×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 37 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 19 august 2017, 21:43
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Secunda care a salvat onoarea poliţiei franceze
Radu Ciobotea
Radu Ciobotea

Persistă câteva nelămuriri asupra tragediei de la Paris. Se cunosc faptele, dar nu se înţelege miza. Un poliţist ucis şi doi răniţi, toţi din compania 32 de intervenţie a Direcţiei de ordine publică şi circulaţie (DOPC) a Prefecturii de poliţie din Paris, plus o trecătoare aflată în zonă, rănită şi ea. O maşină din care un individ deschide focul cu o armă automată. Tragedia se petrece pe cel mai faimos şi mai luminat bulevard din lume, Champs-Élysées, în mijlocul unui fluviu de maşini şi al unei tumultuoase mişcări de pietoni. Ora, 20.50, de maximă audienţă a emisiunilor electorale. Penultima zi a dezbaterilor. Nimeni din miile de oameni aflaţi lângă agresor nu e vizat. Doar o maşină de poliţie, adică un simbol al siguranţei, supravegherii, ordinii, legalităţii.

Ceva s-a schimbat semnificativ în strategia Statului Islamic, dacă acolo s-a aflat creierul acestei operaţiuni. După sute de lovituri teroriste care au vizat mulţimea ca să instaureze panica, avem o nouă acţiune teroristă care atacă un simbol. Spun „dacă acolo s-a aflat creierul”, fiindcă am impresia că unele dintre masacrele produse de ISIS au fost pure improvizaţii ale unor minţi bolnave, care au căutat modalităţi proprii de a-şi exersa puterea de a ucide, găsind o cauză provizorie în existenţa terorismului islamic. Dacă bombele, sacrificiile rituale ale ucigaşilor, împuşcarea în delir a sute de oameni vinovaţi doar pentru că se află în acel loc (puteau fi printre ei şi musulmani, chinezi, japonezi sau admiratori ai terorismului), călcarea cu camionul a unui număr cât mai mare de pietoni, asistăm la o cu totul altă secvenţă. Tragerea la ţintă.

Identitatea agresorului este „cunoscută şi verificată”, declară procurorul Republicii, François Molins, explicând că, din raţiuni de derulare a anchetei, numele nu poate fi dezvăluit. Precauţie inutilă, fiindcă agenţia Amaq, specializată în propaganda djihadistă, anunţă că este vorba despre Abu Yussef le Belge (belgianul, adică). Cu toate acestea, surse din grupul de anchetă al poliţiei “scapă” către presă informaţia că ar fi vorba despre un anume Karim C., cetăţean francez în vârstă de 39 de ani. Întâmplarea face că, oricare dintre ei ar fi, vorbim despre persoane de cetăţenie franceză, antrenate de ISIS şi aflate sub supravegherea autorităţilor din Hexagon de mulţi ani. Poliţia, precum şi Direcţia generală de securitate internă (DGSI) merg pe varianta Karim C., cu domiciliul lângă Paris, în departamentul Seine et Marne, unde se desfăşoară acum anchete care caută posibili complici. Dacă acesta este ucigaşul, atunci autorităţile franceze nu stau prea grozav în materie de supraveghere şi prevenire a acţiunilor teroriste. Omul fusese condamnat încă din 2005 la 20 de ani de închisoare pentru trei tentative de omor, dintre care două vizau poliţişti. Scenariul a fost acelaşi, omul se afla în maşină şi intră intenţionat într-o maşină în care se aflau doi fraţi, dintre care unul poliţist. Teroristul era, fireşte, înarmat şi cu un revolver.

Actele lui erau, în seara sângeroasă de pe Champs-Élysées, în bună regulă, buletinul şi cartea de identitate erau valabile şi legale, omul fiind, aşadar, un bun francez care se plimba pe bulevardul luminii. Cum de a ajuns el un onest cetăţean după ce fusese condamnat pentru terorism, asta doar logica sucită şi umanismul funciar al justiţiei franceze pot explica. Eliminarea lui a fost un noroc chior, acela ca unul dintre politiştii răniţi să poată scoate pistolul şi să tragă. A fost secunda care a salvat onoarea poliţiei franceze.

Important mai este şi altceva. În nici unul dintre atacurile teroriste din Franţa nu putem vorbi despre imigranţi. Toţi agresorii au fost francezi, majoritatea aflaţi sub „supravegherea” poliţiei. Oameni născuţi şi educaţi în Franţa, aşa cum agresorii din Marea Britanie fuseseră buni cetăţeni britanici. Nici pomeneală de est-europeni, de oameni care îşi câştigă o pâine cărând scânduri şi moloz, nici gând de imigranţii pe care Marine Le Pen îi consideră un pericol public şi pe care îi doreşte expulzaţi în mod fulgerător şi necruţător.
Evident, candidaţii la funcţia de preşedinte al Franţei şi-au reorientat comportamentul. François Fillon, Marine Le Pen, Benoît Hamon şi Emmanuel Macron şi-au anulat deplasările în ultima zi de campanie. Discursurile lor se orientează spre lupta împotriva terorismului, încercând să câştige cât mai multă simpatie populară. Întrebarea subzistă, totuşi: dacă ISIS nu are vreun mesaj de susţinere pentru unul dintre candidaţi şi nici nu a plănuit vreun atac în masă, atunci care a fost mobilul acestei acţiuni, în ziua, la ora şi în contextul politic de joi seara? Mi-e teamă că răspunsul, vorba unui celebru cântec folk românesc, e vânare de vânt.

