Şefa delegaţiei FMI despre ce „reforme” trebuie să mai facă Guvernul

Şefa delegaţiei Fondului Monetar Internaţional care se află la Bucureşti pentru discuţii asupra următorului program cu România, Andrea Schaechter, a declarat marţi că Guvernul şi-a propus mai multe obiective, printre care păstrarea stabilităţii macroeconomice a ţării şi continuarea unor „reforme structurale” în sistemul sanitar, în cel energetic şi în cel al transporturilor.

„Suntem pe cale să finalizăm discuţiile cu Guvernul, cu ministerele, cu membrii Parlamentului, cu sectorul financiar şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri. Misiunea noastră este legată de faptul că Guvernul României a solicitat un nou acord, cu două direcţii: primul obiectiv este să continuăm şi să dezvoltăm reuşitele pe care le-am avut împreună în primele două programe, când s-a reuşit macrostabilitatea ţării, asta înseamnă menţinerea, ba chiar, dacă se poate, dezvoltarea situaţiei de acum, când s-a reuşit doar în câţiva ani scăderea dezechilibrelor”, a spus Schaechter, potrivit Agerpres, la începutul întâlnirii dintre delegaţia comună a FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene cu membrii Comisiei de buget de la Camera Deputaţilor.

Ea a adăugat că ţara noastră a beneficiat de pe urma acestor evoluţii iar acest lucru se vede şi în împrumuturile realizate de România, unde ratele dobânzilor au scăzut, ceea ce arată încrederea investitorilor.

„Aşa cum am spus, unul dintre obiective este să ducem mai departe şi să amplificăm aceste câştiguri care au fost realizate din perspectiva macrostabilităţii. Guvernul şi-a exprimat şi hotărârea pentru un al doilea obiectiv, şi anume împreună să facilităm mersul mai departe pe calea unei dezvoltări economice durabile, ceea ce înseamnă că pe lângă păstrarea stabilităţii macroeconomice, care a fost realizată pe parcursul ultimelor două programe, trebuie de asemenea să ne concentrăm pe continuarea unor reforme structurale în anumite sectoare şi asta înseamnă în primul rând o atenţie sporită acordată sistemului sanitar, în aceeaşi măsură în care trebuie să vedem împreună modul în care o finanţare sănătoasă a acestuia poate să ducă la servicii medicale de mai bună calitate. Alte două zone foarte importante sunt energia şi transporturile, acestea au fost obiectivele cele mai importante exprimate de Guvern”, a precizat şefa delegaţiei FMI.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.