Şefa diplomaţiei de la Stockholm, interdicţie de şedere în Israel

Relaţiile dintre Israel şi Suedia au consemnat ieri un episod neobişnuit în istoria lor, după ce autorităţile de la Tel Aviv au reacţionat la o declaraţie din ajun a ministrului de Externe de la Stockholm, Margot Wallstrom, prin care aceasta ceruse anchete „aprofundate” asupra împrejurărilor în care, în ultimele luni, au decedat palestinienii ucişi de forţele israeliene în contextul noului val de violenţe dintre cele două părţi. Ca urmare, potrivit Euronews, şefei diplomaţiei suedeze i s-a interzis accesul pe pământ israelian până la noi ordine. Cum s-a ajuns la acest incident ?


În decembrie, în Parlamentul suedez, Margot Wallstrom declarase că, în Israel, este necesar să se evite „execuţiile extrajudiciare”. Ulterior, un deputat al opoziţiei a înterpelat-o despre polemica apărută urmare a acestei declaraţii. Potrivit agenţiei France Presse, numărul palestinienilor morţi a ajuns la 150, de partea israeliană înregistrându-se 23 de victime.

Răspunsul israelian a fost în mod aparent disproporţionaat, până în punctul în care decesele extra-judiciare ar putea trezi bănuieli foarte multe. Organizaţia Drepturilor Omului şi experţii juridici internaţionali au exprimat aceleaşi nelinişti.Deci este vital ca anchete complete şi riguroase să fie făcute asupra acestor decese, astfel încât să fie stabilite eventualele responsabilităţi”, a declarat ea, citată de Euronews. Sursa amintită a adăugat că incidentele ce au implicat palestinieni care au încercat să atace cu arme albe israelieni s-au înmulţit de la sfârşitul anului 2014, la Ierusalim şi în Cisiordania. Replica poliţiei sau a soldaţilor israelieni este de fiecare dată necruţătoare, a subliniat Euronews.


Cum spuneam, daclaraţia făcută în Parlament de Margot Wallstrom a stârnit reacţia guvernului israelian, dar, potrivit AFP, poziţiile de la Tel Aviv nu au fost unitare. Astfel, într-un prim moment, adjuncta ministrului de Externe israelian, Tzipi Hotovely, a afirmat că, după declaraţiile făcute de Margot Wllstrom, care „constituie un amestec de orbire şi stupiditate politică, Israelul a decis să închidă porţile sale pentru vizitele oficiale suedeze”.


Aceste cuvinte au fost difuzate de radioul public israelian, ele părând că se referă la toate vizitele oficiale suedeze. Faptul a provocat tulburări în cadrul guvernului condus de Benjamin Netanyahu. Imediat, un purtător de cuvânt al ministerului de Externe a precizat pentru France Presse că doar Margot Wallstrom „nu este binevenită în Israel, însă alţi reponsabili oficiali suedezi nu sunt vizaţi şi sunt bineveniţi”. De asemenea, afirmaţiile făcute de Tzipi Hotovely au fost considerate drept „exagerate” de premierul Netanyahu, au anunţat mass-media din Israel, care au amintit, în context, că Esabelle Dingizian, vicepreşedintă a Parlamentului suedez, tocmai se afla în vizită oficială la Tel Aviv.


Pe de altă parte, ambasadorul suedez în Israel, Karl-Gustav Nesser, a fost convocat „de urgenţă”, la MAE, unde, aşa cum anunţă purtătorul de cuvânt citat, i s-a prezentat o „notă de protest, după afirmaţiile agresive ale şefei diplomaţiei ţării sale şi i s-a exprimat mânia guvernului şi poporului israelian faţă de prezentarea tendenţioasă a realităţii, care denotă o atitudine ostilă faţă de Israel”.


După ce, în octombrie 2014, şi-a preluat funcţia de ministru şi după ce, toamna trecută, Suedia a anunţat că recunoaşte Statul Pelestina, Margot Wallstrom a iritat în mai multe rânduri diplomaţia israeliană.Astfel, după atentatele dela 13 noienbrie, din Paris, ea a declarat că actualul conflict israelo-palestinian este unul dintre factorii care explică „de ce există atâţia oameni care se radicalizează”. Şi atunci, ambasadorul Karl-Gustav Nesser a fost convocat de urgenţă de MAE israelian. În fine, în ce-o priveşte, Tzipi Hotovely este considerată de agenţiile de presă ca aparţinând unei noi generaţii de membri foarte de dreapta ai Likud (partidul lui Netanyahu), ce resping ideea creării unui stat palestinian şi apără ideea „Marelui Israel”, care să se întindă pe actualul teritoriu israelian şi al teritoriilor palestiniene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.