Radu CioboteaPublicat Vineri, 21 aprilie 2017
3616
 | 8
 | 8
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
neconformistul
+1
Si atunci , care este secunda aceea ? Ca din material nu rezulta ! Sau reprezinta ceva "confidential " ! Adica , moedel american ! Numai astia lanseaza zvonuri care nu pot fi dovedite , le mediatizeaza "la maxim " ca fiind certitudini , iar cand li se cer dovezi, argumente - te trimit la "sursa ", adica la CIA , unde totul este "secret " . Ca atare, "minciuna secreta " trebuie crezuta !
Publicat Sâmbătă, 22 aprilie 2017
+Răspunde
observator
+8
Musulmanii sunt aproape 50% din locuitorii Frantei. Astazi pericolul vine dinspre vest spre est.
Publicat Sâmbătă, 22 aprilie 2017
+Răspunde
Van gogu
+3
Intr-adevar, l-au tradus si romanii, dar piesa e a lui Bob Dylan "Blowin' in the Wind"
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
scott
+6
asa deci atacantul era cetatean francez, dar de ce origini, de ce religie ?
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
balloo @ scott
+1
Religie ? BANUL ! (din mina patronului saudian)
Publicat Sâmbătă, 22 aprilie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
0
GRAV FF GRAV ACESTA ERA SAU NU SUB SUPRAVEFGEREA POLITIEI SI DACA DA DE CE A FOST ELIBERAT MAI REPEDE SI NU S AU LUAT SI ALTE MASURI ASUPRA LUI !!!???????E CLAR JIHADUL CAUTA ACUM ALTE TINTE CHIAR IN INIMA FRANTEI 2 POLITISTI UCISI UNUL GRAV RANIT SI INCA CEL PUTIN UN TERORIST LIBER !!!!S A TERMINAT CU LIBERTATEA IN FRANTA SI IN EUROPA TREBUIE ACESTI BARBARI TRIMISI IN TERITORIILE DE PESTE TARI ALE FRANTEI SAU IN GERMANIA SA SE SPELE PE CAP MERKEL CU EI !!!!!!SUNT MULTE DE SPUS BINE CA NU A TRAS IAR IN POPULATIE DAR TIINTA LUI ERA CLAR POLITIA SIMBOL AL PUTERII FRANCEZZE !!!!!DOAMNA LE PENN ARE MULTE SANSE DE CASTIFG ASA NU SE MAI POATE SI CONTROALE LA FRONTIERELE FRANCEZE SI ALE UE SI UNIREA REPET A TUTUROR SERVICIILOR DE INFORMATII PLUS SUA SI RUSIA !!!!!!!DUMNEZEU SA I ODIHNEASCA IN PACE PE CEI DOI POLITISTI !!!!!!GATA CU PRINCIPIILE UMANITARE VOR RAZBOI RAZBOI SA FIE SA FIE ELIMINATI FARA MILA ,SUA TREBUIE SA SE IMPLICE CA SI RUSIA LA ACEASTA VANATOARE DE JIHADISTI BARBARI !!!!!!!!!! SEMNEAZA UN CET RO INCA PENSIONAR DEMN SI CURAJOS SATUL DE ACEASTA ISIS CUM SUNT SATUL DE POLITICA DAMBOVITEANA DE ASTA VREAU SA PLEC IN AFRICAINTR O TARA SARACA SA AJUT INTR O TABARA DE REFUGIATI NU VREAU BANI VREAU SA AJUT 2 SAU 3 ANI !!!!!!!DUMNEZEU SA NE AJUTE SI SRI- UL SA NE PAZEASCA CUM A FACUT O SI PANA ACUM IMPREUNA CU POLITIA !!!!!!SERVICIILE DE LA NOI TREBUIE SA SI DEA MANA SA NU MAI EXISTE ANIMOZITATI !!!!!!!!!!!! HRISTOS A INVIAT !!!!!!!
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
donvirgillo
+2
Acesti "fanatici" cum le spuneti, nu fac altceva decat ce profetul lor le-a spus si poruncit - sa ucida infideli - cei care nu cred in Allah - si ipocriti - care chiar daca sunt musulmani, nu practica nu adevarat islamul. Astfel religia pacii - nu ni se tot spune - loveste din nou! La Westmister teroristul a vrut sa omoare un polician. Acum un politist! Aveti mai jos citatul din Coran care ne reveleaza actiunea lor: Asa cum spune in Coran, Sura 8 cu 12: "12. [Aduceți-vã aminte] când Domnul tãu le-a revelat îngerilor : "Eu sunt cu voi! Întãriți-i, asadar, pe cei care cred! Eu voi arunca spaimã în inimile celor care nu cred! Loviți-i, deci, peste gâturi și loviți-i peste toate vârfurile degetelor" iar explicatia: Sensul general este de "loviți oricum este posibil!".
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
mariuta
0
pai eu cred ca e vorba ca Marie Le Pen sa castige alegerile! daca MLP castiga alegerile va urma o reactie politica specifica dreptei nationaliste franceze, lucru care de mult asteptat de statul islamic pentru a-si justifica actiunile el putand spune acum ca s-a intrat intr-un razboi la civilizatiilor! ca atare, daca europenii vor sa limiteze si sa anihileze terorismul ei nu trebuie sa faca altceva decat sa-si respecte valorile fundamentale legate de drepturile omului si ale cetateanului! pe fond, este o batalie intre spirite, chiar daca apar morti!
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Recomandate
Vinul și riscul mai mic de diabet II
Publicat acum 7 ore şi 31 minute
Simona Halep, meci dramatic cu  Konta
Publicat acum 13 ore şi 30 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017