Şedinţă cu scântei la Tribunalul București în cazul Adrian Năstase

Adrian Năstase a fost adus, luni dimineaţă, la Tribunalul Bucureşti, care urmează să ia o decizie definitivă privind cererea acestuia de eliberare condiţionată după executarea unei treimi din pedeapsa de doi ani de închisoare primită în dosarul „Trofeul calităţii”. După două amânări, procesul a fost reluat luni în jurul orei 12.00.

La reluarea discuţiilor din acest dosar, procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată a susținut în faţa instanţei că, după ce a studiat documentele depuse la dosar, a găsit numeroase acte depuse de avocaţii lui Năstase care nu poartă ştampila „conform cu originalul” şi alte înscrisuri care au această ştampilă, dar este pusă în condiţii suspecte.

Procurorul a mai susţinut că nu înţelege cum de a depus apărarea lui Năstase dosarul de penitenciar al acestuia, în condiţiile în care doar unitatea de detenţie deţine acest dosar.

Astfel, procurorul s-a opus depunerii mai multor seturi de înscrisuri în acest dosar, arătând că unele dintre ele nu sunt conforme cu originalul, că 235 de pagini au fost depuse de un avocat care nu are calitate în cauză, respectiv de Carmen Paştin, şi că un al treilea set de înscrisuri conţine multe zone şterse sau pagini incomplete.

Referitor la acest al treilea set de înscrisuri, Adrian Năstase le-a spus judecătorilor că zonele incomplete conţineau în documentele originale numele sau datele personale ale mai multor persoane alături de care el a derulat activităţi în închisoare.

Adrian Năstase a susţinut că, cel mai probabil, oficialii penitenciarului au şters aceste zone cu markerul pentru a nu ajunge în spaţiul public datele personale ale acestor terţe persoane.

Instanţa a înlăturat de la dosar documentul de 235 de pagini transmis la dosar de avocata Carmen Paştin, a menţinut toate actele oficiale depuse de avocaţi şi de instituţii şi a arătat că, în motivarea deciziei ce va fi luată se vor face menţiuni clare dacă vor fi preluate argumente din oricare alte înscrisuri.

După discutarea acestor aspecte, procurorul DNA a prezentat motivele de recurs, arătând de ce în opinia acuzării Adrian Năstase nu ar trebui încă eliberat.

Procurorul DNA a susţinut că Adrian Năstase a participat la programe de reeducare doar pentru a putea fi eliberat mai repede şi au arătat că dovezile depuse de avocaţi la dosar nu sunt adevărate. Procurorii au mai contestat faptul că recursul are loc la Tribunalul Bucureşti, spunând că acesta ar fi trebuit judecat la Tribunalul Ilfov. Mai mult, procurorii susţin că Adrian Năstase „nu s-a îndreptat”. Adrian Năstase a răspuns de fiecare dată ironic, arătând că, prin tot ceea ce a depus la dosar, a încercat doar să-i ajute pe procurori să înţeleagă despre ce este vorba în acest dosar.

Apărarea lui Adrian Năstase a acuzat pe parcursul şedinţei de judecată DNA de tergiversarea judecării cauzei, precum şi de o competitivitate neloială, arătând că fostul premier a fost recompensat inclusiv după ce i s-a admis la Judecătorie cererea de eliberare condiţionată. Avocatul a precizat că recompensa a constat în suplimentarea dreptului la vizită.

UPDATE ora 13.00: Susţinătorii lui Adrian Năstase au început să vocifereze în sala de judecată, din cauza contestaţiilor formulate de procurorul DNA, judecătorii avertizând că evacuează sala dacă aceştia vor continua.

UPDATE ora 13.30: Avocaţii lui Năstase au cerut respingerea recursului procurorilor, acuzându-i pe procurorii DNA că nu cunosc limba română. Avocaţii au semnalat instanţei că, în paginile recursului, au fost găsite mai multe greşeli gramaticale grave, printre care dezacorduri gramaticale, cacofonii şi virgule puse între subiect şi predicat. Ca să dea o aparenţă juridică ironiilor, avocaţii au invocat articolul din Constituţie care prevede că limba oficială a statului este limba română.

UPDATE ora 14.30 Şedinţa de judecată s-a încheiat. Judecătorii au rămas în pronunţare. Adrian Năstase a fost dus înapoi la penitenciar


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.