Secretomania dlui Băsescu

Stând la pândă, cum o face de obicei, și așteptând greșelile celorlalți competitori politici, fostul președinte a simțit că negocierile de fuziune între PSD și UNPR, apoi PNL și PUNR n-aveau cum duce la rezultatele scontate de respectivele formațiuni. Cu atât mai mult cu cât ieșiseră la iveală nu numai rufele murdare ale partidei „interesului național”(?), ci și modul șovăielnic și speculativ de abordare a negocierilor de către Liviu Dragnea, pe de o parte, iar pe de alta, încercarea străvezie a UNPR de a-și salva pielea, așa cum a făcut-o din 2010 încoace, pe seama celorlalți.

TB a înțeles din capul locului că discuțiile de întrolocare a celor două formațiuni trebuie să fie secrete pentru ca în spațiul public să nu înceapă fie chibițăreala specific dâmbovițeană, fie luarea în râs a principalilor autori și încercarea de le trage covorul de sub picioare. Maestru al jocurilor de culise, a dorit ca știrea fuziunii să fie un șoc emoțional care să-i garanteze creșterea bruscă a PMP în opțiunile electoratului. Numai că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu aceea din târg.

TB a uitat că „vara nu-i ca iarna” și minunile la români nu țin nici măcar trei zile, topindu-se de caniculă ca și cum nici n-ar fi fost. De lipsa interesului electoral pentru cele două formațiuni construite de el însuși pentru a-și putea face tot el întâi jocurile politice nu e cazul să mai amintim, dar trebuie spus totuși că viitorul unor astfel de creații personale, lipsite complet de ideologie și răsucite după cum bate vântul puterii, este caduc, nu numai în România.

Firește, n-a fost doar „căldura mare”, ci și urmările unui mod insolent de a face politică. Mai puneți și partea ascunsă a cont(r)actelor politice cu social-democrații lui Dragnea: mai toți „greii” lui Gabriel Oprea se oploșiseră pe lângă organizațiile de bază ale „poporului pesedist”, iar ceilalți au plecat unde au văzut cu ochii, doar-doar vor mai prinde un loc eligibil pe listele de la toamnă. Cei ce nu s-au putut lipi niciunde în frunte cu proaspătul președinte Valeriu Steriu, mai cu seamă aceia din fosta făcătură PPDD a lui Dan Diaconescu, au „scrijelit cu unghiuțele ușa” popularilor lui Băsescu, cel ce nu a mai făcut mofturi și le-a deschis.

S-au luat două nevoi, doi sărăntoci, niciunul cu șanse reale de a trece pragul electoral în toamnă, au titrat în cor „presarii și fătucile cu ochii cât cepele”. Numai Ion Cristoiu face figură separată, ridicându-i mingi la plasă: „TB a făcut o mișcare colosală! S-a plasat ca lider al Opoziției, profitând de somnolența PSD”. În ce va fi constând „mișcarea colosală”? În secretomanie? Nici măcar asta nu se adeverește: liderul PNL, Cătălin Predoiu, știa de câteva zile, fiind, cică, singura decizie posibilă „pentru că niciunul dintre partide nu ar fi intrat în Parlament”.

A devenit realmente TB liderul Opoziției(?) prin fuziunea celor două partide? Din contra, trecutul său justițiar s-a compromis iremediabil cu tot cu cele două mandate la Cotroceni, iar imaginea sa e și mai ștearsă: s-a ales cu o „soluție imorală” la fel ca în 2004, dar măcar atunci avea de impus un guvern liberal condus de colegul de leadership al Alianței D.A., Călin Popescu-Tăriceanu. Acum singura motivare este doar una conjunctural-politicianistă, continuarea jocurilor politice ca prim-combinator.

Sigur că a luat în calcul mai ales zestrea UNPR, o mulțime de sedii locale și organizații pe care speră să le poată reactiva, dacă nu, măcar să le aibă ca monedă de schimb fiindcă până la urmă va trebui să negocieze cu alte formațiuni în cazul trecerii pragului electoral.

Mi-a atras atenția că mai toți comentatorii vorbesc de negocieri secrete. Ca și cum „combinațiile” la noi nu s-ar face pe la colțuri și pe sub mese, ba chiar și la budă. Și apoi de ce să le fi ținut secrete? Ce avea de ascuns? Nu cumva se temea că urmașii Generalului ar mai putea negocia și cu alții, iar PMP ar putea rămâne „fără coledzi”, scufundându-i-se corăbiile fostului căpitan de cursă lungă?

Aș vorbi mai degrabă de cinism politic: într-o vreme când societatea așteaptă reformarea clasei politice, nu defilezi cu figuri compromise care și-au dovedit ineficacitatea, traseismul scârbavnic și chiar apetit pentru corupție.

https://tomegea.wordpress.com/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.