Şedinţă cu scântei şi uşi trântite la cel mai important partid pro-occidental de la Chişinău

O ședință fierbinte are loc la sediul Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova, vineri, cu mai puțin de o oră înainte de întrunirea Parlamentului, într-un moment in care era ca şi luată decizia constituirii unei coaliţii minoritare cu Partidul Democrat, excluzând Partidul Liberal. Democrat-liberalii discutau candidatura pe care urmează să o propună pentru postul de prim-ministru, subiect care l-ar fi înfuriat pe actualul șef al Executivului în exercițiu, Iurie Leancă, transmite Timpul.md.

Potrivit unor surse citate de Moldova24, scandalul s-a iscat după ce liderul partidului, Vlad Filat, a anunțat că PLDM nu-l poate înainta pe Iurie Leancă la funcția de premier, pentru că Vladimir Voronin nu ar dori acest lucru, asta deși ieri seara în cadrul PLDM se luase decizia că Iurie Leancă va fi cel propus.

După ce colegii de partid au început să discute pe ton ridicat, Leancă a părăsit ședința trântind ușa, iar ulterior, la insistențele colegilor, a revenit.

Potrivit surselor citate, poziția adoptată de Vlad Filat în cadrul acestei ședințe este: „Decât anticipate, mai bine merg pe mâna comuniștilor.”

În coaliţia minoritară creată de PLDM şi PD, Moldova Europeană, sprijinul comuniştilor din parlament este esenţial. Eventuala excludere din calcule a lui Iurie Leancă nu ar fi decât prima dintr-un lung şir de concesii pe care noua coaliţie va trebui să le facă. Pe lânga aceasta se adaugă disputele evidente dintre Vlad Filat şi Iurie Leancă – în timpul campaniei prezidenţiale din România, Filat a mers pe linia familiei politice europene din care face parte şi a susţinut candidatura lui Klaus Iohannis, în timp ce Iurie Leancă a preferat să ţină partea premierului Victor Ponta. În urmă cu câteva zile, presa de la Chişinău susţinea că Iurie Leancă ar putea crea o disidenţă, forţând o orientare mai europeană a partidului, printr-o alianţă cu Partidul Liberal.

Că în PLDM sunt dispute aprinse stă mărturie şi insistenţa cu care Vlad Filat a ţinut să precizeze, tot vineri, că decizia formării coaliţiei minoritare cu PD, susţinută tacit de comunişti a fost luată unanim în cadrul partidului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.