crimei orgarnizate la nivelul României / Analiza operaţională TRIDENT. Contrabandă cu droguri, ţigări şi utilaje furate” apărut în cursul anului 2013 în cotidianul local Gazeta de Nord-Vest şi în ziarul ZiuaNews, sub semnătura jurnalistului Ohanesian Eduard Ovidiu.

“În data de 30 noiembrie 2013, un alt material cuprinzând nereguli şi aspecte ale managementului defectuos exercitat de Urâte la nivelul Serviciului Investigaţii Criminale, prezentate punctual (în total 34 puncte) şi foarte amănunţit, a fost trimis la aceeaşi Direcţie Investigaţii Criminale din I.G.P.R., care l-a desemnat pe dl. Harasim de la Serviciul Urmăriri să verifice cu simţ de răspundere şi la modul cel mai obiectiv cu putinţă tot ceea ce cuprindea materialul respectiv. Dupa 4 (patru) zile în care a muncit asiduu, dl. Harasim s-a reîntors la Bucureşti, de unde au venit concluziile, previzibile de altfel: nimic din ceea ce s-a scris nu se confirmă !!!

…………………………….

În continuare prezentăm cateva fragmente din cel de-al doilea material trimis la Direcţia Investigaţii Criminale în 30 noiembrie 2013:

12. – în data de 2 aprilie 2013 în cotidianul local Gazeta de Nord-Vest a fost publicat un articol referitor la o anchetă realizată de jurnalistul Ovidiu Ohanesian, pe baza unui raport scris de specialişti ai Biroului TRIDENT Satu Mare, al cărei rezultat a fost postat de către jurnalist pe site-ul ”ziuanews.ro” în 27 februarie 2013, sub titlul ”Dimensiurnile crimei organizate la nivelul României/Analiza operaţională TRIDENT. Contrabanda cu droguri, ţigări şi utilaje furate ”. În acest articol jurnalistul menţionează, printre altele : ”Am intrat recent în posesia unui raport complex, diseminat la nivelul Ministerului de Interne în perioada 2010-2011, referitor la traficul de droguri, ţigări şi utilaje în vestul şi nord-vestul României, document emis în baza unei analize operaţionale realizate de Biroul Trident Satu Mare… ”

Practic, documentul la care se referă Ovidiu Ohanesian reprezintă Evaluarea activităţii informative desfăşurate de structura mai sus menţionată în perioada 2010- 2011, care este redată punctual, aşa cum a fost întocmită. La punctele 16 şi 19 ale materialului se arată că în cursul anului 2009, numitul Man Gheorghe Dănuţ, cel mai renumit traficant de autovehicule furate din străinătate (alături de Opriş loan) şi nimeni altul decât naşul de cununie al finului său, Urâte Dinu Florin (!!!), a intervenit fără succes la S.I. C. pentru a recupera două utilaje agricole furate din străinătate, care fuseseră ridicate de lucrătorii de la ”Trafic şi furturi auto ” după ce au fost găsite la fraţii Mastromauro, cetăţeni italieni, care de mai mulţi ani derulau activităţi agricole şi alte afaceri în comuna Lazuri dar şi în alte localităţi de pe raza judeţului Satu Mare. La acea vreme la comanda S.I.C. se afla cms. Șef Boşca Vlad iar mare parte din activitatea infracţională a italienilor a fost documentată în urma valorificării informaţiilor furnizate de Jurj Felician, aflat pe atunci la Compartimentul ”Grupări infracţionale”.

În cuprinsul acestui articol se mai menţionează că marea majoritate a utilajelor agricole furate din străinătate şi aduse în Satu Mare erau oferite spre vânzare în cadrul unor discuţii şi negocieri care aveau loc la o balastieră situată la cca.2 kmde localitatea Odoreu, proprietatea unui anume domn Turcu, nimeni altul decât socrul lui Urâte Dinu Florin (!!!)

În momentul în care am luat la cunoştinţă de conţinutul articolului mai susmenţionat mi-au venit în minte şi alte aspecte în legătură cu utilaje agricole sustrase din străinătate şi traficate pe raza judeţului Satu Mare. Primul dintre acestea viza două utilaje transportate din Italia de numitul Amariei Viorel şi lăsate într-un depozit situat pe bld. Lucian Blaga din Municipiu. În preajma sărbătorii Craciunului din 2010, paznicul de la acel depozit a făcut o sesizare cu privire la faptul că cineva dă târcoale pe acolo şi îi este frică să nu fie hoţi, care încercau sustragerea utilajelor. întrucât în acea perioadă aveam de-a face cu un fenomen pe linia furturilor de utilaje şeful S.I.C., comisar şef Boşca Vlad le-a dispus subordonaţilor săi Vida Vlad şi Taloş Voicu să se deplaseze la depozit, ca să vadă despre ce e vorba şi să verifice seriile utilajelor respective, pentru a stabili dacă nu cumva sunt furate din străinătate. În urma verificărilor a rezultat că seriile acelor utilaje erau în regulă. La căteva zile după aceasta italianul care trimisese utilajele a renunţat să le mai vândă, retransportându-le în Italia. Apoi, în noaptea de 17/18 ianuarie 2011, în urma organizării unei acţiuni, condusă de şeful S.I.C., lucrători de la aceasta structură, sprijiniţi de ”mascaţi l-au prins în flagrant pe celebrul hoţ de autovehicule şi utilaje Florea Petru Marcel, în timp ce sustrăgea un utilaj agricol dintr-un depozit din municipiu. În cursul cercetărilor procurorul de caz, Chendereş Ioana, a apreciat că în cauză este vorba despre instigare la furt calificat şi a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, care a început verificările faţă de poliţiştii Boşca Vlad şi Jurj Felician. Înainte ca dosarul cauzei să fie trimis la Oradea, procurorul de caz a aflat şi despre întâmplarea din decembrie 2010 şi a solicitat să-i fie adus pentru audieri numitul Amariei Viorel.

Ros de invidie pe succesul profesional al celor de la S.I.C., Urâte i-a dispus telefonic subordonatului său de la B.I.C., Pop Cristian Ionuţ, să nu-l găsească pe Amariei (!), adăugând că pentru acele utilaje Jurj ar fi încasat suma de 10.000 Euro. Și acest aspect a fost avut în vedere de procurorul de caz în momentul înaintării dosarului la Oradea insă, după primele verificari, s-a stabilit că nu corespundea adevărului. Cercetările în acest caz nu sunt încă finalizate iar pentru ca în dosarul cu flagrantul încă nu s-a propus o soluţie, de curând Florea Petru Marcel a fost pus în libertate !!!

În fine, ultimul aspect despre care mi-am amintit la citirea articolului îl semnalasem în cuprinsul Notei-Raport din data de 12 iulie 2012, ce mi-a fost solicitată de către domnii care au fost trimişi de la Bucureşti să verifice „cu simţ de răspundere” cele sesizate de mine în Informarea către dl. Pitulescu. Menţionasem acolo ”solicitudinea” de care dă dovadă Urâte în relaţiile cu cetăţenii şi ”implicarea deosebită ” în soluţionarea problemelor reclamate de aceştia, ce puteau fi confirmate şi de numitul Oros Grigore zis ”Bâţu”, domiciliat în Satu Mare, str. Botizului. Acesta a reclamat furtul unui tractor marca John Deer din localitatea Lazuri, motiv pentru care a fost invitat de Urâte la un bar de pe str. Magnoliei din municipiu, unde a fost luat la bani mărunţi pentru că şi-a permis să depună reclamaţie. Acest lucru îl aflasem în cursul zilei de 10 iulie 2012 şi am convingerea fermă că nu a fost verificat de cei doi domni controlori. Revenind la articolul lui Ovidiu Ohanesian, dacă fac o coroborare simplă a datelor din conţinutul acestuia, a căror veridicitate nu poate fi pusă la îndoială ţinând cont de caracterul clasificat al materialului în care au apărut (Analiza operaţională TRIDENT), cu celelalte aspecte referitoare la preocuparea manifestată de Urâte pentru acest domeniu al utilajelor furate din străinătate şi traficate pe teritoriul României, îmi este imposibil să nu mă întreb (retoric, desigur !): Oare aducerea lui Urâte la comanda S.I.C., în urma acelui telefon primit de dl. inspector şef este absolut întâmplătoare sau are semnificaţii şi scopuri mult mai ”profunde” ? Probabil că nu vom afla niciodată răspunsul la aceasta întrebare, pentru simplul fapt ca NU SE DOREȘTE ACEST LUCRU ! ‘în legătură cu apariţia acelui articol de presă, în data de 4 aprilie 2013 comisar şef Boşca Vlad a făcut o sesizare, apreciind că la nivelul I.P.J. Satu Mare s-a înregistrat un incident de securitate şi solicitând efectuarea de cercetări pentru a se stabili condiţiile în care acesta s-a produs, precum şi persoanele care se fac responsabile pentru acesta. Din ceea ce cunosc, până la această dată nu a primit răspuns de la I.P.J. Satu Mare la acea sesizare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard O. Ohanesian 145 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.